Disclaimer: feinschmeckeren.dk var inviteret af L’Esprit du Vin. Importøren har ikke haft nogen indflydelse på artiklens indhold.
De seneste uger har vi været forbi Egon Müller i Saar og Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch i Bernkastel-Kues, og i denne sidste del af føljetonen fra Mosel skal vi en tur til underområdet Ruwer, hvor producenten Maximin Grünhaus holder til. Her laves der guddommelig riesling fra de ekstremt stejle skråninger.
Vi har køleren vendt mod nord langs Mosel-floden, da vi kører fra Trier, Tysklands ældste by, som var en af de vigtigste byer uden for rom, mens Romerriget herskede. Faktisk blev Trier kaldt ”Det andet Rom”, fordi byen, der i dag er en del af bundesstaten Rheinland-Pfalz spillede en afgørende rolle for romerne i denne region. Det skyldtes ikke mindst den omfattende vindyrkning, der allerede dengang var udbredt i området omkring Trier. Dette fortsatte som bekendt også efter Romerrigets fald, hvor de kristne munke blev ansvarlige for vindyrkningen. Tilbage i bilen har vi tilbagelagt de små 10 kilometer, der adskiller Trier fra vores destination, landsbyen Mertesdorf, som er en del af vinregionen Mosel. På vores højre side knejser en mægtig og stejl vinmark, der ved første øjekast minder mere om en klatrevæg end en vinmark. Navnet på marken er Bruderberg og tilhører producenten Weingut Maximim Grünhaus, hvis domicil ligger ret over for Bruderberg og de to andre grand cru-marker, producenten er eneejer af. På vinsprog kaldes marker, der ejes af én producent alene, for monopolmarker, hvilket efterhånden er en sjælden ting i Europas gamle vinområder. Man har fundet gamle mur- og tagsten på grunden, hvor Schloss Grünhaus ligger i dag, såvel som forskellige vindyrkningsredskaber, som kan dateres tilbage til romertiden.
”Vores marker er de sydvendte skråninger, der ligger tættest på Trier, og derfor var de vigtige for romerne,” forklarer den nuværende indehaver og vinmager, Maximin von Schubert.
Efter romerrigets fald fortsatte de kristne munke driften af vinmarkerne på stedet. I 966 gav kejser Otto slottet til benediktinerklostret, som fortsatte vindyrkningen frem til sekulariseringen i forbindelse med Den franske revolution i slutningen af 1700-tallet. I 1810 blev slottet for første gang solgt til en privatperson, og siden 1882 er det von Schubert-familien, der har ejet Maximin Grünhaus. Maximin von Schubert er sjette generation, og det er ham, der tager imod os på gårdspladsen, hvor man både finder familiens privatresidens såvel som produktionsfaciliteterne.
Riesling og pinot noir i centrum
Inden vi kigger nærmere på sidstnævnte, tager Maximin von Schubert os på en køretur gennem sine vinmarker. Som nævnt befinder vi os i vinområdet Mosel. Før 2007 hed området Mosel-Saar-Ruwer, og det er i netop Ruwer, Maximin Grünhaus. Både Saar og Ruwer er bifloder til Mosel-floden, og selv om Mosel har et stærkt og godt omdømme, går producenterne fra Saar og Ruwer bestemt op i, at de er fra netop disse underområder. For at simplificere tingene en smule, besluttede man dog at omdøbe regionen til Mosel. Spørger man Maximin von Schubert, hvad der kendetegner Ruwer, svarer han følgende.
”Ruwer er det mindste af områderne i Mosel. Det minder en del om Saar på den måde, at begge områder er køligere end den del, de fleste forbinder med Mosel, som ligger i og omkring Bernkastel-Kues. Mens denne del af Mosel i disse år er udfordret af for megen varme på grund af klimaforandringerne, har vi fortsat mere kølighed her. Det gælder ikke mindst for vores vinmarker, fordi de ikke ligger direkte ud til floden. Når man ikke ligger ud til vand, er der større temperaturudsving mellem nat og dag, og det er godt for bevarelsen af vinenes syrlighed,” fortæller han.
Betragter man de tre marker fra balkonen foran indgangen til Weingut Maximin Grünhaus reception, har man fra venstre Herrenberg, i midten Abtsberg og til højre Bruderberg. Herrenberg er med sine 19 hektarer den største parcel. Her dyrkes der både riesling og pinot blanc. Herrenberg-vinene er kendt for at give et fyldigt, rundt og meget helstøbt udtryk. Abtsberg er den mest berømte af producentens marker og breder sig i alt over 14 hektar. Denne er beplantet med riesling og pinot noir. Marken er kendt for at give ekstremt langtidsholdbare vine med stor mineralitet og høj syre. Markens hældning når flere steder op på svimlende 75 procent. Til sammenligning har en sort skiløjpe typisk en hældning på omkring 40 procent. Slutteligt har vi Bruderberg, som blot udgør én hektar af producentens samlede areal på 34 hektarer. Bruderberg er udelukkende beplantet med riesling.
