Den er god nok. Havartien, som de fleste kender som den runde gummiost, der er pakket ind i rød plastik, har fundet vej til denne blog. Men vær ganske rolig, redaktøren har ikke haft sjov med mindre anbefalelsesværdige svampe eller lignende. Der er tværtimod tale om intet mindre end et prægtigt produkt, som i sig selv kan gøre enhver osteglad person høj. Arla, der producerer den røde gummibold, har nemlig begået en havarti til deres Unika-serie, der slet ikke tåler sammenligning med sin runde navnebror.
Havarti er navnet på en gammel fisket ostetype på komælk, og navnet er altså på ingen måde forbeholdt den røde flødehavarti. At osten er fisket, betyder, at ostekornene fiskes op af karret, når vallen er skilt fra, hvorefter kornene kommes i en form og presses ganske let. Det resulterer i en ost, der er kendetegnet ved små, uregelmæssige huller.
Det spændende ved Arla Unikas havarti er, at selv om den har lagret i minimum to år, er den stadig mild og cremet og er på ingen måde stærk, som lagrede danske oste ofte er det. Den lange lagring har givet osten tydelige proteinkrystaller, som knaser let og lækkert i munden og giver en saltet smag. Havartien har en lækker syrlighed, som giver mig associationer til den svenske prästost, som også smager skønt.
Brug Unikas havarti på ostebordet, hvor den bør spises som én af de første. Det er dog svært at holde sig fra den, selv om du har haft stærkere oste i munden efterfølgende, så fortvivl ikke. Spis den med honningsyltede nødder eller syltede citrusfrugter. Et andet bud er at bruge den, næste gang du laver risotto; den bidrager med cremethed, mens ostens syrlighed giver lidt bedre balance i forhold til den normalt obligatoriske parmesan.
Osten kan, desværre, på nuværende tidspunkt kun købes ved Arla Unikas stand i Torvehallerne. Til gengæld er den med sine 22 kroner per 100 gram ganske billig, når man tager i betragtning, at det er en kvalitetsost i gourmetklassen.