Test: Her er årets champagne til nytår

Anbefalinger, Anmeldelser, Vin 18. december, 2012 7 Kommentarer
Et stærkt felt, linet op til test med glas, notesblok og pen.

Et stærkt felt, linet op til test med glas, notesblok og pen.

Du kender måske situationen: Du har iklædt dig dit bedste tøj, håret sidder, og nytårsmenuen er ved at være klar. Vores altid velklædte dronning går på skærmen, og I har alle fået et glas i hånden. De små, liflige bobler stiger op af glasset, og den gode stemning og hendes majestæt indbyder til at skåle; men det gode humør afløses hurtigt af grimme grimasser, fordi glassets indhold viser sig at være sur, billig prosecco eller sød asti. Endnu en gang er prædikatet ”champagne” blevet misbrugt og pusten gået af bordbomben. I år skal det være anderledes – der skal rigtig champagne på bordet. Derfor har feinschmeckeren.dk smagt sig igennem 15 flasker gyldne dråber, så du kan få den helt rigtige champagne til nytår, hvad enten det er til nytårstalen klokken 18, til forretten eller sågar hovedretten. Champagne er nemlig yderst velegnet til at blive drukket sammen med mad, og eftersom der både findes de lette, elegante såvel som de dybe, kraftige typer, kan man sagtens nyde champagne gennem et helt måltid – og det er en skøn oplevelse. 

Hvordan er det nu, det er?

For at man må kalde champagne for champagne (og dermed undgå store skuffelser, når vennerne har sørget for ”champagne”), skal vinen komme fra regionen Champagne, der ligger cirka 150 kilometer nordøst for Paris. Alle andre mousserende vine er ikke champagne. Druerne, der bruges, er chardonnay og de to blå druer pinot noir og pinot meunier. At champagne ikke bliver til rødvin skyldes, at farven udelukkende sidder i skallerne, som ikke trækker med den pressede most; men samtidig gør de to pinoter, at roséchampagne er muligt at fremstille.

Desuden skal vinen produceres efter méthode traditionelle/méthode champenoise, som, kort fortalt, går ud på, skal vinens andengæring, som giver boblerne, skal finde sted i flasken – i flere andre mousserende vine er det tilladt, at andengæringen sker i ståltanke før flaskningen. Det bliver dog hurtigt teknisk, så det gemmer vi til en anden gang.

Læs også: Champagnetest af 2004 Dom Pérignon

Champagne er fremragende til mad, hvilket for eksempel blev eksemplificeret med denne ret med kammusling på Geranium i foråret.

Champagne er fremragende til mad, hvilket for eksempel blev eksemplificeret med denne ret med kammusling på Geranium i foråret.

Til enhver lejlighed

Selv om denne tests omdrejningspunkt er nytårschampagne, så må jeg slå et slag for, at vi lader os forkæle af den skønne drik hele året rundt, og der behøver ikke at være en særlig anledning – champagnen er en anledning i sig selv. Slutteligt vil jeg blot citere kvinden, der ledte det historiske champagnehus Bollinger fra 1941-71, Lilly Bollinger:

”Jeg drikker champagne, når jeg er lykkelig. Jeg drikker champagne, når jeg er trist. Ind i mellem drikker jeg den alene. Når jeg er i selskab, betragter jeg den som nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg aldrig champagne – undtagen når jeg er tørstig.” 

Læs også: Otte baroloer testet – her er dommen

Om testen

Testen indeholdt udelukkende non vintage-champagner, altså champagner uden påtrykt årgang, som er dem, du typisk finder i butikkerne. De femten flasker blev smagt blindt. Vi benyttede Spiegelau Authentis champagneflutes.  I alt deltog fire personer i smagningen, som foruden undertegnede talte:

Lars Schou, stor champagneentusiast med imponerende champagnekælder, dygtig og flittig champagnesabler og medarrangør af Vinevent.  

Tinne Otkjær, tidligere madanmelder på Nordjyske Stiftstidende og medarrangør af Vinevent.

Christian Olsen, gourmand til fingerspidserne, champagneelsker og dygtig amatørkok, som jeg har nydt flere gourmetmåltider sammen med.

Pointuddelingen gik fra én til seks stjerner, hvor én stjerne svarer til meget skidt, tre stjerner til en udmærket non vintage-champagne, mens seks svarer til det optimale, man kan forvente af en non vintage-champagne (og sammenlign derfor ikke med topproducenternes årgangschampagner).

