Vinho verde er frisk sommervin

Vin 27. juli, 2018 0 Kommentarer

Sommeren vil ikke slippe taget i os, og det er bare med at nyde det, selvfølgelig med god vin i glasset; men hvilken? Vinho verde fra det nordvestlige Portugal kunne med sin friskhed og lethed meget vel være svaret. Rasmus Palsgård er taget ud i det danske sommerland for at teste, hvordan vinene passer til dansk sommermad.

”Vinho verde var den næst billigste vin efter liebfraumilch, kan jeg huske fra gymnasietiden,” var min bedre halvdels reaktion, da jeg nævnte for hende, at jeg havde sat mig for at lave et sommertema med netop vinene fra Vinho Verde, Portugals største vinområde i den nordvestlige del af landet; det var umiddelbart ikke en indikation om, at området har det bedste ry, og der bliver også produceret store mængder af helt simpel, let drikkelig hvidvin i området. Tidligere har det først og fremmest være kendt for sine lavalkoliske hvidvine med procenter mellem 8 og 11, af og til med en udtalt restsødme; men området har ligesom så mange andre skruet op for ambitionerne, og i dag finder man en lang række velproducerede vine fra området. Temaet er dog fortsat det samme: friskhed, høj syrlighed og høj bællefaktor er en vigtig del af dna’et i vinho verde.

vinho verde
Dagens line-up.

Indflydelse fra Atlanterhavet
Umiddelbart kan det lyde en smule paradoksalt, at man finder friske hvidvine så sydligt i Europa. Forklaringen skal findes i områdets placering ud til Atlanterhavet, hvilket gør, at Vinho Verdes klima kategoriseres som moderat. Det maritime klima fører i øvrigt en del regn med sig, og derfor har området også lært at optimere vinplanterne, således at fugten kan slippe væk fra druerne og dermed undgå sygdomme i markerne.

Der er 47 druesorter i spil i Vinho Verde, og næsten 90 procent af den samlede produktion er hvidvin. På trods af de mange forskellige sorter, er det især druerne alvarinho, arinto, azal og loureiro, der er i spil. Generelt kan man sige om vinene fra Vinho Verde, at de ofte har udtalte noter af citrusfrugter og fersken krydret med hvid peber og et delikat mineralsk strejf af våde sten, krudtrøg og salt. Alt dette er pakket ind i en let, elegant struktur, hvor en let fedme kombineret med en forfriskende syre sørger for balance og en ren, rensende effekt i munden.

vinho verde
Smagningen fandt sted i dagene efter Samsø Festival, så køleboksene stod fortsat forrest på lageret. En køleboks fuld af sommer.

Oplagt til det danske sommerland
Som vejret har været denne sommer, er ovenstående beskrivelse netop, hvad man har brug for, hvis man skal klare sig gennem de varme dage, så jeg satte mig for at teste 11 flasker vinho verde i praksis dér, hvor de hører til: i det danske sommerland. Jeg satte derfor kursen mod Samsø, nærmere bestemt Restaurant Skipperly i den idylliske havneby Ballen. Med sin placering ud til lystbådehavnen med en stor, solbadet terrasse er Skipperly definitionen på en dansk sommerrestaurant, og at de serverer klassisk dansk mad baseret på øens bedste og mest friske råvarer, der bliver gravet op samme dag, gør det kun bedre; hjemmelavede marinerede og stegte sild, rødspættefilet, samsøkartofler og meget mere. Jeg spurgte derfor restauranten, om den var med på at teste, hvordan de 11 vine fungerede som sommervine på egen hånd såvel som til nogle af de klassiske frokostretter, som Skipperly har på kortet. Den var de med på, og jeg fik ved bordet selskab af kok og sommelier Jacob Ravnsgaard samt tjener og sommelier Jens-Jakob Brodersen.

Dagens panel. Fra venste: undertegnede, Jens-Jakob Brodersen og Jacob Ranvsgaard.