Riesling er den dominerende sort, men derudover spiller pinot noir også en vigtig rolle. Som skrevet er der ligeledes også pinot blanc i porteføljen, som giver vine med mere fylde og fadpræg sammenlignet med de elegante riesling-vine, som er og bliver Maximin Grünhaus’ varemærke. Den ultrakorte vej fra mark til vineri er desuden en stor fordel for producenten.
”Det faktum, at vores vinmarker ligger lige ovre på den anden side af vejen, gør, at vi lynhurtigt kan rykke ud, når der er brug for det. Under høsten har vi hurtig adgang til markerne, og vi kan dermed sikrer, at vi får høstet på det optimale tidspunkt. Kort tid efter ligger druerne i pressen og når således ikke at tage skade på nogen vis,” forklarer Maximin von Schubert.
Alle vine gærer naturligt ved hjælp af de gærceller, der er til stede i marken og kælderen, og i det hele taget forsøger man at blande sig så lidt som muligt, således at vinene kan udvikle sig, som de ”har lyst til”. Og resultatet er enestående. Weingut Maximin Grünhaus regnes for at være blandt de bedste producenter i Mosel-regionen, hvilket smagningen, der rundede vores besøg af, også bekræftede. I boksen herunder kan du finde nogle af mine personlige favoritter fra porteføljen.
Højdepunkter fra Maximin Grünhaus’ portefølje
2019 Riesling Gutswein Monopol
En gutswein er de tyske vinproducenters basisvin – den mest simple og billigste vin fra porteføljen. Det er den, der skal sætte standarden, og det gør denne rieling på rigtig flot vis. Som navnet antyder, kommer druerne fra Maximin Grünhaus’ grand cru-monopolmarker. Det er ganske usædvanligt, at en basisvin kommer fra så gode marker, men det er med til at sætte barren højt for denne producent. Vinen er frisk og sprød med de klassiske riesling-noter af grønne æbler og citrus. Der er masser af syre og god balance takket være et strejf af sødme og en cremet fylde og mineralitet; rigtig flot introduktion.
2019 Herrenberg Großes Gewächs
Herrenberg regnes for at være den mest generøse af de tre monopolmarker forstået på den måde, at vinene herfra er meget venlige, rige og fyldige. Purister vil mene, at vinene derfra bliver en anelse for fyldige i frugten, men jeg må indrømme, at jeg finder det yderst tiltalende, specielt i de helt tørre udgaver, som betegnelsen Großes Gewächs dækker over. Vinen har en stor koncentration og er i flot balance mellem den rige frugt, den høje syre og den dybe mineralitet. Det er en vin, som allerede nu kan drikkes med stort velbehag, men der er ingen tvivl om, at den om 10-20 vil give en endnu større oplevelse.
2019 Abtsberg Großes Gewächs
Så er vi kommet til den ekstremt stejle Abtsberg-mark, som har et meget højt indhold af skifer, der er med til at give vinene derfra deres særligt intense mineralitet. Abtsberg-vinene er kendetegnet ved deres meget slanke, rene og mineralske udtryk, som kan virke en smule ”hårdt”, når vinen er helt ung, men der er ingen tvivl om, at vi her har med en vin at gøre, som vil vise sin storhed i endnu højere grad, i takt med at den ældes.
2019 Bruderberg Kabinett
Vi skal selvfølgelig også omkring Bruderberg, her i kabinett-udgave, hvor sødmen får lov til at folde sig ud. Jeg er stor tilhænger af riesling med restsødme til mad, og denne vin er ingen undtagelse. Det er en vidunderlig vin med en flot syre-sødmebalance, og allerede nu smager den bare hamrende godt. Riesling med restsødme i sin smukkeste form.
2018 Abtsberg Auslese Cask 87
Her er vi oppe i auslese-sødmegraden, hvor Maximin von Schubert ynder at udvælge de bedste fade, som han flasker enkeltvis. Her har vi således fat i fad nummer 87, som i 2018 viste sig at give en særligt høj kvalitet. Det må man blot give von Schubert ret i, for det er riesling, når det er flottest. De tropiske noter af mango og ananas blandet med mandel brager op af glasset, og i munden er vinen hamrende koncentreret og vægtløs på samme tid; et sandt mesterværk.
Vinene fra Weingut Maximin Grünhaus importeres af L’Esprit du Vin.