Som skrevet står andetsteds her på siden, er min mission jagten på den gode smag. Nogen gange foregår jagten helt bevidst og målrettet, og andre gange dumper der en appelsin ned i turbanen, når jeg mindst venter det. Sidstnævnte var tilfældet for nylig. Et nyere, men godt, bekendtskab og hans veninde går med overvejelser om at starte en lille import af vin ved siden af kandidatstudierne på CBS; de havde en spansk bodega (det spanske ord for vinhus), som de havde besøgt i sommer, i tankerne, og de ønskede min mening om vinene, inden de kastede sig ud i vinhandlens kunst; det ville jeg naturligvis gerne hjælpe med. Jeg vidste ikke meget om, hvad der skulle foregå, blot at smagningen skulle finde sted i Roskilde, hvilket undrede mig, fordi de fleste af os bor i København. Der skulle dog vise sig at være en rigtig god grund, som ligeledes er årsagen til, at jeg skriver dette indlæg.
Efter ti minutters gang fra Roskilde Station, er vi ankommet til gågaden i Roskilde, og vi står nu foran Den Franske Vinhandel, stedet, hvor smagningen skal foregå. De andre har været der før, men ikke jeg, så de træder ind og hilser på. Det samme gør jeg naturligvis, men jeg stopper op og betragter den relativt lille butik. I døren mødes jeg af et venligt, solidt håndtryk fra Mogens Kaagaard, som overtog butikken i 1999, efter at have stået i lære helt tilbage i 1960. Hans intentioner med butikken var de samme, som altid har været på stedet, siden det blev lavet om fra traditionel købmandsbutik til rendyrket specialvareforretning i 1958.
”Vi satser på kvalitet frem for alt. Vores kunder skal kunne regne med at kunne få ordentlige varer, når de kommer her, og derfor slipper der ikke nogen dårlige produkter ind i butikken,” siger Mogens Kaagaard.
Og hvad er der så på hylderne? Alt! Alt, hvad der med rette skal være i en vinforretning, kan du finde her. Christal Champagne i flere årgange, gamle bordeaux’er og sågar en flaske madeira fra 1790, som står til 55.000 kroner. Historien er, at hedengangne Simon Spies var svært begejstret for denne madeira, hvorfor han importerede en del af dem for egen fornøjelses skyld; men i dag er der kun to tilbage i verden fra dengang, og den ene befinder sig i kælderen under Den Franske Vinhandel i Roskilde.
Du finder også stærkere drikkevarer af den fine slags, for eksempel whisky, rum, cognac med videre.
Nogle faste delikatesser er også godt, så en hel hylde fra gulv til loft er dedikeret til foie gras, vildtpateer, confit de canard, rent andefedt og lidt syltesager, blot for at bryde den smukke fedme.
Chokolade har de naturligvis også, blandt andet Valrhona og ikke mindst Summerbird, hvor de ligger i top-10 på salgslisten for hele Danmark. Ret imponerende, når man ser, hvor meget Summerbird der bliver langet over disken i de københavnske og aarhusianske butikker. I øvrigt ligger de i top-5 på på salg af den bornholmske lakrids fra Johan Bülow. Noget tyder på, at det er her, roskildenserne færdes, når der skal ordentligt kræs med hjem.
Desuden kommer man ikke uden om den særlige kaffehistorie, der er på stedet. Ejeren før Mogens Kaagaard, Jørgen Larsen, kommer hver onsdag og betjener dem gamle kafferister, som efter sigende spreder duften af friskristede arabicabønner i hele gågaden. Den Franske Vinhandel rister alle sine bønner selv. Et lille udvalg på 150 forskellige tetyper er der også blevet plads til, og i alt sniger salget sig op på heftige 10 tons kaffe og fire tons te per år.
Lær en masse om vin
Mogens Kaagaard er stadig at finde i den gamle forretning, men det er sønnike, Ulrich Kaagaard, der har overtaget ejerskabet, og det er med samme passion, at han driver vinhandlen videre.
”Folk skal have en god oplevelse, når de kommer her. I øjeblikket er vi i færd med at udvikle og gøre sortimentet endnu mere spændende med små vinproducenter, som du ikke finder mange andre steder,” fortæller Ulrich Kaagaard.”
Som skrevet, var vi samlet denne aften for at smage på vin. Hos Den Franske Vinhandel foregår den slags i deres kælder, hvor de har indrettet smagelokale og vinkælder, hvor nogle af de største skatte ligger gemt – meget betagende og nostalgisk. Den Franske Vinhandel afholder vinsmagninger hele fem til seks gange om måneden, så en masse ny viden og erfaring er inden for rækkevidde. Ydermere er der mulighed for at arrangere sin egen smagning, hvor Ulrich Kaagaard og det øvrige personale sammensætter vinmenuen efter dine ønsker – gå forbi en tur, eller ring til butikken, hvis du vil høre mere om mulighederne.
Det er glædeligt at se, at jagten på god smag ikke er forgæves uden for storbyerne; med Den Franske Vinhandel lever feinschmeckerierne i bedste velgående i domkirkebyen.
Har du bud på andre steder, som ikke er kendt af enhver, og som fortjener at blive nævnt for sin indsats i den gode smags tjeneste, så tøv ikke med at skrive forslag i kommentarfeltet – tak!