Sådan kommer du i gang med hjemmelavet snaps

Anbefalinger, Vin 4. maj, 2016 0 Kommentarer

Der er ingen grænser, når man laver hjemmelavet snaps. Få nogle gode tips og tricks i denne artikel.

Sponseret indlæg i samarbejde med Aalborg Akvavit 

Der er sket meget på snapsefronten, siden vi herhjemme i 1600-tallet lærte, at man kan lave alkohol af korn. Det var en tid, hvor dansken var svært fordrukken, eftersom drikkevandet var så beskidt, at øl og brændevin var det eneste forsvarlige at drikke. Vurderingen er, at det formentlig ikke smagte særlig godt, i forhold til det produkt vi kender den dag i dag.

En del af forklaringen var, at brændevinen fra gamle dage indeholdt megen fusel, der kort fortalt er en blanding af alkoholer af en mere uren slags i forhold til den rene ethanol. I dag er vi blevet så dygtige til at destillere, at vi kan fjerne fuselen fra slutproduktet, men det kunne man ikke tilbage i 1846, da Isidor Henius lancerede Taffel Akvavit, også kendt som Rød Aalborg. Derfor fandt han på at tilsætte kommen til akvavitten, og det skjulte den grimme smag af fusel. Det er samtidig årsagen til, at en del af definitionen på en akvavit er, at den skal have en tydelig smag af kommen- og/eller dildfrø – ikke længere for at tage den grimme smag af fusel men for at hylde traditionen.

Traditionen at lave kryddersnaps går endnu længere tilbage. Op gennem tiden har akvavit, livets vand, været betragtet som en form for medicin, blandt andet fordi man tilsatte forskellige rødder, urter og lignende, som skulle have en helbredende virkning på snart alskens dårligdomme.

Det er næppe hovedårsagen i dag, men rundt i landet findes der flere kryddersnapselaug med lange traditioner for hver deres specialiteter.

Bliv din egen masterblender
Nu har Aalborg Akvavit lanceret Aalborg Basis Snaps, en økologisk smagsneutral snaps, der gør det nemt at komme i gang for alle, der går med lyst til at lave deres egen, hjemmelavede snaps. Aalborg Basis Snaps kommer i et sylteglas, som gør det nemt at fylde sine ingredienser i, og på etiketten er der gjort plads til, at man kan skrive, hvad man har kommet i, og hvornår det er gjort. Alkoholprocenten er på 35, hvilket ifølge producenten er det perfekte niveau i forhold til at opløse både æteriske olier og kulhydrater i sin snaps. Det er alkoholen, der opløser de æteriske olier i citronskal, mens eksempelvis den friske smag af hindbær er mere vandopløselig, og de 35 procent er altså det optimale leje til at udvinde begge dele. Samtidig gør den relativt lave alkoholprocent, at slutproduktet ikke kommer til at fremstå sprittet.

Ingefær og lakrids går strålende sammen.

 

Kom godt i gang
Der er en række tommelfingerregler, som er gode at kende, når man kaster sig ud i at producere snaps:

Trækketid: Det er til evig debat, hvor længe ingredienser skal trække, men den generelle regel er, at jo hårdere ingrediensen er, des længere tid skal den trække. Med andre ord skal en knold ingefær trække længere tid end en håndfuld hindbær for at tage smag.
Der kommer et tidspunkt, hvor ingredienserne ikke kan afgive mere smag, og her gælder det om at få dem op. Det kan nemlig gå i den negative retning, således at eksempelvis timianaromaen går fra frisk til at få noter af vådt hø, og det er ikke at foretrække. Duft, og smag, og tag ingredienserne op, når snapsen har taget tilstrækkelig smag fra dem.

Generelt skal mange ingredienser faktisk trække kortere tid, end man skulle tro, og nogle snapse vil allerede være færdige efter en uge eller to, så følg processen undervejs.

Konservering: Ingredienser har dybest set en uendelig holdbarhed i Aalborg Basis Snaps, men kun så længe at de er dækket helt af væsken. Desuden er det en god ide at blanchere sine urter i ét sekund, inden man kommer dem i. Det sikrer et renere og mere velsmagende resultat.

Sødme: En snaps skal ikke nødvendigvis sødes, men i de fleste tilfælde vil det afrunde smagen og gøre den mere blød og rund. Her er reglen, at det er nemmere at tilsætte mere lidt ad gangen end at tage det ud igen, så vær forsigtig med tilsmagningen. Tilsæt først sødme, når snapsen er filtreret. Der er tre gode kilder til sødme: Akaciehonning, agavesirup og en klassisk sukkersirup af lige dele sukker og vand, der er kogt op, indtil sukkeret er opløst. Sidstnævnte er den mest smagsneutrale at anvende. Smag dig frem, og overvej, hvad snapsen skal bruges til. Til en karrysild er det ikke så lækkert med en alt for sød snaps, mens det kan være lækkert til dessert eller ost.

Filtrering: Man bør filtrere sin snaps for at få et pænt resultat. Sigt først ingredienserne fra, og filtrer dernæst snapsen gennem et klæde eller en tragt med et aflangt tefilter monteret på ydersiden. Det gør det nemt at ”malke” filtret til sidst, så det ikke tager en evighed.

Gode tips:

  • Undgå at få det hvide fra citrusskallen med – bitterheden bliver kun forstærket af at komme i alkohol.
  • Tilsæt aldrig juice til snaps – det kommer til at smage af billig vodka-juice.
  • Mislykkes din snaps, kan den altid bruges til at lave en bitter. Tilsæt stjerneanis og kanel til snapsen, og den får et helt nyt udtryk.

Lidt inspiration
Det er kun fantasien, der sætter grænser. Tænk i temaer, sæsoner, parring til mad og lignende. Jeg kaster mig i første omgang over en sommerudgave med hindbær og citronskal, en asiatisk snaps, en juleinspireret udgave samt en med stjerneanis og lakrids, som du får opskriften på her:

Lakrids-ingefærsnaps
1 glas Aalborg Basis Snaps
6 stykker saltlakrids fra Bülow Lakrids, skåret i mindre stykker
30 gram ingefær, fintsnittet
1 spsk. sukker

Fremgangsmåde: Kom den snittede ingefær, sukker og et lille skvæt vand i en gryde. Kog det op, og lad det simre, indtil væsken bliver sirupsagtig. Køl ingefæren af i fem minutter, og tilsæt den til snapsen sammen med lakridsen. Smag på den undervejs. Allerede efter to dage er den godt på vej.

To andre forsøg, der står og trækker.

 

God fornøjelse! Hvilken hjemmelavet snaps har du planer om at kaste dig ud i?

Læs meget mere om Aalborg Basis Snaps her.