Amedei – fantastisk chokolade fra Italien

Anbefalinger 3. december, 2011 0 Kommentarer

Det er med chokolade, som det er med vin, kaffe, ost med videre; finder du først begejstring for det, ligger der en uendelig verden af smagsoplevelser, information og muligheder foran dig, som du kan bruge masser af tid på at udforske.

For nylig modtog jeg tre plader mørk chokolade af mærket Amedei fra chokoladeforhandleren Chokomania, som ønskede min mening om disse. Amedei holder til i Toscana i Italien og producerer noget af verdens bedste chokolade; bogstaveligt talt, for én af de tilsendte plader –’9’ – blev i maj belønnet med en guldmedalje af det engelske Academy of Chocolate; det er et godt udgangspunkt, og i jagten på den gode smag skulle Amedei naturligvis prøves.

De tre plader poserer på køkkenbordet

Selv om sojalecithin ikke som sådan er et fyord i chokoladebranchen, tiltaler det mig, at Amedei – som én af de få producenter – ikke benytter sig af dette. De har formået at skabe en chokolade med den rigtige konsistens uden sojalecithin, og det betyder jo blot, at der så er plads til flere af de gode sager i chokoladerne. Der benyttes heller ikke kunstige farve- og tilsætningsstoffer, og chokoladerne er tilmed glutenfri. Det er lækkert med et rent produkt, men smagen skal også være interessant, for ellers er den jo ikke meget værd i sidste ende.

Der er dog ingen problemer på den front – tværtimod! Kendetegnende for alle tre plader er, at de har et hårdt knæk, en naturlig og blød smelten og en fortrinlig smag.

Smagsnuancerne varierer dog meget i de enkelte chokolader, og det giver god mening, hvis man tror på begrebet terroir, kendt fra vinverdenen, som handler om, at de særlige naturforhold, jordbund med videre på et specifikt sted kommer til udtryk i slutproduktet.

Amedei og andre kvalitetsproducenter producerer ’Single Origin’-chokolader, og det betyder, at kakaobønnerne i de enkelte chokolader kommer fra samme plantage, hvilket tydeligvis giver nogle meget forskellige chokolader. ’9’ er undtagelsen, for den er sammensat af bønner fra ni forskellige plantager ud fra et ønske om at kombinere de forskellige områders egenskaber i én chokolade. Blandt de tre plader vil jeg ikke pege på en favorit, for det er  som med vin: nogle vine passer til et og andre til noget andet, så det handler mere om, hvorvidt du søger syrlighed, fylde, frugt eller mørke toner, og præferencer varierer (for mit vedkommende i hvert fald) fra tid til anden.

Herunder finder du mine oplevelser med de tre tilsendte chokolader.

Amedei Madagascar 70 %, Single Origin  – 50 gram for 50 kroner

Duften er frisk og syrlig. Smagen er ligeledes præget af en lækker syrlighed med smagsnoter fra hindbær. Lækkert, hårdt knæk, og den smelter naturligt i munden. Der er en god bitterhed til stede. Den mest friske og frugtige af de tre plader.

Madagascar er den mest syrlige af de tre testede.

Amedei Grenada 70 %, Single Origin – 50 gram for 50 kroner

Både duft og smag har en gennemtrængende smag af rosiner, og sammen med en sød Pedro Ximénez-sherry, fx fra Bodegas Tradición, har du det perfekte match.

Konsistensen er lækker med et godt knæk, og den smelter på en måde, som får chokoladen til at fylde undermunden på behagelig vis. Grenada er mere mild og rund end de to andre samt en anelse sødere.

Jeg tænkte straks på rosiner og andet tørret frugt, og så meldte lysten til sherry sig.

Amedei 9 75 %, ni forskellige plantager – 50 gram for 65 kroner

Farven er flot gylden, glansfuld og ensartet. Det er afgjort den mest klassiske af de tre chokolader med en rund og kraftig kakaosmag; det er ren velsmag, der fylder hele munden, uden at bliver for voldsomt, selv om den indeholder 75 procent kakao. Suverænt knæk, og den smelter skønt i munden.    

Klassisk chokolade af den bedste slags, som den tilmed er blevet belønnet for.

 

Hvis du er chokoladeelsker og har lyst til at udfordre eller blot forkæle dig selv eller en anden, så kan jeg kun anbefale disse chokolader.

Find mere info på www.chokomania.dk.