Lær din gin og tonic at kende

Vin 22. juli, 2017 0 Kommentarer

Vi er mange, der nyder en kold gin og tonic i løbet af sommeren; men hvad er egentlig essensen af de blot to hovedkomponenter i drinken? Er der forskel på kvaliteten, og hvad foretrækker de dygtige bartendere i så fald? Og skal man holde sig til klassikeren, eller skal man eksperimentere med bær og alverdens andre ting i sin gin og tonic? Svarene får du lige her.

 

gin og tonic

Gin og tonic er en sikker vinder hos de fleste.

Man kan altid lige drikke en gin og tonic. Den forfriskende drink kendetegnet ved sit klare, transparente udseende, sin duft af enebær og en sprød, syrlig smag i munden er utrolig populær. Dels smager den godt, og så er den nem at lave; men som med stort set alt andet her i livet er tingene ikke så simple, som man kunne tro eller håbe på, når man graver lidt dybere. Således er en gin og tonic heller ikke bare en gin og tonic. Kvaliteten varierer gevaldigt fra de mest slemme, nederdrægtige udgaver til de bedste og mest rene gins på markedet. Inden vi når så langt, så lad os se på, hvad henholdsvis gin og tonic består af.

Destillat med enebær i fokus

Der er én ting, der går igen i alle typer gin, og det er en tydelig duft og smag af enebær. Faktisk stammer navnet fra det franske ord for enebær, genièvre og siden jenever på hollandsk. Netop 1600-tallets Holland var stedet, hvor ginnens historie tog sin oprindelse.

En professor anvendte et alkoholdestillat tilsat enebær som et lægemiddel til den hollandske hær.

Gins udbredelse til Storbritannien, som de fleste forbinder drikken med i dag, kom, da kongen af den hollandske republik, Wilhelm af Oranje, overtog herredømmet i England, Skotland og Irland.

Læs også: Tre gode sommercocktails

Der er flere forskellige måder at lave gin på. Den mest simple metode er at tilsætte aroma af enebær og andre botanicals såsom citrusfrugt, urter og blomster direkte til et destillat udvundet af naturlige råvarer. Dernæst er der destilleret gin. Her destillerer man den rene alkohol igen sammen med enebær og de øvrige naturlige råvarer, man gerne vil have med i sin gin.

Slutteligt er der london dry gin, der anses for at være den fineste. Også her redestilleres alkoholen med ginbotanicals, og derudover må der ikke tilsættes smag og farve til ginnen. London dry gin har ingen geografisk beskyttelse og kan således laves over hele verden.

En gin skal have minimum 37,5 procent alkohol.

I takt med ginnens stigende popularitet forsøger de mange producenter af spiritussen at skille sig ud. Fokus er i høj grad på de fornævnte botanicals, som er blevet fællesbetegnelsen for de ingredienser, man destillerer sin gin med. Nogle fokuserer meget på forskellige citrusfrugter, mens andre måske hælder mere til tørrede krydderier såsom fennikel- og korianderfrø. Spørger man barmanageren på en af Danmarks bedste barer, Ruby i København, Nick Kobbernagel Hovind, er der dog intet i vejen med en god, gammeldags gin, der først og fremmest smager af enebær.

Læs også: Njord Gin – dansk gin af høj klasse

”En god gin skal have en dominant, frisk smag af enebær. Mange moderne ginner smager af alt muligt andet, og det er jeg ikke nødvendigvis tilhænger af. En god gin skal have karakter, og det får den typisk med en lidt højere alkoholprocent, gerne 40-50 procent. Jeg er personligt glad for klassiske ginner såsom Tanqueray og Sipsmith, som begge lever op til de kriterier, jeg nævner,” forklarer Nick Kobbernagel Hovind, der har kunnet følge trenden inden for gin gennem de seneste år.

”Hendrick’s Gin var med til at bryde isen, og lige nu er det meget en gin som Monkey 47 (tysk gin kendt for at indeholde 47 forskellige botanicals, red.), der dominerer. Nu begynder flere små producenter at dukke op, ikke mindst her i Norden,” siger han.