Læs også: Tronskifte hos Dom Pérignon

Vi smager os først gennem samtlige vine, inden der kommer mad på bordet, for at pejle os ordentlig ind på stilen samt at finde de vine, der er særligt interessante at gå videre med, når maden kommer i spil. Et gennemgående tema var ikke overraskende den drikkevenlige stil, der i mindre politisk korrekte kredse kaldes for ”bællefaktor”; men vi noterede os også en delikat fylde og fedme, der sammen med den forfriskende syre gav harmoniske vine, der spiller på masser af citrusfrugt, fersken, hvid peber og en røget mineralitet.

”Som kok tænker jeg, at vinene fra Vinho Verde faktisk kan fungere som syren, der runder maden af og giver den friskhed. Jeg ville med andre ord holde lidt igen med citron eller eddike i maden og så lade vinen give det sidste syrlige svirp. Jeg er generelt positivt overrasket over harmonien mellem friskhed og fylde,” siger Jacob Ravnsgaard, der har en fortid på blandt andet Ensemble, Falsled Kro og flere steder i udlandet.

Han suppleres af sin kollega.

”For mig er det først og fremmest syren og mineraliteten, der sammen med mundfølelsen gør vinene interessante. Vinene er ikke voldsomt aromatiske, men de er nemme og drikke og har en delikat struktur, der gør dem velegnede til mange forskellige typer af mad. Det er vine, der skal drikkes unge, mens friskheden er intakt,” siger Jens-Jakob Brodersen, der tidligere har slået sine folder på den legendariske Klassisk 65 Bistro i Aarhus.

vinho verde
Jens-Jakob Brodersen studerer en af testens bedste flasker, Alvarinho 2017 fra Soalheiro.

Flot samspil med dansk mad
Vi kaster os over retterne og begynder med en klassisk hvid marineret sild med kapers og æg. Vi prøver med ren alvarinho fra producenten Soalheiro, der med sin salte mineralitet og fedme passer perfekt dertil. Man kan sagtens drikke vin til sild, og mødet mellem det syrlige, fede og salte i både tørt og fast sidder lige i skabet.

Til den stegte sild, der ligger i en let sødlig marinade, viser endnu en alvarinho, denne gang fra Quinta de Reguengo, der har en kende mere frugtighed og sødme.

”Alvarinho virker til at egne sig rigtig godt til marineret fisk. I det hele taget tyder smagningen på, at de vine, der helt eller delvist består af alvarinho har mest friskhed,” siger Jacob Ravnsgaard.

Jacob Ravnsgaard skærer silden for.

Undtagelsen er den særdeles nydelige vin på druen azal fra Quinta do Linhares, der er harmonisk, frisk og mineralsk. Den går perfekt i spænd med den friskfangede og panerede fiskefilet med remoulade, og i virkeligheden viser den sig at gå strålende til det hele.

”Den klarer både eddike og panering, og det er virkelig et scoop til prisen (79 kr., red.)” siger Jacob Ravnsgaard.

Du kan roligt drikke vinho verde til din fiskefilet.

Også de nye samsøkartofler med smør såvel som de friskstegte fiskefrikadeller har det godt sammen med de sprøde hvidvine fra Nordvestportugal, og man kunne blive ved, når det gælder det danske sommerbord.

”I virkeligheden er det jo de perfekte vine med deres fedme og friskhed til alle former for skaldyr, rejemadder og sager tomat, som ellers er svær at sætte vin til,” siger Jens-Jakob Brodersen, der suppleres af Jacob Ravnsgaard.

”Jeg vil vove den påstand, at hvis man smager et glas alvarinho fra Vinho Verde til en marineret sild, tror jeg, at man kan lide portugisisk hvidvin resten af livet.”

Skipperly er et af Samsøs bedste steder, og med sin perfekte placering ud til Ballen Lystbådehavn bliver det ikke meget bedre. 

Fakta om Vinho Verde
Samlet areal: 7.000 kvadratkilometer
21.000 hektarer vinmarker
9 underregioner
47 druesorter
18.000
18.000 vinavlere
Årlig produktion: 80 millioner liter per år
87 procent hvidvin, 7 procent rødvin og 6 procent rosé

Det smagte vi
De bedste vine er fremhævet med karakter. Vinene er vurderet på en skala fra 1-6 ud fra sammenhængen mellem pris og kvalitet. Helt tilfældigt – men meget glædeligt – viste de vine, der importeres til Danmark, at være blandt de bedste i feltet.

