Bulleit Bourbon – og kunsten at kende forskel på sin whisky

Anbefalinger 9. juli, 2017 0 Kommentarer

Whisky er ikke bare whisky. Det er en kategori inden for spiritus med en masse underkategorier, og der er stor forskel på, om du sætter dig til rette med en røget whisky fra Skotland eller en sødmefuld bourbon fra Kentucky. Sidstnævnte type kom i fokus, da bourbonproducenten Tom Bulleit kom til København for at fortælle om sin tipoldefars gamle opskrift. Og det giver os anledning til at kigge på, hvad man kan forvente af nogle af de forskellige whiskytyper.

I en verden, hvor konkurrencen inden for stort alle brancher er uhyre stor, gælder det om – foruden at have et produkt af høj kvalitet – at kunne skille sig ud, at have en god historie at fortælle. Sådan en har amerikaneren Tom Bulleit. Hans tipoldefar, Augustus Bulleit begyndte at producere whisky tilbage i begyndelsen af 1800-tallet, og det blev han ved med, indtil han pludselig forsvandt, uden at nogen fandt ham igen.

Nogle generationer senere drømte Tom Bulleit om at genoptage sin tipoldefars produktion med udgangspunkt i den gamle opskrift, der var karakteriseret ved at højt indhold af rug.

Var det noget med en whisky til 250.000 kroner?

Dog skulle han omkring den amerikanske flåde, en jurauddannelse og en årrække som praktiserende advokat, inden han en gang for alle gjorde sin drøm til virkelighed for 30 år siden. Den første Bulleit Bourbon kom på markedet i 1994.

”Min kone er børsmægler, og hun spørger mig stadig, hvordan vi skal komme til at tjene penge på det,” siger Tom Bulleit, der i juni lagde vejen forbi København, med et smil på læben.

bulleit-whisky

Tom Bulleit var i København for at fortælle om sin bourbon. Photo: PR.

Bulleit Whiskey ligger i Kentucky og er af typen bourbon opkaldt efter Bourbon County i staten Kentucky. Bourbon produceres over hele USA, men Kentucky er fortsat det sted, hvor stort set hele produktionen finder sted. Det, der karakteriserer bourbon, er, at den er baseret på minimum 51 procent majs, og lagringen skal foregå på nye fade af amerikansk hvideg.

Den krydrede rug
Tom Bulleit drømte om at genoplive sin tipoldefars opskrift, der som nævnt havde en høj andel rug i sig. Rug anvendes primært i USA, mens man i eksempelvis Skotland og Irland primært anvender maltet byg. Når man stikker næsen i et glas med whisky og efterfølgende smager på det, kan man genkende rugen via en krydret smag af friskkværnet sort peber og ingefær.

Denne karakter fornemmer man også i Bulleit Bourbon såvel som den nylancerede Bulleit 10 Year Old, hvor den yngste whisky i blendet er 10 år gammel. Samtidig har man den bløde og sødmefulde bourbonkrop, som majsen giver. I forhold til de europæiske whiskyer er bourbon altså en anelse mere sødmefuld, hvilket blot forstærkes af de nye, hårdt ristede fade, der giver masser af vaniljenoter fra sig. Bulleit Bourbon er dog i den tørre ende af bourbonskalaen takket være den høje andel rug, som ligger på 28 procent, mens den primære del består af majs og fire procent maltet byg.

Johnny Walker Odyssey – verdensmandswhisky til 7.000 kroner

Men hvordan er whiskyen så i forhold til tipoldefars – smager den lige sådan?

”Åh gud, forhåbentlig ikke,” svarer Tom Bulleit og fortsætter:

”Datidens whisky var væsentlig mere grov og mindre behagelig at drikke. Den blev slet ikke lagret så længe, og whiskyen blev solgt i hele fade. Så tankegangen med den store mængde rug er bevaret, men ellers er der sket meget siden dengang,” siger han.

Hvis man altså godt kan lide, at whisky får en vis sødme, samtidig med at man trods alt gerne vil have lidt modspil til majsen, er Bulleit et godt bud; men hvordan er det nu med de forskellige whiskytyper. Her får du et kort overblik over de gængse typer på markedet. 

