Annonce i samarbejde med SALMA-laks og Vendsyssel Seafood
For nylig publicerede jeg en artikel, hvor jeg introducerede den delikate og antibiotikafri laks fra den norske producent SALMA, som netop er blevet lanceret i Meny-butikker landet over. I kølvandet på den artikel kommer her en meget simpel opskrift på sashimi af SALMA-laks. Sashimi er den optimale måde at nyde SALMA på, fordi det giver den reneste oplevelse af produktet. Den har jeg forsøgt at understøtte med nogle få asiatiske nuancer. Det smager godt, og blot et enkelt stykke SALMA rækker på denne måde til en snack til tre-fire personer.
Sashimi – altså skiver af rå fisk – kan være en fantastisk spise, men det kræver, at råvaren er helt i top. Det er det produkt, som den norske lakseproducent SALMA netop har lanceret på det danske marked. Det er en laks, der i mine øjne sagtens kan måle sig med de anerkendte lakseproducenter på Island og Færøerne. I Danmark har SALMA i første omgang lanceret tre produkter: fersk laks, letrøget laks og burgerbøffer af grofthakket fersk laks. Det er alle tre gode produkter, men det er i førstnævnte rå udgave, at man virkelig fornemmer SALMA-laksens kvalitet.
Smagen er utrolig ren og delikat med en tydelig men ikke “fisket” smag af laks. Der er ligeledes en meget behagelig, nøddeagtig note fra fedtet, som også spiller en væsentlig rolle i SALMA-laks. Fedtet er ligeså rent i smagen uden den mindste grad af harsk karakter, som man ellers godt kan opleve, når man køber et stykke laksefilet. Det ferske stykke laks, som forhandles i flere Meny-butikker landet over, vejer 160 gram og koster 79,95 kr. Det er utrolig nemt at arbejde med, fordi stykket udelukkende består af reelt kød uden ben. Med andre ord kan du tage det direkte ud af pakken og bruge det.
Prøv den rå
SALMA-laks smager fantastisk i tilberedt form, og den kommer jeg også til at præsentere i en senere opskrift. Dog synes jeg, at den perfekte måde at lære SALMA-laks at kende på, er at smage den rå. Det kan man gøre helt uden bekymringer takket være den store grad af hygiejnesikkerhed, der er en integreret del af produktionen. Der går maksimalt fire timer, fra laksen er fisket op af vandet, til den ligger indpakket klar til afsendelse. Det betyder, at bakterietallene er meget, meget små, og således kan selv gravide spise fisken med ro i sindet. Som nævnt i min første artikel er fisken 100 procent fri for antibiotika og parasitter, og foderet, som har en stor bestanddel af maritimt indhold, sikrer en høj næringsmæssig værdi.
Herunder præsenterer jeg min opskrift, som dårligt kan kaldes en opskrift, men nærmere et forsøg på at præsentere og understøtte laksens delikate smag. Det gør jeg blandt andet med den japanske bouillon dashi lavet på tørret tang og tun, som bidrager med masser af umami og en kompleks salt karakter til laksen. Har du ikke en sådan, kan sojasauce eller ponzu også anvendes.
Sashimi af SALMA-laks med dashi, chiliflager, ristet sesam og citronskal til fire personer
1-2 pakker fersk SALMA-laks – én pakke rækker til at servere som en snack, mens to pakker rækker til en forret
1-2 spsk dashi – jeg anvender denne fantastiske udgave fra Yes Chef – man kan også anvende ponzu eller en mild sojasauce. Bruger du soja, skal du kun bruge 4-5 dråber per stykke laks
Revet skal af 1 citron – lime kan også anvendes
1 tsk sesamfrø
2 knivspidser chiliflager
Fremgangsmåde
Begynd med at riste sesamfrøene i cirka tre minutter ved middel-høj varme. Stil dem til side, og lad dem køle af. Riv citronskallen. Skær laksen i skiver på cirka en halv centimeter. Jeg anbefaler, at man ikke skærer laksen for tyndt, for det giver en bedre oplevelse af smag og tekstur, hvis der er lidt mere at tygge i. Dryp 5-6 dråber dashi, ponzu eller soja ud på laksen, og fordel den med en nyvasket pegefinger eller bagsiden af en ske, så den dækker hele stykket. Drys med en lille smule chiliflager -smag på den først, så du kender styrken, inden du doserer. Chilien må ikke overdøve laksen. Læg en lille bunke citronskal på laksen, og server. Såre simpelt – velbekomme!
Du kan læse mere om SALMA lige her.