Det ubegribeligt gode vejr har ikke kun været godt for vores indtag af d-vitamin, badevandstemperaturerne og iskioskernes omsætning. Også de danske vinbønder går en historisk god årgang i vente, og hos Skærsøgaard Vin, der producerer internationalt anerkendte vine er man endog meget optimistisk for kvaliteten i 2018-årgangen. Dansk vin står over for bedste årgang nogensinde.
Det har været varmt i år. Rigtig varmt. Du har næppe slidt voldsomt på din græsslåmaskine, og har du gået tur i en park, har det højst sandsynligt været med udsigt til udpinte, gullige græsarealer, der ikke gror det mindste. Med en rekordvarme som i år går mange former for vegetation i stå, og derfor kan det også umiddelbart lyde overraskende, når Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard i Dons nord for Kolding, kalder 2018 for den bedste årgang i producentens 18 år lange levetid.
”Jeg har aldrig set så mange druer på mine stokke, som jeg gør i år,” siger Sven Moesgaard.
Det kan lyde paradoksalt, at vinstokkene trives som aldrig før i denne varme, men det er der en forklaring på. Sagen er den, at vinstokke ikke bruger megen energi på at producere mange og gode druer, hvis de trives, hvor de står. Når der er sol, vand og rigelig næring, sætter vinstokken hovedsagligt nye skud og blade, så den kan tage imod endnu mere sollys og gribe fat i omkringstående planter; men når vinstokken bliver udsat for det modsatte, træder overlevelsesinstinktet i kraft: Den begynder at ”tænke”, at dens pågældende placering ikke er optimal, og derfor skal den have spredt sine gener bedst muligt, og det sker via vindruerne, hvori kernerne, der, når de lander i jorden, bliver til nye stokke. Så det gælder om at sætte en masse delikate druer, som hjorte, vildsvin, fugle og lignende har lyst til at guffe i sig, og når så de besørger andetsteds, bliver vinstokkens gener således spredt. Der skal selvfølgelig nogen næring til, og under de tørre betingelser, som denne sommer har givet, kan de ikke findes i jordoverfladen, og så er vinstokkene nødt til at søge nedad.
”Vores ældste stokke går mindst 10 meter ned i jorden, og det er dernede, at den rigtig gode næring ligger. Det er hele missionen, når man planter vinstokke, at deres rodnet skal søge nedad, for det er sådan, der kommer karakter af terroir i vinen,” siger Sven Moesgaard, der mener, at 2018 bliver det bedste år nogensinde i dansk vinhistorie.
”Vi har tidligere haft gode år i blandt andet 2006, 2009, 2014 og 2016, men 2018 kommer til at være en helt anden liga,” siger han.
Særligt godt for rødvinen
Skærsøgaard laver alle former for vin, men det er deres mousserende vine lavet efter samme metode som i Champagne, der har givet dem anerkendelse. Så sent som i år tildelte EU området Dons, hvor Sven Moesgaard laver sine mousserende vine, den beskyttede oprindelsesbetegnelse alias BOB, der kvalitetsmæssigt sidestiller Dons med kendte områder i Europa såsom Bourgogne, Bordeaux og Champagne.
Også disse bliver bedre i år, selv om det er nemmere at lave god mousserende vin på trods af svingende årgange.
”Det helt særlige i år, hvor det har været så tørt, er, at druerne er helt fri for sygdomme som eksempelvis gråskimmel. Svampeangreb giver en urenhed i smagen, og uden den kan man altså forvente ekstremt rene udtryk fra 2018-årgangen. Generelt er det dog nemmere at få succes med mousserende vin, fordi man først og fremmest kigger på, at druerne skal have det rigtige forhold mellem syre og sukker, og det kræver ikke samme grad af modenhed som for andre vine,” forklarer Sven Moesgaard.
Det er til gengæld ekstremt afgørende for rødvin, at druerne bliver ordentligt modne, og det er derfor især inden for denne kategori, at Sven Moesgaard mener, at danske vinproducenter får en hidtil uset kvalitet i deres vine.
”Det afgørende, når vi taler rødvin, er, at man får modne tanniner. I Danmark har vi hidtil talt meget om grønne tanniner, der gør rødvinene grove i strukturen. Den gode sommer kommer til at betyde, at man i rødvine fra 2018 kan forvente fløjlsbløde tanniner og samlet set en helt anden oplevelse, end man tidligere har kunnet få med dansk rødvin,” siger Sven Moesgaard, der jævnligt taler med sine kolleger i branchen, som oplever samme høje kvalitet i deres vinmarker.
Tretrinsraket
Et i vinsammenhæng fantastisk år som dette er samtidig brændstof på den tretrinsraket, som Sven Moesgaard skød af sted, da han begyndte at lave vin i 2001 på Skærsøgaard.
”Det første trin, da jeg gik i gang i 2001, var at vise, at man kan lave vin i Danmark. I 2005 tog jeg hul på næste trin, hvor målsætningen var at vise, at dansk vin også kan klare sig internationalt. I 2011 søgte jeg for første gang om, at mousserende vin fra Dons skulle have EU’s beskyttede oprindelsesbetegnelse, og det er som bekendt lykkedes i år. Med de to ting på plads er det sidste trin at vise, at det kan være rentabelt at lave vin i Danmark. I forhold til flere lande syd på er det svært, fordi at arbejdskraften er dyrere og udbyttet mindre; men med en årgang som i år, hvor kvaliteten og udbyttet bliver højt, begynder det at se mere lovende ud. På Skærsøgaard nærmer vi os sorte tal på bundlinjen, og jeg tror på, at det inden for en overskuelig årrække vil vise sig, at man godt kan lave vin og tjene penge på det,” siger han.
Noget af det, der skal være med til at gøre vinproduktion i Danmark rentabel, er at få større mængder i spil via et større landareal per vinproducent. I år har Skærsøgaard udvidet sit areal med halvanden hektar fra 5,5 til 7 ved at plante nye stokke. Desværre har den tørre sommer ikke været ideel til formålet.
”Mens de gamle stokke med et stærkt, dybt rodnet har godt at disse forhold, er det lige modsat for nyplantede vinstokke, som har brug for masser af vand; men det nytter ikke noget bare at vande vinmarkerne, for så dykker stokkene ikke nedad i jorden, så vi har vandet hver enkelt plante via et 1,5 meter langt rør, som vi har boret ned i jorden ved siden af planten. Det har været ekstremt tidskrævende og dyrt, og vi står til at miste 40 procent af de nyplantede stokke,” siger Sven Moesgaard, der dog ikke vil lade det gå ud over glæden ved den formentlig fortrinlige høst.
”Det bidrager selvfølgelig ikke til mit ønske om rentabel vinproduktion, når så mange planter går tabt, og havde jeg kunnet forudse vejret, havde jeg ikke plantet nye stokke i år; men jeg ville ikke bytte alligevel, for hvis alt går vel, får vi det bedste år i dansk vinhistorie nogensinde, og det kan blive skelsættende for dansk vin fremover,” siger Sven Moesgaard.