Det er altid spændende at eksperimentere med sukker i det salte køkken og salt i det søde køkken. I denne opskrift gælder det sidstnævnte i form af en saltkaramel-is. Karamelis kender du måske. Saltet fremhæver karamelsmagen og giver isen en fortrinlig balance. I stedet for en klassisk iscreme med æggeblommer har jeg brugt kondenseret mælk, som giver isen en virkelig cremet konsistens. Isen er en fortrinlig dessert til nytår, hvor det er oplagt at eksperimentere lidt. Jeg anbefaler et syrligt element som ledsager til isen – læs mere om det nederst i opskriften.
Ingredienser
4,5 dl piskefløde
1 dl cremefraiche 18 %
1 dåse kondenseret mælk/400 g – fås i større supermarkeder
100 g sukker
30 g saltet smør, fx Thise Mejeris med sydesalt
Flagesalt, fx Maldon
2-3 spsk piskefløde – til karamellen
Saltkaramel
Varm sukkeret i en gryde ved middel temperatur, indtil du har en lys karamel. Tag gryden af varmen og tilsæt smørret, og rør, indtil blandingen er homogen. Tilsæt derefter de to til tre spiseskeer piskefløde, og rør massen grundigt sammen. Tilsæt nu cirka en tredjedel af den kondenserede mælk til karamellen, og rør rundt, indtil du har en lind, homogen karamel, som ikke størkner nogen steder.
Isblanding
Pisk fløden til en meget let skum. Tilsæt den resterende mængde kondenseret mælk, cremefraiche og karamel. Smag til med flagesalt, gerne så du kan fornemme, at der er salt i, selvfølgelig uden, at den bliver decideret salt. Rør massen på en ismaskine, eller sæt den direkte i fryseren, gerne med et par omrøringer undervejs i frysningsprocessen.
Servering
Server isen med noget syrligt, for eksempel en hindbærpuré eller syltede æbler. Til hindbær går en flydende lakridskaramel fortrinligt. Her kan du gentage karamelprocessen, tilsætte lidt mere fløde og lakrids efter smag.
Læs flere opskrifter fra feinschmeckeren her.
Velbekomme!
Har du liket feinschmeckeren.dk på Facebook? Nej? Du kan gøre det her.