Domaine de Bellene – sjældent set value for money fra Bourgogne

Vin 12. oktober, 2019 0 Kommentarer

Ingen vinområder i verden er mere mytiske end Bourgogne, og det er i sandhed også begyndt at afspejle sig i priserne, som hvert år tager en ny himmelflugt, ikke mindst på grund af interessen fra Asien. Nicolas Potel fra Domaine de Bellene er af den overbevisning, at Bourgogne skyder sig selv i foden på den lange bane, og derfor forsøger han at holde priserne på et mere menneskeligt niveau, uden at det går ud over kvaliteten. Rasmus Palsgård har besøgt den passionerede vinmager i Bourgogne.

 

Kalenderen viser, at september nærmer sig sin afslutning. Det er lig med høstsæson i Bourgogne, og når man kører rundt i landsbyerne i området, fornemmer man, at butikslivet mildest talt kører på nedsat blus. Alle er ude i markerne at hjælpe til, for det er nu, frugten af årets hårde arbejde skal høstes; det er denne ene chance, man hvert år har for at hive et godt resultat hjem. Derfor er det heller ikke et tidspunkt, hvorpå man som nysgerrig udefrakommende skal trænge sig alt for meget på, for vinbønderne arbejder på højtryk for at få alle druer til vineriet i god behold.

Heldigvis vil timingen, at Nicolas Potel dagen før vores ankomst er blevet færdig med at høste druerne fra sine 18 hektarer fordelt rundt i Bourgogne. Skuldrene er sunket ned på plads, øjnene er rolige, og pludselig ligner han en mand, der har al tid i verden til at turnere rundt i sit elskede Bourgogne sammen med os. Nicolas Potel driver Domaine de Bellene, som ligger i Bourgognes hovedby, Beaune. Han etablerede det i 2005, kort tid før han solgte sin negotiant-forretning Nicolas Potel i 2007. Mens en producent, der anvender ”Domaine” i sit navn, udelukkende producerer vin af egne druer, er en negociant-virksomhed baseret på vin produceret af druer opkøbt hos drueavlere, som ikke selv producerer vin. Nicolas Potel etablerede virksomheden i 1998 og blev hurtigt kendt som en vinmager med uhyre skarp sans for at finde nogle de bedste druer i Bourgogne.

Læs også: PanPan på være landets bedste familierestaurant

Inden da arbejdede han for Pousse d’Or, som hans nu afdøde far, Gérard Potel, løftede til højder på niveau med de største i Bourgogne, inden det blev solgt i slutningen af 1990’erne.

Nicolas Potel har dog ikke helt sluppet sin passion for at finde gode druer rundt omkring i Bourgogne, hvorfor han ligeledes driver Maison Roche de Bellene.

domaine de bellene

Nicolas Potel tegner og fortæller i vinmarkerne i Beaune.

Ydmyge rammer
De seneste årtier har priserne på vinene fra Bordeaux taget en grusom himmelflugt til et niveau, hvor de færreste kan være med. Det samme sker desværre i Bourgogne i disse år, hvor priserne får et markant løft hvert eneste år. I modsætning til i Bordeaux, hvor det ikke kan blive pompøst og storladent nok, syner de forskellige domæner i Bourgogne ikke af noget særligt. Det samme gælder Domaine de Bellene i hjertet af Beaune. Vi kommer ind ad den ydmyge port, der afslører en gårdsplads, hvor det virker som om, at der primært er tænkt på, at man skal kunne hygge sig – ingen helikopterpladser og store biler i nærheden. Der står bordfodbold- og et poolbord og et tekøkken, hvor man selv kan betjene sig med lidt koldt at drikke og en kaffe. Spørger man Nicolas Potel, skal Bourgogne også passe på med at efterligne Bordeaux alt for meget.

Læs også: Hart Bageri bager nu i verdensklasse

”Hvis man kigger på Bordeaux, er der faktisk flere steder, som efterhånden har svært ved at sælge deres vin, fordi kunderne har vendt området ryggen. Det er blevet så utilgængeligt, at folk kigger andre steder hen. Priserne for vin fra Bourgogne er gået helt amok, og jeg tror ikke på, at det er den rigtige vej at gå, hvis vi vil holde på vores kunder på den lange bane. Min overbevisning er, at vi skal forsøge at være rimelige og vise folk, at vi arbejder ansvarligt og bæredygtigt i vinmarkerne, samtidig med at vi sælger vin til en fair pris,” siger Nicolas Potel, der arbejder helt uden pesticider og kemiske sprøjtemidler i markerne, og foruden en lille smule sulfitter til præservering af vinene tilsættes der intet i kælderen.