Klar, parat, start!

Klar, parat, start!

 

Herunder følger først top fra, og dernæst følger testens øvrige deltagere med bud på gode køb og boblere (fik du den?) til top tre.

Tredjepladsen: 

En flot tredjeplads.

En flot tredjeplads.

Louis Roederer Brut Premier, Vinoble, nytårspris 299,- (normalt 365,-)

Brut Premier er basischampagnen fra Louis Roederer, der også producerer den famøse Cristal, som oprindeligt blev produceret til den russiske zar, og som sidenhen er blevet verdenskendt som hip-hop-stjernen Jay-Zs yndlingsdrik (hvilket Roederer har været mindre begejstret for). Farven er lys, og i næsen er den animalsk og giver associationer til hummerbisque, som den vil passe strålende til. Et strejf af hvid peber, udmærket syre og duft af blomster og fersken gør den til et godt bud på en klassisk champagne, der egner sig godt til mad. Et godt køb. * * * *+ (fire store stjerner)  

 

Andenpladsen:

Knivskarp, klassisk champagne på andenpladsen.

Knivskarp, klassisk champagne på andenpladsen.

Deutz Brut Classic, H. J. Hansen/Vinspecialisten, nytårspris 250,- (normalt 300,-)

Lys gylden farve. Klassisk næse med dejlig aroma af nødder, grønne æbler og rosenblade.

Smagen er herlig, ganske tør. Syren er ikke meget markant, men alligevel er den læskende og ganske enkelt dejlig at drikke. Ikke så kompleks og en forholdsvis kort eftersmag. Kan drikkes til nytårstalen såvel som til østers. Et rigtig godt køb. * * * *+ (fire store stjerner)

 

AND THE WINNER IS:

En fremragende champagne, der indeholder af, hvad en god non vintage skal have: Fleury Fleur de l'Europe

En fremragende champagne, der indeholder af, hvad en god non vintage skal have: Fleury Fleur de l’Europe

Fleury Fleur de l’Europe Brut Nature (biodynamisk), L’Esprit du Vin, 295,-

Fleury er en relativt lille producent i det sydlige Champagne, der dyrker og laver sin vin biodynamisk. Denne vin er ”brut nature”, altså helt uden tilsat sukker og med en restsødme på mindre end tre gram per liter (den gængse brut indeholder op til 15 gram sukker per liter). Derfor er den også meget tør, men frygt ikke, for vinen fremstår med fantastisk friskhed og en elegant syre. Næsen byder på flødekaramel, hasselnødder og mineralske og kalkede noter. I munden har den Champagnes salte touch, når det er bedst, og smagen byder på fersken, citrusfrugt og en utrolig lang eftersmag. Med udtalelser fra panelet såsom ”sådan skal en non vintage-champagne smage!” og et sekstal fra undertegnede kåres denne som en suveræn vinder. Det er dog med det forbehold, at det ikke nogen pleaser-champagne, så hvis du foretrækker de mere runde, letdrikkelige typer, så vælg Deutz eller Roederer. Er du omvendt glad for kompleks og personlig champagne, så køb den før din nabo! * * * * * (fem stjerner)

Få inspiration til nytårshovedretten: Opskrift fra vinderen af Årets Vildtret 2012

 

Herunder de andre gode flasker, som klarede sig over middel.

Det gode mængdekøb:

Skal du have mange flasker, er Drappier Carte Blanche et godt bud fra Philipson Wine.

Skal du have mange flasker, er Drappier Carte Blanche et godt bud fra Philipson Wine.

Drappier Carte Blanche, Philipson Wine, 199,95,- ved køb af 12 (én for 259,95)

Drappier er endnu et sydligt liggende champagnehus, som primært baserer sine champagner på pinot noir, og denne indeholder også 75 procent af denne drue. Farven er også ganske gylden med et rødligt skær. Duften er frisk og ren med grønne æbler, græs, citrus og et strejf af hindbær.

Smagen er frisk med en tilstedeværende men behersket syre. Eftersmagen er temmelig kort og uden den store kompleksitet. Et enigt panel finder den egnet som velkomstchampagnen klokken 18. At skulle købe 12 flasker er en del for mange, men er der tale om en stor fest, er Drappier Carte Blanche et godt køb. * * *+ (tre store stjerner)

 

Et godt køb:

Ren pinot meunier fra en lille producent, importeret af Relæs sommelier, Anders Frederik Steen.

