Der er ingen tvivl om, at Sydafrika som vinnation er på vej frem. En voksende gruppe vinproducenter satser på kvalitet baseret på det lokale klimas særegenhed til stadig større fornøjelse for os, der skal konsumere vinene.
Blandt pionererne er Hamilton Russell, der med fokus på blot to druesorter, chardonnay og pinot noir, har markeret sig som et af Sydafrikas bedste huse, der kan og vil konkurrere med de bedste vine fra hele verden.
I gamle dage kom god chardonnay og pinot noir fra Bourgogne i Frankrig. Netop dette område er blevet verdensberømt og eftertragtet blandt vinentusiaster verden over for den elegance, som både de chardonnaybaserede hvidvine og de røde pinot noir-vine besidder. I takt med udbredelsen af kvalitetsbetonet vinproduktion i stort set hele verden har mange producenter forsøgt at komme i nærheden af den samme kvalitet og stil som i Bourgogne. Nogle har mere succes end andre, men udfordringen er, at folk altid vil sammenligne vinen med bourgogne, selv om den kommer fra Californien, Italien eller Chile.
Læs også: Nærvær – stor velsmag i imponerende omgivelser
I takt med udviklingen har flere dygtige producenter fået øjnene op for, at man i stedet for at efterligne bourgogne skal fremelske og fremhæve de kvaliteter, som kendetegner det område, hvor man dyrker og producerer sin vin. En af dem, der med stor succes har formået det, er producenten Hamilton Russell, der holder til i et af de sydligste vinområder i Sydafrika sydøst for Cape Town. Området hedder Hemel-en-Aarde, der i al beskedenhed betyder ”himmel på jord”. Det lægger op til en vis kvalitet at lave vin netop dér, og her skuffer Hamilton Russell ikke. Hemel-en-Aardes kystnære placering betyder, at druerne vokser i såkaldt koldklima, meget lig det man kender fra Bourgogne. Samtidig minder jordbundene i de to områder også meget om hinanden, begge med en stor bestanddel af ler, og selv om snakken hurtigt kan falde tilbage på sammenligningen med Bourgogne, kan man under alle omstændigheder fastslå, at Hemel-en-Aarde er et område, hvor chardonnay og pinot noir trives jævnfør de klimatiske ligheder.
Familieforetagende med klart fokus
Hamilton Russell ligger i pittoreske omgivelser med det sydlige Atlanterhav i forgrunden og bjerge bag sig. Her satte Tim Hamilton Russell sig i 1975 for at dyrke vin, da han købte 170 hektarer land, som han plantede med de mest kendte og eftertragtede vinsorter. Netop det kølige klima var det, han søgte, fordi det giver mere elegante og lette vine sammenlignet med mere kontinentalt klima, hvor vinene typisk bliver mørkere, kraftigere og mere ”solbrændte”.
I 1991 overtog sønnen Anthony Hamilton Russell driften. En af de første markante ændringer, han foretog, var at reducere udvalget af druesorter til chardonnay og pinot noir, og der skulle kun være henholdsvis én rød- og hvidvin i sortimentet. Det skulle skabe højere kvalitet og et større fokus på, hvad Hemel-en-Aarde kan som vinområde.
”Vi bruger i mindre grad Hamilton Russell til at lave chardonnay og pinot noir. Derimod bruger vi de to druer til at udtrykke Hamilton Russels vinmarkers skønhed og personlighed. Vores terroir har ”valgt” disse to druesorter som de bedste til at udtrykke områdets individualitet og smukke udtryk,” siger Anthony Hamilton Russell.
Ældes med ynde
Selvsamme Anthony Hamilton Russell gæstede d. 12. juni København, nærmere betegnet restauranten No. 2, hvor aftenens deltagere var vidner til den hidtil mest omfattende smagning i husets historie, en glimrende mulighed for at se, hvordan vinene udvikler sig, når de får nogle år på bagen. Der skulle smages tre hvide, 2014, 2015 og 2016 samt 12 røde fra 2005-2016.
Inden vi nåede til selve smagningen, fortalte han lidt om de forhold, vinene laves under.
”Vores terroir er køligt, middelhavspræget og stærkt maritimt med et usædvanligt højt indhold af ler og jern i jordbunden. Den gennemsnitlige maksimumtemperatur i vores fire varmeste måneder, juni til september, er 25 grader – Bourgognes ligger på 24,77 grader. Vores lerindhold på 35-55 procent svarer til det, man finder i Cotes de Nuits (subregion i Bourgogne kendt for at lave regionens største rødvine, red.)
Vi går i krig med de tre hvide. Anthony Hamilton Russell nævner, at de hvide viser mindre udsving fra år til år, end det gælder for de røde. Der er også en stor lighed at spore i vinene, og heldigvis er denne lighed, at de både dufter og smager rigtig godt. Der er noter af melon, citrus og lakrids kombineret med smør, karamel og en herlig, havfrisk mineralitet og spændstighed. 2014’eren viser det bedst af de tre med en knivskarp syre, der går flot i symbiose med vinens fedme. Et godt tegn på, at vinene har godt af at vente i kælderen i et par år, før man slår til, og har man mere tålmodighed, vil jeg anbefale, at man venter endnu længere, gerne fem-syv år.
2014 er i øvrigt Hamilton Russell første fuldgyldigt økologiske årgang, og omlægningen har allerede vist gode resultater.
”Det ser ud til, at vi har nået vores mål om mere renhed i druerne og mere præcision i vinene. I jordbunden er der sket store fremskridt, hvad angår den mikrobielle aktivitet, evnen til at holde på vand og det naturlige indhold af mineraler – og vi forventer, at disse forbedringer kun vil blive bedre fremover. Den mest umiddelbare effekt af vores nye arbejde kan ses på den måde, vi er begyndt at udsætte druerne for mere sollys og ventilation, som er med til at bekæmpe svampeinfektioner, som man ellers ville bekæmpe med kemiske sprøjtemidler,” siger Anthony Hamilton Russell, der for alvor har fået øjnene op for økologi.
Rødvine med karakter
Også de røde viser flot format. Vi begynder med 2005-2010. Der har været en del sammenligninger med Bourgogne i løbet af aftenen allerede, men når jeg stikker næsen i 2005’eren og 2006’eren, kommer jeg slet ikke dertil. Hvis jeg endelig skulle sammenligne med noget, er det nærmest på vej over i en bordeaux-lignede karakter med noter af mentol, svesker og grafit. Hamilton Russell vine får en særdeles flot mørkhed i sig, som de ældes. I de første år af deres levetid er der væsentlig mere burgundisk pinot-karakter; kirsebær, karamel og jordbær, og de er også fantastiske. Den aktuelle årgang 2016 er en vidunderlig vin med en forfriskende, rabarberlignende syre, en skøn friskhed og bløde tanniner. De fornævnte mentolnoter synes at vise sig efter 3-4 år. I hvert er 2013’eren, der sammen med 2005’eren er mine favoritter fra aftenen. 2013’erne viser for alvor karakter med en skøn balance mellem ungdommelig friskhed og de mere modne karakterer som nævnt ovenfor. 201Hamilton Russell – Sydafrikanske topvine med terroir 4’eren er umiddelbart lettere at forstå, men jeg deler Anthony Hamilton Russells holdning til god vin:
”En god, karakterfuld vin – som eksempelvis vores 2013’er – udfordrer konsumenten og kræver noget af ham/hende. Det går begge veje – begge skal give noget af hinanden.”
Hamilton Russell forhandles af H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten. Deres chardonnay koster 295 kroner, mens deres pinot noir koster 395 kroner.