Gårdhaven på Domaine de Bellene er hyggeligt indrettet med diverse spil-

Således er naturligt produceret kvalitetsvin til fair priser netop, hvad Domaine de Bellene handler om. Bevares, der er intet, som bliver givet væk, men omvendt er der tale om priser, som er ganske gunstige, når man sammenligner med vinhuse af samme kaliber. Specielt hans Côte de Nuits Villages Blanc Monts de Boncourt er blevet en darling hos undertegnede. Der er liv i glasset fra første sekund – et arketypisk eksempel på, hvad klassisk bourgogne kan, når det er godt. De velkendte ristede fadnoter af popcorn og hasselnød såvel som de malolaktiske smørnoter er til at få øje på, men Potel har balancen på plads, således at der i lige så høj grad er plads til den nydeligt modne karakter af melon, hø og græs samt et strejf af spidskommen. I munden er der masser af citrus og generelt en skøn syre samt en vidunderlig salt mineralitet. Cotes de Nuits er primært kendt for pinot noir, men Bellene viser med denne flaske, at der bestemt også produceres flot hvidvin. Når det er sagt, er hans røde Côte de Nuits-Villages Vieilles Vignes også en fremragende vin med fyldig frugt og masser af mineralitet. De står til henholdsvis 249,95 og 229,95 kroner ved køb af 12 flasker, og det er fantastiske vine at have liggende, så man kan gribe ud efter en flaske, når trangen melder sig. Man mærker en energi i hans vine.

”Det giver ikke mening for mig bare at se på laboratorieanalyser af vinenes ph-værdi, potentielle alkoholprocent og så videre. Jeg smager mig frem, når jeg skal beslutte, hvordan den enkelte vin skal behandles i kælderen,” forklarer han.

pinot noir

Nogle af de sidste pinot noir-druer i kommunen Auxey-Duresses for i år.

2018 tegner lovende
Vi er nu samlet i netop kælderen, hvor førsteklasses fade står linet op med vine fra mange forskellige parceller i Bourgogne. Her skal vi smage på 2018-årgangen, som endnu mangler nogle måneder på fad, inden de er klar til at komme på flaske. Skulle nogen have glemt det, var 2018 et fantastisk år, ikke kun i Danmark. Derfor er forventningerne også høje til vinene fra 2018.

”Vi oplevede ingen frostskader sidste år. Der var fint med nedbør i vækstsæsonen, og alle klaserne modnede ensartet. Der var ikke tale om ekstrem varme. Til gengæld var den stabil, og derfor opnåede vi perfekt modenhed. 2018 er en fantastisk årgang.”

nicolas potel

Nicolas Potel i færd med at dele ud af 2018-årgangen, som endnu ligger på fad

Det er ikke altid en lige stor fornøjelse at smage ufærdig vin, men i dette tilfælde føles den nærmest klar til at blive drukket. 2018 er karakteriseret ved fyldige, markante og samtidig fuldmodne tanniner, en intens, mørk frugt med et strejf af sødme. Det bliver en årgang, der både kan nydes, når den inden for det næste halve års tid bliver frigivet, såvel som om flere år, eftersom der synes at være masser af struktur til lagring. Umiddelbart synes rødvinene at blive de mest vellykkede. Frugten er en anelse for moden i nogle af de hvide, samtidig med at syren lige mangler det sidste. Blandt de røde finder blandt andet stor fornøjelse i at drikke Savigny les Beaune Premier Cru Hommage a BM. Den er ekstremt cremet med bløde, afrundede tanniner, stor fylde og brombærnoter. Den er intens uden at være voldsom. Mens vi venter på 2018, kan man nyde 2017-årgangen, som i skrivende stund koster 399,95 kroner per flaske ved køb af seks flasker, og selv om det er mange penge for en vin, er det ikke dyrt for premier cru fra Bourgogne, og helt overordnet må man bare konstatere, at Domaine de Bellene leverer value for money i en sjældent set grad.

domaine de bellene

Nicolas Potel producerer vine på højt niveau til priser, der endnu er inden for rækkevidde.

le montrachet

Bourgogne er omgærdet af mystik. Her ses marken Le Montrachet, hvorfra verdens bedste og dyreste hvidvine kommer

Domaine de Bellene importeres til Danmark af Theis Vine. Feinschmeckeren.dk var inviteret til Bourgogne af Theis Vine.