Ren pinot meunier fra en lille producent, importeret af Relæs sommelier, Anders Frederik Steen.

Christophe Mignon Brut Nature, Hvirvel Vin (samt i Aarhus hos Soif!! Vinkøbmand), 275,-

Her har vi med en lille producent at gøre, Christophe Mignon, der har 6,5 hektarer (til sammenligning ejer Moët & Chandon mere end 1.000 hektarer). Dem dyrker han efter biodynamiske principper, og ganske utraditionelt er specialet pinot meunier, og denne vin er lavet udelukkende på denne drue. Resultatet er en meget fyldig vin, som samtidig er i flot balance med rankhed, elegance og en markant og delikat syre. I næsen er der flødekaramel, marcipan og friske æbler. En udfordrende champagne med personlighed. Kunne gå fremragende til en ret med jomfruhummer og brunet smør. Undertegnede var mere begejstret end de øvrige, og samlet ender vi på: * * *+ (tre store stjerner)

 

God til hvid fisk og lyse retter:

Et godt nytårstilbud med masser af saftighed og friskhed.

Et godt nytårstilbud med masser af saftighed og friskhed.

Charles Mignon Cuvée Comte de Marne Brut Grand Gru, Skjold Burne, nytårspris 249,95 (normalpris 499,95)

Her har vi med en Charles Mignons topserie inden for non vintage, og druerne kommer alle fra grand cru-marker. Farven er lys. Duften er klassisk champagne med den umiskendelige duft af gær og friskbagt brød og desuden en smule valnød. I munden har den en delikat salthed, noter af citrus, pærer og en anelse røg. Den har en bestemt syre, der gør den velegnet til fisk og lyse retter. Normalprisen på 500 kroner er for meget, men tilbudsprisen på 250 gør den til et godt køb. * * *+ (tre store stjerner)

 

Klassisk og fyldig – ideel til stegte kammuslinger:

Klassisk, rig champagne, der vil stå godt til både forretter og mellemretter med stegte elementer på tallerkenen.

Klassisk, rig champagne, der vil stå godt til både forretter og mellemretter med stegte elementer på tallerkenen.

Ruinart ”R” de Ruinart Brut, Salling Stormagasin/Salling Online Vinshop, nytårspris 360,- (normalpris 399,-)

Udseendemæssigt skiller Ruinart sig ud med sin lille, buttede flaske. Indholdet i flasken er lyst. Næsen er en af de mest bombastiske i testen med noter af krudtrøg, kostald (på den gode måde – I know!) og mineralske noter. Det er en meget fyldig champagne med en delikat salthed, men den har bibeholdt en lækker frugtighed, som byder på citrus, grønne æbler og lidt røgnoter fra fadet. Denne vin vil stå perfekt til stegte kammuslinger eller andet kød med stegeskorpe eller sågar sprødt kyllingeskind. * * *+ (tre store stjerner)

 

God velkomstchampagne:

Velegnet til nytårstalen: Godmé Brut Reserve

Velegnet til nytårstalen: Godmé Pere & Fils Brut Reserve

Godmé Pere & Fils Brut Reserve, Den Franske Vinhandel, nytårspris 299,- (normalpris 325,-)

Lys i farven. Næsen byder på jordbærmarmelade og grapefrugt og er generelt meget frugtig. I munden har den en behagelig mousse, en delikat salthed og en snert af sødme. En champagne i den lette og friske ende i udmærket balance. Et godt køb til prisen. * * *+ (tre store stjerner) 

 

Den alternative:

Kultchampagne på blandt andet Geranium - naturproducenten André Beaufort.

Kultchampagne på blandt andet Geranium – naturproducenten André Beaufort.

André Beaufort Brut Nature, Krone Vin (Kbh)/Soif!! Vinkøbmand (Aarhus), 300,-

Her har vi at gøre med en champagne, der skiller vandene, og som på ingen måde er traditionel i sit udtryk. Beauforts champagner har kultstatus på flere af Københavns toprestauranter, heriblandt Geranium. Det er bestemt en vin, der går ind under naturvinsbegrebet. Farven er gylden, og næsen er let oxideret med noter af pære- og æblecider og hasselnødder. Det er en smagsrig champagne, vil gå godt til mørkere retter, fx perlehøne med svampe. Et godt køb til prisen og spændende anderledes. * * * (tre stjerner)

Læs også: Andre Beaufort: Champagne til de eventyrlystne

Herunder følger den resterende del af feltet, som fik tre stjerner og derunder:

Fornuftig basischampagne.

