Moron-Garcia – bourgogne-nørderi på næste niveau

Vin 1. marts, 2020 0 Kommentarer

Det krævede 50 mand i 10 dage at høste og sortere druerne til de sølle 2,5 hektarer, Domaine Moron-Garcia har til rådighed, i Bourgogne. Matthieu Moron og Pierre-Olivier Loup Garcia er så kræsne i udvælgelsesprocessen, at de og deres medhjælpere minutiøst sidder og sorterer hvert eneste bær for at sikre den absolut bedste kvalitet. Og resultatet? Det er rigtig godt.

Man må bare tage hatten af for folk, der kompromisløst efterstræber den absolut bedste kvalitet uden at tænke det mindste på, at indkomsten langt fra står til måls med deres mange anstrengelser før, under og efter tilblivelsen af det endelige produkt. Sådanne typer er de to franskmænd Matthieu Moron og Pierre-Olivier Loup Garcia, som kender hinanden tilbage fra skoletiden. I 2015 etablerede de Domaine Moron-Garcia med udgangspunkt i blot 2,5 hektarer vinmarker i Bourgogne, primært i kommunen Nuits-Saint-Georges nord for hovedbyen i Bourgogne, Beaune.

Egentlig kan det virke tosset at fortælle om Moron-Garcia, producerer færre end 10.000 flasker per årgang, og det kræver ikke mange sekunders hovedregning at nå frem til, at der med interesserede fra mange lande ikke når specielt mange flasker til Danmark. Ikke desto mindre sidder de nu i et smagelokale i hjertet af København klar til at præsentere deres portefølje bestående af 10 vine importeret til Danmark af Wine in Vein.

Læs også: Domaine de Bellene leverer stor value for money i Bourgogne

”Jeg smagte deres første årgang, 2016, ved et tilfælde, da jeg var i Bourgogne for et par år siden, og jeg blev helt lamslået: ’Hvem laver det,’ spurgte jeg, og 10 minutter senere stod jeg og bankede på deres dør, for jeg havde aldrig smagt noget lignende,” fortæller indehaver af Wein in Vein, Tavs Ritzau, der som importør naturligvis gerne skulle tale varmt om sin portefølje, men det er ikke svært at fornemme, at der bag det nærmest drengede, lykkelige smil gemmer sig ægte entusiasme.

domaine moron-garcia

De herrer bag Domaine Moron-Garcia. PR-foto

Gør alt det rigtige
De to unge herrer er som skrevet mere optagede af kompromisløs kvalitet end store, sorte beløb på bundlinjen. Det handler om at sikre den rette kvalitet og stor biodiversitet i markerne.

”Vi arbejder hårdt på at sikre et varieret dyre- og planteliv i vores marker, hvilket skaber det bedste kredsløb. Vi planter træer for at tiltrække fugle, vi pløjer med hest for at skåne jordbunden, og vi arbejder ud fra de biodynamiske principper. I kælderen anvender vi stort set intet svovl. Kun én gang i løbet af hele processen tilsætter vi svovl for at stabilisere vinen, men det er det. Vinen bliver ikke pumpet fra tank til tank, og vi filtrerer dem naturligvis heller ikke,” fortæller Pierre-Olivier Loup Garcia.

Læs også: Trediberri – fra børshaj til vinbonde

Mens de med ovenstående principper allerede går længere end de fleste, er det dog især én anden faktor, som for alvor viser, hvor meget de vil gøre for at sikre den rette kvalitet. Med 2,5 hektarer hører Domaine Moron-Garcia absolut til gruppen af de mindste kommercielle vinproducenter, men alligevel krævede det en intens indsats fra 50 venner og bekendte i 10 dage at sikre høsten. Det skyldes, at Domaine Moron-Garcia til deres bedste vine håndsorterer hver enkelt drue, og så bliver 2,5 hektarer pludselig en del, og de skal holde sig gode venner med alle disse 50 mennesker, for uden dem bliver det svært at opretholde den praksis. Der findes maskiner på markedet, som kan ”håndsortere” druerne, så man får de rådne druer sorteret fra, og sådan en købte Domaine Moron-Garcia også, men de solgte den igen efter to dage, fordi de ikke var tilfredse med dens præstation.

