Vegetar – inspirerende bog fra Ditte Ingemann

Anbefalinger 6. oktober, 2016 0 Kommentarer
vegetar

Vegetar, Ditte Ingemanns nye bog, er strålende at have ved hånden, hvis man i gang med en grønnere hverdag. Foto: Ditte Ingemann.

Jeg må indrømme, at jeg i højere og højere grad fravælger kød i hverdagen. Det gør jeg ikke, fordi jeg ikke kan lide kød. Tværtimod holder jeg bestemt at et stykke velhængt højreb fra en fritgående ko, et smeltende mørt stykke svinebryst eller en lammeskank, der har stået med urter og hvidløg i timevis; men jeg må også erkende, at jeg bliver mere og mere bekymret for den store mængde ressourcer, det kræver at frembringe de førnævnte delikatesser. Det være sig både i form af vandforbrug, de store arealer med monokulturelt dyrket jord til foder samt den forurening, det unægtelig medfører. Jeg går ikke med planer om at blive vegetar, men der kan sagtens være et par dage i løbet af en uge, hvor jeg undlader at spise kød til fordel for grøntsager.

Og så kommer en bog som Vegetar af Ditte Ingemann fra bloggen The Food Club vældig belejligt, for den rummer 140 opskrifter med fokus på et grønt, kødfrit køkken. Er man skeptisk, behøver man blot at bladre gennem bogen og betragte de flotte billeder, som Ditte Ingemann tilmed selv har taget, af den appetitlige mad. Billederne støtter også opskrifterne på fin vis, og for den utrænede hjemmekok er det nemt at overskue, hvordan tingene hænger sammen.

vegetar

Appetitten bliver skærpet af opskrifterne i Vegetar. Her er det blomkålsris med græskar. Foto: Ditte Ingemann.

Vegetar er ikke en bog, der prædiker en lang række etiske budskaber, om hvorfor man bør blive vegetar. Tværtimod klæder den nysgerrige, der gerne vil i gang med en grønnere hverdag, fint på.

Bogens svageste led er i mine øjne titlen, Vegetar, der i mange kredse fortsat er negativt ladet og forbundet med en masse fordomme. Jeg tænkte selv på noget i retning af ”Dittes grønne køkken”, og sørme om det ikke viste sig, at Ditte Ingemann har udgivet en bog med titlen ”Mit grønne køkken”. Bogen kan trods alt ikke hedde det samme, og så er Vegetar heller ikke værre.

Gode basisopskrifter
Den altoverskyggende kvalitet ved Vegetar er, at man får lyst til at lave mad, når man læser i den. Det kan synes banalt, men der er desværre alt for mange kogebøger, der enten er alt for avancerede eller decideret ligegyldige. Eksempelvis er jeg ret begejstret for opskrifterne på sauerkraut og kimchi, som igen, igen har mindet mig om, at jeg skal i gang med at fermentere noget kål.

vegetar

Aubergineruller. Foto: Ditte Ingemann.

Der er også en glimrende indledning, der forklarer læseren om nogle af de ”fremmede” ingredienser, som er nyttige at kende, når man går i gang med det vegetariske køkken. Her finder man alternativer til alt fra sukker til glutenholdige kornprodukter, og for dem, der virkelig ønsker at skille sig af med animalske produkter, er der også opskrifter med alternativer såsom ”yoghurt” lavet af havregryn. Det er også angivet, når retterne er veganske, altså helt uden brug af nogen form for animalske produkter.

Bogens afsnit spænder over morgenmadsretter såsom vafler med søde kartofler, surdejsboller og havregrynsyoghurt til salater, varmt tilbehør, suppe og søde sager. Der er ingen grund til at frygte, at maden bliver kedelig af det manglende kød. Tværtimod er det retter, der beviser, hvor alsidigt det grønne univers er, og hvor meget mere kompleksitet det rummer sammenlignet med et stykke kød.

For nylig spiste jeg på det nyåbnede VeVe, der står for Vegetarisk Verdenskøkken på Østerbro. Det er Henrik Yde, der også står bag Kiin Kiin, der har åbnet VeVe, og han gjorde mig bekendt med begrebet flexitarian. Det kan beskrives som en person, der overvejende lever af plantebaseret kost, men som ikke fornægter kød og andre animalske produkter fra tid til anden. Jeg tror, at det er en bølge, vi vil komme til at se mere til, og Vegetar er en strålende bog at have ved hånden, hvis man ønsker at omlægge sin kost til en mere grøn hverdag.

Fakta om bogen
Forfatter: Ditte Ingemann
Udgivelse: 1. september 2016
Forlag: Politikens Forlag
Omfang: 250 sider
Vejl. pris: 300,00 kroner