Peter Jakob Kühn: Sprøjtemidlerne var som et bur

Vin 20. november, 2016 0 Kommentarer

Tidligere i år blev Peter Jakob Kühn fra regionen Rheingau i Tyskland kåret til årets vinmager i Tyskland. Prisen var særligt betydningsfuld, fordi den kom efter en svær periode i vinhusets historie, efter de omlagde til biodynamisk dyrkning. Mens de selv troede fuldt og fast på beslutningen om at vende sprøjtemidlerne ryggen, vendte flere forbrugere og anmeldere ryggen til deres vine, som havde ændret for megen karakter, mente man.

Biodynamikken blomstrer i disse år i den vinøse verden. Filosofien, der er formuleret af Rudolf Steiner, bygger på en holistisk tilgang til dyrkning af afgrøder, hvor han inddrager planeternes – især månens – faser. Al anvendelse af sprøjtegifte er bandlyst, og gødningen kommer fra den enkelte gårds egen besætning af husdyr. Desuden arbejder man med forskellige naturlige præparater, eksempelvis teblandinger af brændenælde og kamille, som man sprøjter ud over vinplanterne for at styrke dem mod udefrakommende modstand.

En af de førende og dygtigste vinproducenter inden for biodynamisk dyrkning i Tyskland er Weingut Peter Jakob Kühn. Tilbage i 2004 blev vinhuset certificeret biodynamisk og medlem af den biodynamiske organisation Demeter, efter at Peter Jakob Kühn og hustruen Angela gennem flere år havde implementeret principperne i deres marker og kælder. Og i år, 12 år senere, blev Peter Jakob Kühn kåret til ”Winzer des Jahres” (”årets vinmager”, red.) af den anerkendte og indflydelsesrige vinguide Gault & Millau.

peter jakob kühn
Peter Jakob Kühn, hustruen Angela og sønnen Peter Bernhard til overrækkelsen af prisen “Winzer des Jahres” i Gault & Millau. Foto: PR.

Som at bryde ud af et bur
Går man 12 år tilbage, var der ikke mange, der ville have spået, at Weingut Peter Jakob Kühn ville modtage den fornemme hæder. Sagen var, at vinhuset forud for sin omlægning var en anerkendt producent med trofaste kunder og topplaceringer i diverse vinguides, heriblandt også Gault & Millau; men det ændrede sig, da Angela og Peter Jakob Kühn omlagde til biodynamisk dyrkning.

”Resultatet var, at vi fik en nedgradering i Gault & Millau, dårlige anmeldelser i medierne, og vores kunder forstod ikke vinene, som havde ændret sig markant og ikke til det bedre ifølge dem,” forklarer Angela Kühn.

Den uvante modgang var dog ikke nok til at få hende og Peter Jakob Kühn til at fortryde deres valg og gå tilbage til den konventionelle vindyrkning, som de tidligere havde praktiseret med stor succes.

”Det var et klart skridt tilbage rent forretningsmæssigt, men vi kunne ikke gå tilbage. Vores sjæl ændrede sig på dette område, og vi tror på, at vinene ændrer sig, når ens egen sjæl forandres. For os var den konventionelle vindyrkning med sprøjtemidler som at være fanget i et bur, og vores opdagelse af biodynamikken var vores vej ud af buret; vi klippede navlestrengen til den praksis, vi var vokset op med,” siger Angela Kühn.

peter jakob kühn
Peter Jakob Kühns vine er ekstremt mineralske og dybe i smagen.

Tradition er en stor del af forklaringen på, at der skulle gå nogen tid, inden Angela og Peter Jakob fik øjnene op for de biodynamiske principper. I en ganske ung alder overtog parret 70’erne, og kort tid efter døde Peter Jakob Kühns far. De var samtidig unge forældre, og der var nok at se til. Derfor blev vinhuset, der som bekendt havde succes, drevet videre efter faderens principper, og de involverede brug af kemikalier, som var normen på det tidspunkt.

”Det var dikteret af industrien, hvordan tingene skulle være, og den dikterede brug af sprøjtegift. Det var som om, at naturen var blevet umyndiggjort,” fortæller Peter Jakob Kühn, som indtil opdagelsen af biodynamikken ikke for alvor kendte til andet end den konventionelle vindyrkning, der dominerede Tyskland og den øvrige del af vinverdenen på det tidspunkt.

Familien Kühn har altid levet sundt, og bruddet med den konventionelle dyrkning var den sidste brik, der manglede i deres puslespil. Foruden et sundere liv uden kemikalier har det også haft en afgørende rolle i vinenes udtryk.

”Med den konventionelle dyrkning var det ikke muligt at udtrykke alt det arbejde, der ligger forud for, i vinene. Efter vores omlægning til biodynamisk dyrkning står terroiret meget stærkere frem i vinene,” siger Angela Kühn.

Titlen som Winzer des Jahres 2016 er ikke kun en personlig sejr for familien Kühn men også for biodynamik i det hele taget.

”Prisen har ikke kun betydning for vores personlige succes. Den betyder også meget for udbredelsen af biodynamik, og efter vores krise i forbindelse med omlægningen kan vi nu sige, at vi ikke har vundet den på trods af biodynamikken men på grund af den,” siger Angela Kühn.

Karakteristiske og terroirdrevne vine
Det er særlig oplevelse at smage vinene fra Weingut Peter Jakob Kühn. Det har den sprøde, syrerige og let genkendelige rieslingkarakter og så alligevel ikke. Der er noget mere. For det første virker frugten mere nedtonet. Det virker som om, at terroiret for alvor taler, og det er med en stemme af mineralitet a la våde flintesten og havbriser på en kold efterårsdag.

Det tilgængelige sortiment herhjemme strækker sig fra 150 kroner og op til 550 kroner, og når man tænker på kvaliteten, er det yderst fornuftigt. De vine, jeg især vil fremhæve, er 2015 Lenchen Riesling Kabinett og 2014 Sankt Nikolaus Riesling Großes Gewächs. Førstnævnte, der står til 150 kroner, har en anelse restsødme, der akkurat bryder det knastørre udtryk, hvilket gør vinen mere venlig og tilgængelig. Den friske syre er intakt, og det samme gælder den ranke mineralitet. Sankt Nikolaus er et lille vidunder, der i virkeligheden skal lægges langt uden for rækkevidde i fem år eller mere, hvis du skal opleve, hvad den virkelig kan. Den har mere tyngde og krop, end tysk riesling normalt har, dog uden at den på nogen måde bliver kvabset. Udtrykket er stadig køligt men også mere generøst og rigt end normalt. En virkelig spændende vin, hvis pris på 325 kroner man ikke kan sige noget til.

Der er storhed i Kühns vine.
Der er storhed i Kühns vine.

Weingut Peter Jakob Kühn forhandles i Danmark af Esprit du Vin og Melin Vin.