Annonce i samarbejde med Wines of Germany
Tysk vin er inde i en yderst positiv udvikling i disse år med mange spændende tendenser. Disse kommer ikke mindst fra den nye generation af unge, passionerede vinmagere. Generation Riesling er en sammenslutning af Tysklands bedste vinmagere under 35 år. Den fungerer som et netværk, hvor de talentfulde vinmagere kan mødes, udvikle nye ideer, udføre projekter i fællesskab og sammen styrke profilen og kendskabet til tysk vin. Jeg har talt med 25-årige Martina Bernhard, som driver Weingut Bernhard i Rheinhessen. Her fortæller hun om at være ung vinmager, og hvad hun har ud af at være en del af Generation Riesling, og så får du selvfølgelig nogle anbefalinger til gode vine fra nogle af medlemmerne af Generation Riesling længere nede i artiklen.
Fotos: PR
Martina, vil du begynde med at fortælle lidt om dig selv og Weingut Bernhard?
Jeg er 25 år gammel og er vinmager hos Weingut Bernhard i Wolfsheim i Rheinhessen. Jeg driver vinhuset sammen med min far. Han står mest i baggrunden og vejleder mig, hvis jeg har brug for det, så jeg får lov til at lave den vin, jeg gerne vil lave. Wolfsheim er et specielt hjørne af Rheinhessen, fordi det grænser op til regionen Nahe, som sender sine køligere vinde i vores retning. Wolfsheim ligger også relativt højt i forhold til andre områder i Rheinhessen, og særligt i en tid som denne, hvor temperaturerne stiger, er det en fordel at ligge højt og dermed have et køligere mikroklima. Vores jordbund er rig på kalk og er med til at give nogle meget mineralske vine. Vi er overgået til økologisk og biodynamisk dyrkning, og 2020-årgangen bliver den første økologisk certificerede årgang fra os.
Læs også: Her finder du landets bedste vinmenuer
Hvilken type vin vil du så gerne lave, og hvordan adskiller den sig fra den vin, din far lavede?
Jeg vil først og fremmest lave vine, der afspejler det sted, vi laver vinen. Jeg tapper Wolfsheim på flaske, kan man sige – det handler om at lade terroiret tale. Min far lavede nogle meget frugtige vine, som var meget druetypiske og nemme at drikke. Det er der bestemt ikke noget galt med, men jeg vil gerne, at mine vine skal smage af netop det sted, de kommer fra. Vi er blandt andet gået over til at høste i hånden for kun at få de bedste, sundeste og fuldmodne druer med i vinene. Vi høster og flasker vinene senere, så de har bedre tid til at forme sig, inden de kommer på markedet.
Hvad får du ud af at være medlem af Generation Riesling
Jeg kom allerede med, da jeg var 17-18 år gammel, og på det tidspunkt var det rigtig rart at have muligheden for at mødes med andre unge vinmagere. Når vi mødes, har vi mulighed for at diskutere og udveksle ideer. Nogle vil gerne lave de frugtige, lette stilarter, andre tror på naturvin, og så er der dem, der gerne vil lave de meget terrroirbaserede vine. Det handler ikke om at få ret – vi udveksler bare ideer og deler vores egne tanker og overvejelser med hinanden.
Derudover hjælper Generation Riesling med at udbrede kendskabet til de unge vinmagere, og samtidig giver det os mulighed for at møde interessante mennesker, eksempelvis fra restaurationsbranchen, der kan hjælpe os med at forstå, hvad de har brug for.
Hvilke trends ser du blandt de unge vinmagere i disse år?
Der er et voksende fokus på økologi og bæredygtighed – det er vigtigt for den unge generation. Samtidig er de unge vinmagere også innovative og satser på kvalitet frem for masseproduktion til supermarkederne.
Læs også: Her er de bedste vinmenuer i landet
Hvordan ser det så ud med den nye generation af vindrikkere – går de op i kvalitet?
Ja, det oplever jeg helt afgjort. De vil gerne have noget af en ordentlig kvalitet i stedet for de billige vine i discountsupermarkedet. De er nysgerrige efter at høre historien bag vinene, og de er mere optagede af sundhed og vine med lavere alkohol, hvilket de tyske vine lever op til.
Hvad er din største ambition lige nu som vinmager?
Min drøm er at lave den bedste silvaner i verden. Jeg ønsker, at folk skal få øjnene op for, hvilken fantastisk druesort silvaner er. Rheinhessen er det område i verden, der producerer mest vin på silvaner, så det er selvfølgelig ikke nogen nem opgave, men jeg vil gøre mit bedste for at nå dertil. Det er en druestort med en frisk syre, som dog ikke er lige så stringent som den, man finder i riesling. Den er meget elegant og besidder stor mineralitet, og så er den altid forskellig fra år til år afhængig af den givne årgang. Det er meget spændende, synes jeg.
Læs også: Fuld knald på smagen på Studio
Kort om Generation Riesling
Generation Riesling er en forening for unge tyske vinmagere under 36 år. Den samler de dygtigste vinmagere, som i fælleskab ønsker at være med til at udbrede kendskabet til kvalitetsvin fra Tyskland. Om end foreningen hedder Generation Riesling, er den ikke forbeholdt producenter, der udelukkende producerer vin på riesling – man skal først og fremmest have fokus på kvalitetsvin, som er med til at styrke tysk vins image. I skrivende stund har foreningen 550 medlemmer.
