Chocolade er én af redaktørens absolutte favoritspiser, når vi befinder os i dessertuniverset. Derfor blev jeg også meget fristet, da jeg blev præsenteret for chokoladeproducenten Original Beans. Det særlige ved Original Beans er, at selve chokoladen er økologisk samtidig med, at emballagen er 100 procent nedbrydelig fra inderst til yderst – selv folien, hvori chokoladen ligger, er lavet af træ.
Original Beans oprindelige grundtanke var at beskytte verdens udsatte naturområder. Det gør de under det bæredygtige koncept ”The Planet: replant it”, som betyder, at for hver plade, der bliver solgt, planter de et træ. Og for at det ikke skal være løgn, er hver plade udstyret med en unik kode, så du kan spore netop det træ, du indirekte har sat i verden via dit køb.
Økologi og bæredygtighed er én ting, men chokoladen skal også smage godt, og det gør den i høj grad. Serien består af fire barer/plader, som hver især byder på meget forskellige sensoriske oplevelser. Og der er tale om en sensorisk oplevelse, der udfordrer og behager øjne, næse, mund og sågar ører, når den perfekt tempererede chokolade laver sit elegante og sprøde knæk. Det er med chokolade, som det er med vin, spiritus og kaffe: chokoladen indeholder mange lag af duft- og smagsnoter, som udvikler sig undervejs, og uanset om du er trænet chokoladekonsument eller nybegynder, er det spændende at følge denne udvikling.
Læs også: Fantastisk chokolade fra Italien
De fire plader går fra en kakaoprocent på 42 til 75, så der er noget for enhver smag. Nu, hvor vi er ved kakaoprocenter, så vær opmærksom på, at en høj en af slagsen ikke nødvendigvis betyder høj kvalitet. Der kan for eksempel sagtens være 70 procent kakao i den billige plade fra supermarkedet, men så er det ofte 70 procent af ringe kvalitet.
Ud over undertegnede deltog Tinne Otkjær, journaliststuderende, forhenværende madanmelder på Nordjyske og chokoladeelsker, i smagningen. Herunder følger en beskrivelse af pladerne i den rækkefølge, vi smagte dem.
Esmeraldas Milk 42 % with Fleur de Sel, Stillehavet, Ecuador, 60 kroner
42 procent kakao i en mælkechokolade er i den høje ende, og denne bar, som har sit ophav i Esmeraldas i Ecuador har også en tydelig smag af kakao i forlængelse af sit cremede, flødeprægede lag, der minder os om en varm kop chokolade af høj kvalitet. Baren har en meget ren smag, som heldigvis ikke er for sød, og den har lidt kant på grund af havsaltet, som dog ikke giver en decideret salt smag fra sig. Den har en flot, blank overflade og et sprødt knæk, en fin, cremet konsistens i munden og en mild, behagelig eftersmag. Den er også frugtig med noter af friske bær og en snert af fersken rosiner.
Beni Wild Harvest 66 %, Beni Savannah, Bolivian Amazon, 65 kroner – pleaseren
Denne plade er helt unik. Producenten må ikke kalde pladen økologisk (44 procent af kakaoen er økologisk), fordi en væsentlig del af kakaoen stammer fra vilde, nyopdagede kakaotræer, som kun kan nås via båd, hvorfra bønnerne også høstes. Selv om det er vilde bønner, er smagen i suveræn balance mellem det runde, ristede og syrlige. Duften er mørk og ristet men alligevel frisk, og smagen byder på en delikat nuance af citronskal. Bagerst i munden bliver den mørk med tydelige noter af kaffe. Som skrevet, er den i flot balance og bliver ikke for drøj. Det er en elegant chokolade, som afgjort vil falde i de flestes smag med sit behagelige udtryk.
Cru Virunga 70 %, Virunga National Park, Det østlige Congo, 60 kroner – den masculine og udfordrende
Denne chokolades historie er lidt interessant. Bønnerne kommer fra den congolesiske nationalpark Virunga, hvor nogle af verdens sidste bjerggorillaer lever.
Ved første indtryk er duften en smule lukket, men den åbner sig, da vi knækket et stykke over. Duften er lige som farven meget mørk, ristet og røget. Knækket er igen særdeles sprødt, og smagen er meget intens med røgnoter, cigar og nærmest komposteret græs. Sidstnævnte virker måske ikke tiltalende, men chokoladen er meget interessant, og det en udfordrende bar, som vil tiltale nørden mere end begynderen inden for mørk chokolade. Konsistensen er mere drøj og chokoladen sætter sig mere i munden end de foregående. Eftersmagen er lang med en mineralsk eftersmag, der minder om den, du kan få, når du har spist en østers. Det er en perfekt chokolade til en avec, for eksempel en røget whisky eller en fyldig cognac.
Piura Porcelana 75 %, Piura River Valley, de peruvianske Andesbjerge, 65 kroner – den komplekse
Selv om denne bar suverænt har den højeste kakaoprocent, er den faktisk lysere end de øvrige to mørke varianter. Den lysere farve går igen i smagen, hvor en let røget tone, tørrede tranebær og valnød udgør indtrykkene. Igen, igen, igen et sprødt, lækkert knæk, og i forhold til Cru Virunga er Piura mindre klæg i munden, og den er meget elegant. Det er afgjort den mest komplekse chokolade i serien, og den ændrer udtryk hele tiden. Vi opfangede også tørrede urter og en note, der mindede om letrøget whisky. Denne bar er oplagt til nørden, der elsker at træne sin palet og smage længe på sin chokolade.
Efter at have smagt de fire plader fra Original Beans kan jeg konkludere, at det er fuldt ud muligt at spise chokolade med god samvittighed – først og fremmest med henblik på den truede natur, men også over for dig selv, for chokoladen består af kun tre ingredienser, økologisk kakao, kakaosmør og rørsukker; det er til at forstå.
Original Beans forhandles af Chokomania.