Reguengo de Melgaco Alvarinho 2017, Quinta de Reguengo, Vinho Verde. Portugal
5 stjerner
110 kr.
thewinecompany.dk

En virkelig dejlig næse, der er ren og klar i udtrykket med noter af citrusfrugter, grønne æbler og hvid peber. Vinen er ekstremt læskende i munden, samtidig med at den leverer på både fylde og friskhed kombineret med en krydret eftersmag takket være de hvide pebernoter. Syren arbejder længe i munden og er med til at give en særdeles frisk og harmonisk vin, der egner sig perfekt til sommerlige, lette retter eller et køligt glas på terrassen.

Azal 2017, Quinta de Linhares, Vinho Verde. Portugal
6 stjerner
79 kr.
drikportvin.dk

Til 79 kroner er der tale om et særdeles godt køb. Den dufter af hvide blomster, fersken og lakridsrod. Lige efter vinho verde-bogen er den let perlende, og der er en nydelig fylde og fedme, der giver en delikat og intens mundfølelse. Syren er velintegreret er frisk, og at der samtidig er så udtalt en salt og sprød mineralitet, må siges at være imponerende på dette prisniveau. Til prisen kommer man ikke uden om topkarakter.

Alvarinho 2017, Soalheiro, Vinho Verde. Portugal
5 stjerner
139 kr.
hjhansen-vin.dk

Afgjort en af de mest fyldige, fede og intense vine ved smagningen. En moden ferskenkarakter går igen i både næse og mund, og den afdæmpede syre giver plads til vinens olierede udtryk. Det dufter og smager af røg, krudt, flintesten og salt kombineret med hvid peber i eftersmagen, og vinen besidder dermed mange af de kvaliteter, man finder i en finosherry, hvilket betyder, at den er særdeles anvendelig til en bredt udvalg af retter.

Alvarinho Arinto Loureiro 2016, Vale do Homem, Vinho Verde. Portugal
4 stjerner
Ingen forhandler i Danmark – set online til cirka 100 kr.

Ren og mineralsk hvidvin med masser af fersken og citrusfrugter. Det er kombineret med røgede noter, der nærmest minder om røget whisky; krudtrøg og tørv. En sjov og anderledes vinho verde, der fungerer strålende til røgvarer. 

Bruto Rosé, Casa Senhorial do Reguengo, Vinho Verde. Portugal
129 kr.
vinogaudium.dk
Det er på sin vis en udmærket rosé i den meget simple ende af skalaen med umiddelbare noter af hindbær. Der er dog ingen fylde, og smagen er meget kort, og til den pris kan man få væsentligt sjovere mousserende vine.

Pederna 2017, Casa de Oleiros, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
Duft af friskpresset citron og limonade. Strukturen er udmærket med byde fylde og syrlighed, men noterne er meget simple, og eftersmagen er meget kort.

Pluma Rosé 2017, Casa de Vila Verde, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
Syntetisk duft af hindbær og kirsebærvingummi. Den er ikke syrlig, men decideret sur. Kan ikke anbefales. 

Avesso 2017, Curvos, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
Foruden fedme og en glimrende syre har vinen også et sødligt strejf, der bidrager til strukturen. Noter af røde æbler og stikkelsbær. Velegnet, når der er søde elementer i det salte køkken.

Alvarinho 2017, Vale dos Ares, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
En af de få rene alvarinhobaserede vine, der ikke for alvor leverede friskhed. På besynderlig vis var alkoholen det mest dominerende, og så er der som bekendt andre drikkevarer, man lige så godt kan ty til. 

Alvarinho Trajadura 2017, Quinta de Carapecos, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
Er decideret brusende ved ophældning, og den smager i bedste fald af danskvand med citrus. Vi håber, at det skyldes, at vinen er fejlbehæftet. 

Estreia Loureiro 2017 Adega Ponte da Barca, Vinho Verde. Portugal
Ingen forhandler i Danmark
Modne ferskennoter dominerer, og igen er der en limonadeagtig fornemmelse i både næse og mund. Udmærket syre, men kort eftersmag og en let bitterhed.