Bulleit Bourbon har netop lanceret sin 10-årswhisky med endnu mere fadkarakter og power. Foto: PR.

Skotsk whisky
Skotsk whisky skal destilleres og lagres i Skotland i minimum tre år for at opnå sit prædikat, men langt de fleste skotske whiskyer lagres væsentlig længere. Ofte er skotsk whisky udelukkende baseret på maltet byg, og når man ser betegnelsen single malt, betyder det, at der er tale om maltwhisky fra ét destilleri. Ofte har skotsk whisky er kraftig røgduft og –smag fra tørv, som traditionelt har været brugt til at fyre op i brændeovnene, der har tørret malten (se mere i boksen nedenfor).
I Skotland har man også såkaldt grain whisky, som er baseret på forskellige slags korn såsom majs, hvede og byg. Denne type ses sjældent alene men indgår typisk i blandinger med maltwhisky, deraf navnet blended scotch whisky.
Skotsk whisky har ofte noter af honning, tørret frugt og røg og fremstår tørre i smagen. 

Irsk whisky
Irsk whisky er typisk lavet af en blanding af maltet og umaltet byg suppleret af andre kornsorter.
Irsk whisky er typisk ikke udsat for røg(smag) og er som regel lettere og blødere end skotsk whisky med noter af honning, frugt, blomster og fad.

Bourbon (Kentucky og Tennessee)
Whisky laves overalt i USA, men staterne Kentucky og Tennessee sidder på størstedelen af produktionen.

Bourbon skal indeholde minimum 51 procent destillat baseret på majs, og der skal anvendes nye fade (i fx Skotland er det tilladt at genbruge fadene). Majs giver en sødere whisky sammenlignet med sine europæiske slægtninge.

Læs også: The Macallan Whisky og Alchemist mødte hinanden

Mens bourbon kan produceres i hele USA, kan tennessee whisky udelukkende produceres i Tennessee. Fremgangsmåden og reglerne er de samme som for bourbon med den tilføjelse, at den nylavede spiritus skal filtreres gennem kul fra træsorten sukkerløn. Filtreringen gør whiskyen mere mild og blød i munden. 

Andre whiskyer
Der produceres whisky mange steder i verden. Eksempelvis i Japan, hvis whiskyer er af høj kvalitet og derfor også nyder godt af stor efterspørgsel. Også herhjemme har vi succes med whisky med de to producenter Braunstein og Stauning som foregangsdestillerier.

Hvad er whisky?
Whisky er et fadlagret destillat baseret på korn. Mens eksempelvis cognac er baseret på frugt (druer), der har en masse fermenterbart sukker i sig, består korn mestendels af stivelse. Dette skal omsættes til sukker, og det gør man ved at male kornet og blande det med varmt vand. Med andre ord laver man i virkeligheden først en øl, som man sidenhen destillerer til en spiritus, som efterfølgende lagres på fad. Med bygmalt er der den ekstra hage, at det først skal spire, inden stivelsen kan omdannes til sukker. Når den er begyndt at spire, stopper man processen fed at varme og tørre den igen i en brændeovn, og traditionelt har man brugt tørv til denne proces i Skotland, hvilket er det, der giver den røgede smag til mange skotske whiskyer.

 

Opskrift på mint julep
Mint julep er den mest traditionsrige og klassiske bourboncocktail, som er stærkt forbundet med det sydlige USA. Det er en forholdsvis simpel cocktail, der får sin smag frLav din egen forfriskende mint julep, eksempelvis med Bulleit Bourbon.

bulleit bourbon

Mint julep – en kentuckyklassiker. Photo: PR.

Udstyr
Highball glass
Jigger/målebære
Knust is
Røreske

Det skal du bruge
4 cl Bulleit Bourbon eller anden bourbon
1,5 tsk. sukker
Friske mynteblade
Vand

Sådan gør du

  1. Mas, og rør mynteblade, sukker og en lille smule vand sammen i et højt glas.
  2. Tilføj Bulleit Bourbon samt vand, og fyld glasset op med knust is, inden du rører det hele godt sammen.
  3. Pynt med et par friske mynteblade.