Her er vinderne af Årets Ret 2016

Begivenheder 21. august, 2016 0 Kommentarer
årets ret

Teamet på Mielcke & Hurtigkarl forbereder deres ret i kategorien Hav.

Her til aften, ved gallamiddagen på Hotel- og Restaurantskolen, er vinderne af Årets Ret 2016 netop blevet kåret. Det blev afgjort på baggrund af en spændende eftermiddag, hvor de nominerede kokke skulle servere deres retter for dommerpanelet. I egenskab af min rolle som madanmelder på magasinet Gastro havde jeg den store ære for andet år at være en del af dommerpanelet.

Fem retter var blevet nomineret i hver af de tre kategorier, Hav, Land samt sødt og ost, og én vinder skulle findes i hvert heat. Både Mielcke & Hurtigkarl og Kadeau var nominerede i to kategorier, mens Christian Gadient, tidligere Marchal, nu Spontan, i det seneste gjort det så overbevisende, at han havde en ret med i hver kategori.

Vinderen af kategorien Hav er: Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl med “Fermenteret selleri og taskekrabbe”
Kategorien hav bød på retter fra Brian Mark Hansen (Søllerød Kro), Nicolai Nørregaard (Kadeau), Jacob Burmølle-Jensen (tidligere Naert), Christian Gadient (Spontan) og Jakob Mielcke (Mielcke & Hurtigkarl).

Her var der i mine øjne to nominerede, der skilte sig ud. Først Christian Gadient med en vidunderlig servering baseret på hummerklo og butternut squash. Stykkerne af hummer var saftige og lå under en oblat af syltet butternut squash pyntet med lakserogn – alle nuancer af orange. Det særligt spændende kom i form af saucen, der var baseret på hummerbisque tilsat polynesisk vanilje af den bedste slags. Vaniljen gav stor aroma uden at blive overdøvende og dessertagtig, og den komplementerede hummerbisquens dybe, ristede noter.

årets ret

Gudespise i form af hummer, butternut squash og vanilje.

P1260549 kopi

Vinderen blev dog Jakob Mielcke med en helt igennem elegant ret. I en kold krabbebouillon med dråber af kaffir-limeolie lå to små pakker af fermenteret selleri med fyld af taskekrabbe og yuzutilsmagt macparpone. Den asiatisk inspirerede ret fik et skud “kokosmælk” i form af ostevallesne, der gav cremethed til retten. Et enigt panel kårede den til vinder.

Læs også: Mielcke & Hurtigkarl – farverigt og fremragende i Frederiksberg Have

Årets ret

Jakob Mielckes vidunderlige vinderret med taskekrabbe og selleri.

Vinderen af kategorien Land er: Nicolai Nørregaard, Kadeau med “Grøntsagsterrin, tomatvand og kamille”
Heatet Land havde to lette og elegante retter fra henholdsvis Geranium og Kadeau, mens Søllerød Kro, Spontan og Brdr. Koch stillede med nogle mørke, intense retter.

I sidste ende gik sejren til min favorit, Nicolai Nørregaards voldsomt smukke servering med terrin af forskellige grøntsager i sæson, blandt andet squash, kål, solbærblade  og glaskål. Den lå i en bouillon baseret på henholdsvis fermenteret tomatvand og juice fra halvtørrede tomater. Terrinen lå i øvrigt oven på en creme af hvidskimmelost og gede-cremefraiche, mens der oven på lå blandt andet stikkelsbær; et smukt eksempel på, at noget let, friskt og elegant sagtens kan rumme enorm koncentration og dybde. Mødet mellem grøntsagerne, tomatbouillonen og osten skabte en kompleksitet, man kun kunne juble over.

Vinderretten i kategorien land fra Nicolai Nørregaard, Kadeau.

Vinderretten i kategorien land fra Nicolai Nørregaard, Kadeau.

P1260610 kopi

Nicolai Nørregaard præsenterer sin ret for dommerne.

Vinderen af kategorien Sødt og ost er: Christian Gadient med “Polynesisk vanilje med citrusfrugter
Her var der ganske enkelt ingen tvivl for mit vedkommende. Christian Gadient havde med sine tre nominerede retter den største statistiske chance for at løbe med et trofæ, og det lykkedes i dessertrunden med en intet mindre end genial dessert. Den mest intenst vaniljesmagende is, jeg nogensinde har smagt, var – som et pindsvin – beklædt med sprøde flager af alverdens citrusfrugter, eksempelvis blodappelsin, grape, bergamotte, lime og cedro. Isen lå oven på små splitter af frugtkød fra selvsamme citrusfrugter i nitrogenfrossen udgave. Sjældent har jeg oplevet en dessert, der på flottere vis rummer velsmag såvel som en uddannende faktor i form af alle de citrusnuancer, man i én dessert bliver præsenteret for. Hver eneste bid var forskellig, og man turde ganske enkelt ikke levne af frugt for at gå glip af noget.

En af de bedste desserter, jeg nogensinde har fået: Christian Gadients vinderret med vaniljeis og citrusfrugt, her fra besøget på Marchal tidligere på året.

En af de bedste desserter, jeg nogensinde har fået: Christian Gadients vinderret med vaniljeis og citrusfrugt, her fra besøget på Marchal tidligere på året.

Årets særpriser
Ud over priserne for de bedste retter blev der også uddelt en række særpriser med følgende vindere:

Årets udskænkning: Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro

Betjening: Henrik Pedersen, Restaurant Babette

Årets ærespris: Erwin Lauterbach, Lumskebugten

Årets snacks: KOKS, Færøerne

Årets bistro: Eldorado

Tillykke til de dygtige vindere – dette års udgave af Årets Ret var endnu et stærkt bevis på den kvalitet, dansk gastronomi besidder i disse år.