Det har været ventet med stor spænding, og nu er det her endelig. Eataly, det italienske slaraffenland af en madbutik, er åbnet i Illums kælderetage. Man kan kort sagt gå efter devisen “findes det, findes det her”, for Eataly omfavner for alvor italiensk gastronomi i én butik. Om end den første Eataly, der ligger i Torino, først så dagens lys i 2007, er der allerede kommet en længere række butikker til i Asien, USA, Europa og Sydamerika.
Eataly er mere end en fødevarebutik. Det er i virkeligheden et italiensk oplevelsescenter, hvor man kan gå på optagelse i alt fra pasta til vin og håndlavet chokolade. Butikken, der fylder hele Illums kælderetage, er inddelt i mange forskellige afdelinger med hver deres speciale såsom håndlavet pasta, gelato, ost og charcuteri samt brød, der bliver bagt dagligt at italienske bagere. Derudover er der en stor food court, hvor man kan bestille klassiske italienske retter baseret på nogle af formidable råvarer, som Eataly også sælger i butikken. Med andre ord kan man, hvis man bliver helt forelsket i mozzarellaen i capresesalaten, spørge kokkene, hvilken ost der er tale om og dernæst gå til osteafdelingen og købe den med hjem.
Ydermere er de fleste områder udstyret med specialister, der kan guide den gennem det store udvalg af produkter såsom olivenolie. Her kan du lære, hvordan man bedst smager på olivenolie og få vejledning til at vælge den variant, der passer bedst til den mad, du skal lave.
Generelt skinner den italienske passion for råvarer igennem, og selv om der er tale om en stor, verdensomspændende kæde, er mange af produkterne fra små håndværksproducenter. Vinafdelingen er meget sigende for den tankegang, for her finder man ligeledes et stort udvalg af vine fra små producenter, og der er mange økologiske, biodynamiske og naturlige vine at vælge imellem, og der står naturligvis en uddannet sommelier klar til at pejle dig i den rigtige retning. I det hele taget forventer jeg mig meget af servicedelen, som – efter mine umiddelbare fornemmelser – bliver en stor del af oplevelsen i Eataly.
Ydermere er der også en lille vinbar, hvorfra man kan snuppe sig et glas med i hånden, mens man handler.
En anden detalje, jeg er ret begejstret for, er de mange infoskilte, der hænger i de enkelte afdelinger. De fortæller eksempelvis, hvordan man kan koge sin pasta, hvor Italiens mange skinker kommer fra og så videre. Desuden virker priserne ganske rimelige. Naturligvis hamler de ikke op med priserne på et lille Italiensk marked i hjemlandet, men omvendt er det heller ikke skruet unødvendigt højt op.
Eataly har for alvor meldt sig ind på den københavnske madspiller som en seriøs kandidat til lokales og turisters gunst, og mangler man inspiration til sin madlavning, eller trænger man i det hele taget til et italiensk fix, kan en spadseretur gennem Eataly være tæt på terapeutisk.
Eataly
Østergade 52
1100 KøbenhavnK