For et par weekender siden løb Food Festival af stablen på Tangkrogen i Aarhus. Kort fortalt bliver området langs den aarhusianske strandvej omdannet til en stor festivalplads, hvor landets bedste og mest passionerede fødevareproducenter og kokke præsenterer deres seneste påfund.
Selv havde jeg desværre misset de seneste års udgaver, men i år ville jeg en tur til Aarhus for at se, hvad der var sket, siden jeg sidst deltog. For mit vedkommende var anledningen, at jeg skulle afholde nogle oplæg i samarbejde med Electrolux med fokus på deres damp- og sousvideovne. Det blev til et par spændende seancer, hvor Electrolux’ egne kokke kom med gode eksempler på, hvordan damp og sous vide kan forbedre og forenkle madlavningen derhjemme.
Læs: Jeg deltager i MasterChef 2016
Timm Vladimir, der er aktuel i den netop nyåbnede sæson af Den Store Bagedyst på DR1, var også til stede på Food Festival. Som mange med sikkerhed ved, har han Timm Vladimirs Køkken i Valby, en madlavningsskole for private og virksomheder, hvor man kan lære nye tips og tricks til sin madlavning derhjemme, mens man hygger sig med venner, familie eller kolleger.
Læs også: MasterChef-auditionret: Til Vietnam og hjem igen.
Timm Vladimirs Køkken har et samarbejde med Electrolux, hvor de i undervisningslokalerne benytter producentens damp- og sous videovne, og for en weekend rykkede han og køkkenteamet til Aarhus for at være med i festlighederne. Som gæst kunne man dels nyde godt af køkkenets tacos, der blev langet over disken fra deres foodtruck, og på festivalens første aften kunne man ydermere sætte sig til langbords i hovedteltet, hvor der var arrangeret folkekøkken med efterfølgende cook-off. Jeg havde planlagt at deltage i middagen, men på dagen blev jeg spurgt, om jeg også kunne træde til som dommer til selve cook-off-arrangementet, hvilket jeg sagde ja til, for det er altid et hyggeligt og intenst arrangement.
Timm Vladimirs folkekøkken er efterhånden blevet en tilbagevendende tradition i køkkenet i Valby, og det seneste års tid har middagen været efterfulgt af det såkaldte late night cook-off, hvor to topkokke hver gang dyster mod hinanden med tre ukendte råvarer, som skal implementeres i minimum to retter, der skal eksekveres inden for en time. Når arrangementet finder sted i de relativt små lokaler i Valby, er det med pakket atmosfære, højt humør og jubelbrøl, for konceptet har taget inspiration fra bokseverdenen med en kok i hvert ringhjørne og Timm Vladimir med mikrofon, der gejler stemningen op.
Molskroen med Hærværk
I denne særlige aarhusudgave var det naturligvis oplagt at invitere to lokale kokke, og således blev dysten et møde mellem Steffen Villadsen, køkkenchef på Molskroen, og Rune Lund Sørensen, køkkenchef på Hærværk i Aarhus. Timm Vladimir havde selv været på jagt efter de hemmelige ingredienser i Aarhusbugten og var således kommet hjem med en hummer, en pighvar og en masse savtang. Derudover var der i øvrigt en rødspætte og en masse strandkrabber til rådighed. De to kokke blev sat i gang med en time til at kreere mininum to retter, hvor de tre ingredienser på en eller anden måde skulle indgå. Foruden æren var der i øvrigt en damp- og sous videovn fra Electrolux på højkant til vinderen, så der var rigeligt at dyste om.
Det viste sig hurtigt, at Steffen Villadsen havde tænkt sig at lave flere retter end de to påkrævede, og han fik hurtigt langet første servering over disken. Den bestod af gulerødder dampet i krabbebouillon med hummer og blåbær på toppen. Han fik også sendt en ret med kål, tang og æbler over disken, inden Rune Lund Sørensen fik sendt sin første ret af sted, en papilotte med forskellige rødder og grøntsager i pighvarsauce og med grillet salat som tilbehør.
Steffen Villadsen sendte en ret med græskar, pocheret og skummende krabbesauce af sted, inden Rune Lund Sørensen afleverede sin anden ret med pighvar, stegt kål og en skøn hollandaise baseret på pighvarfond.
Der gik fedteri i den fra Molskroens køkkenchefs side, da han hev en flaske Dom Perignon 2004 op af hatten til dommerne, og mens vi tog imod bestikkelsen, gik Rune Lund Sørensen kontra med en mesterlig provokation ved at bruge champagnen i sin sabayonne til desserten.
I sidste ende gik sejren yderst fortjent til Rune Lund Sørensen, der formåede at bevare roen på trods af det store pres. Jeg ved fra min tid i MasterChef, hvor stressende det er at skulle lave mad med ukendte råvarer på tid, og han klarede opgaven flot. Steffen Villadsen blev måske en anelse for ivrig i sin iver efter at vise en masse, og det kostede en smule på finessen.
Alt i alt var det særdeles fornøjelig og underholdende aften med mange fremmødte, og således blev Food Festival 2016 skudt gang i gang.
Hold øje med Timm Vladimirs Køkken på Facebook, hvor du kan se, hvornår næste cook-off finder sted.