Levende og vibrerende vine
Jeg vil ikke gå lige så vidt som Tavs Ritzau og skrive, at jeg aldrig har smagt noget lignende (læs: unikt), men der skal absolut ikke herske tvivl om, at Domaine Moron-Garcia fremstiller fremragende vin. Under smagningen hæftede jeg mig især ved den energi og vibration, vinene besidder. Med det mener jeg, at det er vine, som vil mere end blot at smage behageligt af frugt og lidt fad. Man smager jordbunden, mineraliteten, der næsten tager pusten fra en, og den levende, storcharmerende frugt, som ikke holdes i spændetrøje takket være den meget lave tilsætning af svovl. Som skrevet er de fleste af vinene fra Nuits-Saint-Georges, som normalt er kendt for sin meget mørke pinot noir-karakter, og det er bestemt også mørke bær og fyldige tanniner, der definerer disse vine, men det er med al den finesse, man kan forestille sig, hvilket er imponerende, når man tager med i overvejelserne, at samtlige vine var årgang 2018, som var så varm, at det var meget svært for producenterne at skabe balance i vinene. Selv beskriver Matthieu Moron deres tilgang således:

”Vi sigter mere efter at lave en infusion frem for en ekstraktion. For os ligger kraften og dybden ikke i at lave den mest ekstraherede vin – vi sigter efter elegancen.”

Herunder fremhæver jeg nogle af de vine, der især begejstrede mig under smagningen.

Tid til en pause i vinmarkerne i Nuits-Saint-Georges. PR-foto.

Vinene fra Moron-Garcia

Bourgogne Aligoté ”Les Champs Tion” 2018, 198 kroner
Aligoté er en grøn drue, hvis popularitet er steget de seneste år, efter at priserne på hvid bourgogne (læs: chardonnay) er strøget til himmels. Det er blevet det prisvenlige bud på hvid bourgogne, man skal jeg være ærlig, keder de fleste aligoté-vine mig en del. Her er der dog noget af den gnist, jeg netop har efterspurgt. Der er masser af fyldig frugt i næsen i form af citrus og fersken, og i munden buldrer den flintede mineralitet derudad. Der er trods de varme betingelser i 2018 en fin, forfriskende syre, som gør vinen livlig og yderst velsmagende. Sådan en kan man altid drikke et glas mere af.

Bourgogne Rouge ”Les Maladières” 2018, 248 kroner
Druerne til denne vin kommer fra Nuits-Saint-Georges. Den fremstår med en vidunderlig blødhed, der nænsomt kærtegner mundhulen. Der er noter af brombær og røget charcuteri, og smagen er intens og lang. Den er utrolig cremet og charmerende med sin tætte struktur og fuldmodne tanniner, og passer man ikke på, forsvinder indholdet i flasken meget, meget hurtigt.

Nuits-Saint-Georges ”Les Charmois” 2018, 498 kroner
Vinen åbner med en ekstremt charmerende næse med en mørk, vibrerende frugt. Der er tale om en yderst læskende vin, der virkelig arbejder med tyngdekraften, når den rammer svælget. Det er rød bourgogne for fuld udblæsning med blødhed, rundhed og charme, som alle vil kunne drikke i store slurke.

Nuits-Saint-Georges ”Les Herbues” 2018 – udsolgt
Denne vin slog fuldkommen benene væk under mig, og jeg blev bedrøvet over at konstatere, at Domaine Moron-Garcias parcel blot er på 0,03 hektarer, hvilket resulterede i 114 liter af denne vin i årgang 2018, som Wine in Wein har fået seks flasker af. Det er saft og kraft i sin mest elegante form med stor charme, lethed og tyngde på en og samme tid. Der er røde bær, er karamel og skovbund i denne vin, som man bliver voldsomt opløftet af at drikke. Importøren får ”hele” 36 flasker til landet i 2019-årgangen, så her gælder det om at sidde klar.