Gode vine fra udvalgte medlemmer af Generation Riesling
Vinene er bedømt på en skala fra 1-6, og pointene er givet ud fra graden af sammenhæng mellem pris og kvalitet
Wolfsheimer St. Kathrin Silvaner Trocken 2016, Weingut Bernhard, Rheinhessen. Tyskland
6 stjerner
150 kr.
hojsteenvin.dk
Silvaner lever et liv i skyggen af riesling, men det betyder ikke, at man ikke kan lave flot vin af denne drue. Det har den blot 25 år gamle vinmager Martina Bernhard sat sig for at vise med denne vin fra topmarken St. Kathrin. Vinen er vinificeret på en blanding af ståltank og små og store fade, og en del af den har ligget med gærresterne. Det har resulteret i en kompleks, fyldig hvidvin, der i næsen byder på moden pære, appelsinskal og nødder. I munden er der en udsøgt balance mellem syre og cremet fylde, og den dybe mineralitet giver vinen en ekstra dimension af storhed. At en sådan vin, tilmed med alder, kan erhverves for 150 kroner, demonstrerer endnu en gang, at Tyskland er et slaraffenland af vine, hvor kvaliteten ofte langt overstiger prisen.
Riesling Trio Trocken 2019, Jens Wagenitz, Rheingau. Tyskland
5 stjerner
140 kr.
vinuniverset.dk
Delikat, ekspressiv riesling med masser af karakter. Den er rank, slank og syrerig og samtidig rig på koncentration og mineralsk fedme. Der er knald på noterne af citrus og grønne æbler, der suppleres af den førnævnte mineralitet, der brager af sted med våde sten og havgus. Det er endnu et eksempel på, hvor meget man får for pengene, når man køber tysk vin. Denne er generøs og charmerende med en lidt rigere stil, end man eksempelvis oplever det med mange riesling-vine fra Pfalz. Drik den til hvid fisk, skaldyr og en frisk salat med stegt kylling.
Spätburgunder Trocken 2018, Weingut Bernhard, Rheinhessen. Tyskland
5 stjerner
85 kr.
hojsteenvin.dk
Det er højst usædvanligt at støde på pinot noir fra en god producent på det danske marked til 85 kroner, så man kunne tænke, at det var for godt til at være sandt, men endnu en gang imponerer Martina Bernhard med en flot balanceret vin, som er lige til at hælde i løgnhalsen. I næsen er der røde kirsebær, skovbund og sauterede svampe samt en lidt støvet, som distraherer mig en smule. Den forsvinder dog efter lidt tid i glasset, og den er ikke at spore i munden, hvor de saftige kirsebær svinger taktstokken; en let, læskende og indbydende rødvin, der fungerer strålende til stegt laks, kylling med sprødt skind og bagte rodfrugter og kål.
Widder Sauvignon Blanc 2015, Weingut Hörner, Pfalz. Tyskland
4 stjerner
190 kr.
vinuniverset.dk
Den blot 24-årige Thommy Hörner er allerede ved at opnå stor anerkendelse for sine vine, som han inddeler i niveauer ved hjælp af dyrehorn rangordnet efter størrelse – hans efternavn betyder trods alt ”horn” på tysk. Widder, vædderen, er toplinjen, som altså også inkluderer en sauvignon blanc-baseret vin. Den dufter af hyldeblomst, stikkelsbær, asparges og solbærblade og smager ligeså af disse. Syren er frisk og flot velintegreret, således at den blander sig flot med vinens lette cremethed og store mineralitet. Det er en forholdsvis aromatisk vin, som man kender det fra sauvignon blanc, men det er også i høj grad en terroirvin, som har optaget rigtig meget karakter fra jordbunden. Den kalder på hvide asparges, når de igen kommer i sæson, skaldyr med grape eller en ceviche med masser af koriander.
Frühburgunder Dalheim 2015, Gröhl, Rheinhessen. Tyskland
4 stjerner
119 kr.
vinkonsulatet.dk
Frühburgunder – også kendt som pinot noir précoce – er en muteret udgave af pinot noir, der, som navnet antyder, modner tidligere end den almindelige pinot noir. Det er en fordel i områder, hvor det hurtigt bliver koldt ud på efteråret, for dermed kan man være nogenlunde sikker på, at man har druer, som har udviklet den smag og kompleksitet, der skal til, inden kulde og fugt risikerer at gøre skade. Næsen byder på en delikat, moden frugt med noter af kirsebær, blommesten og rosenblade. I munden er der masser af frisk syre, en let tanninstruktur og masser af bid i frugten, om end vinen har rundet fem år på bagen. Syren kunne være en anelse bedre integreret. Den bliver en anelse volatil, men det ændrer ikke på, at der er tale om et godt, charmerende glas vin til en fair pris.
Riesling Auslese 2014, Philipp Lang, Baden. Tyskland
4 stjerner
229 kr.
rudersdalvin.dk
Der er bare noget betagende ved moden riesling med restsødme. Her er der tale om en seks år gammel auslese, som har en mørk, gylden farve. I næsen er der petroleum, blommekompot, kærnemælk og safran; noter, som afslører, at druerne har været ramt af ædel råddenskab. I munden er den fyldig og intens med både syre og sødme. Det er en dejlig vin, men man fornemmer også, at det sydligt beliggende Baden befinder sig på grænsen i forhold til dyrkning af riesling, fordi der er forholdsvis varmt i området. Vinen har en del bitterhed, som er lige på kanten, men der er ikke desto mindre tale om en delikat vin, som vil gøre sig godt til stærke oste og desserter med varme krydderier og syltet frugt.
Du kan læse mere om Generation Riesling her, og her kan du læse mere om Wines of Germany (dansk site).