Fra malariamedicin til drink
Gin og tonics anden væsentlige komponent, tonic, har også sine rødder i medicinens verden. Tilbage i begyndelsen af 1800-tallet drak udstationerede britiske soldater i Indien tonicvand for at beskytte sig mod malaria. Det aktive stof var kinin, som er udvundet af barken fra det sydamerikanske træ cinchona. Kinin er ganske bittert, og derfor blandede soldaterne tonicvanden med gin, citron og lime, og således blev gin og tonic opfundet.

I dag kan du ikke i samme grad forsvare dit indtag af gin og tonic som værende en præventiv aktion mod malaria og andre dårligdomme. Nutidens tonicvand indeholder ikke tilstrækkelig megen kinin, til at det har en præventiv effekt. Der er dog stadig kinin til stede, og denne er vigtig for at skabe den rigtige balance i drinken.

”En god gin og tonic er frisk og læskende med en tydelig smag af gin, det bitre fra tonicen, og så er det vigtigt, at en gin ikke bliver for sød. Alt for mange tonicvand på markedet er at betragte som sodavand, og det er ikke meningen. Her taler jeg om eksempelvis Schweppes og de mange tonicvand fra supermarkedskædernes egne linjer. Personligt er jeg glad for Fevertree, der laver en tør tonic med en delikat bitterhed, og den er heldigvis blevet tilgængelig mange steder efterhånden,” siger Nick Kobbernagel Hovind, der heller ikke er tilhænger af for mange eksperimenter med gin og tonic.

”Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man vil komme i af agurk, bær og så videre. Jeg kan bare godt lide den helt klassisk.”

I forlængelse af det er det nærliggende at spørge barchefen, hvordan han selv laver sin gin og tonic.

”Det er ekstremt vigtigt at fylde sit glas helt op med is, for ellers smelter isen og udvander drinken. Når du har fyldt glasset op med is, tilsætter du lige dele gin og tonic. Jeg kan godt lide af presse lidt citrusskal over drinken og køre den rundt langs kanten, så man får et friskt strejf af citrus, når næsen nærmer sig glasset.

Dansk producent laver alkoholfri gin
Som en lille bonusinfo til at runde artikler af, kan jeg fortælle, at den danske producent Herbie Gin har lanceret et nyt produkt. Der er godt nyt til de mange, der er af den ene eller anden årsag ikke drikker alkohol. Den danske ginproducent Herbie Gin har netop lanceret en alkoholfri gin kaldet Herbie Vergin.

”Det er interessant at udvikle et produkt, der smager som gin, men som ikke har alkoholen. Vi tror på, at der er et marked for en stor gruppe mennesker, der ønsker at drikke mindre eller ingen alkohol,” siger Anders Bilgram, der sammen med Anders Skotlander står bag Herbie Gin og også den nye alkoholfrie Herbie Virgin.

Seks ud af ti vil servere alkoholfrit
Faktisk mener seks ud af ti danskere, at man bør servere alkoholfrie drikkevarer for gæster i bil. Det viser en undersøgelse, som Trygfonden har foretaget for Rådet for Sikker Trafik.

”Sortimentet af alkoholfrie øl er vokset voldsomt de seneste år, og der er kommet virkelig mange lækre produkter på markedet. Fx er den danske mikrobrygger Mikkellers anden mest solgte øl faktisk alkoholfri, siger Anders Skotlander.

Sidder man og frygter et pjasket omgang vand med noter af enebær, kan man godt tro om. Proceduren er den samme som for almindelig gin, bare uden alkohol involveret.

”Vi hånddestillerer Herbie Virgin, fuldstændig som når vi laver en almindelig gin. Det vil sige med botanicals som blandt andet enebær, danske æbler, lavendelblomster og appelsinskal bare uden alkohol” siger Anders Bilgram.

Den nye Herbie Virgin forhandles i cirka 200 butikker landet over og koster 199 kroner.