Fornuftig basischampagne.

Duval Leroy NV Brut, Wine.dk, 299,- ved køb af 12 flasker

Lys farve og frugtig næse. Boblerne er få, mens smagen har citrus og grønne æbler i front. Fin mineralitet og syre. Fornuftig standardchampagne. * * * (tre stjerner) 

 

Letdrikkelig og lige ud af landevejen.

Letdrikkelig og lige ud af landevejen.

Laurent-Perrier Brut, Hans Just og Super Best, 265,-

Her har vi med indbegrebet af en standardchampagne, som ikke gør nogen fortræd. Fin næse med rosenblade, friskbagt brød og kalket mineralitet. I munden er der et strejf af jordbær, belle de boskoop-æbler og et røget præg fra fadet. Den mangler syre for at blive decideret interessant. * * * (tre stjerner)

 

Rosé med stor personlighed.

Rosé med stor personlighed.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé, Hans Just og SuperBest, 549,-

Her er vi nået til testens dyreste flaske, som samtidig er den eneste rosé i feltet. I forhold til Laurent-Perriers standardchampagne har denne vin langt mere personlighed, og den er på ingen måde mainstream. Farven har en smuk, gylden bronzekulør, og i næsen står den på hestesaddel og –stald og mindre frugtig end håbet, mens den også har en note af muld og rødbede. Mangler lidt syre til at balancere den fyldige vin, der skilte vandene under testen. Cuvée Rosé er et kostbart bekendtskab, som vil gå forrygende til en ret med rødbede. * * * (tre stjerner)

 

Ren chardonnay fra søsterhuset til kulthuset Salon.

Ren chardonnay fra søsterhuset til kulthuset Salon.

Delamotte Blanc de Blancs, Philipson Wine, 299,95,- ved køb af 12 flasker (ved køb af én er prisen 509,95)

Den ene af feltets to blanc de blancs-champagner, der, som navnet antyder, er lavet udelukkende af hvide druer, altså chardonnay. Næsen er lidt lukket men med delikate noter af smør, mandler, og lidt krudtrøg. I munden er der et strejf af sødme, god fylde, nødder og brunet smør. Den har egentlig en fin ”lækkerhed”, men eftersmagen er ganske kort. En alsidig champagne, der for eksempel vil stå glimrende til dampet laks med hollandaise eller sågar skindstegt laks. * * * (tre stjerner)

 

Marguet har jeg tidligere drukket med stort velbehag, men den skuffede i denne test.

Marguet har jeg tidligere drukket med stort velbehag, men den skuffede i denne test.

Marguet Brut Reserve Grand Cru, L’Esprit du Vin, 270,-

En champagne, jeg har smagt flere gange tidligere og været ganske tilfreds med. I denne test faldt den desværre igennem. Lukket næse med et ostet præg. Smagen er meget fattig, svært definerbar, og den mangler i høj grad frugtighed. Der er syre, men ikke så meget andet. * *+ (to store stjerner)

 

Jeg har drukket en del skønne flasker fra De Sousa, men denne leverede ikke varen på dagen.

Jeg har drukket en del skønne flasker fra De Sousa, men denne leverede ikke varen på dagen.

De Sousa & Fils Brut Reserve Blanc de Blancs, L’Esprit du Vin, 345,-

Testens anden champagne udelukkende på hvide druer, som jeg på forhånd havde forventet mig en del af. Farven er lys gylden, og næsen er udtryksfuld med noter af hindbær og banan. I munden har den en fin saltet mineralitet, udmærket frugt og en forholdsvis lang eftersmag af banan. Champagnen mangler dog lidt balance. * *+ (to stjerner)

Har du styr på nytårsdesserten? Få opskriften på saltkaramel-is med kondenseret mælk  

Job done - tak for, at du læste med.

Job done – tak for, at du læste med.

Hvis du kan lide, hvad du lige har læst, håber jeg, at du vil synes godt om feinschmeckeren.dk på Facebook her.