Oddero – et par unge øjne på Piemontes fremtid

Vin 6. juni, 2018 0 Kommentarer

Trends kommer og går, mens tradition består. Det lyder som en floskel, men det er ikke desto mindre rigtigt, hvis man spørger Pietro Oddero fra vinhuset Oddero i Barolo. Den 26-årige italiener er næste generation i vinfamilien Oddero, og hans opfattelse er, at de små, nye fade og meget fyldige baroloer er på vej ud, mens de klassiske, mere elegante stilarter igen vinder indpas i den traditionsbundne region.

Varmen har fundet vej ind i lokalerne bag det store vinduesparti i restauranten Sans Souci på Frederiksberg i København. Her er cirka 40 mennesker samlet til middag og smagning af vinene fra huset Oddero i La Morra, Barolo. Her leder den blot 26-årige Pietro Oddero slagets gang med skarpvinklede beskrivelser af de enkelte vine og de marker, de kommer fra. Han er yngste generation ud af syv, der har produceret vin under navnet Oddero. Hans mor styrer produktionen, mens Pietro i høj grad rejser ud i verden, indtil han en dag får hovedansvaret for produktionen og dyrkningen af de 36 hektarer, der er fordelt ud over nogle af Barolos bedste parceller.

oddero

Oddero hører til blandt de bedste producenter i Barolo.

Oddero har arbejdet økologisk i 10 år og har været certificeret siden 2010 og er således i den forstand med på tidens trend; men når det kommer til selve produktionsmetoderne, har Oddero ikke ændret sig meget i løbet af de seneste årtier.

”Trends har en udløbsdato, men det har tradition ikke, og vi tror på det sidste. Derfor har vi heller ikke fulgt modernisternes retning med små, nye fade, der afgiver megen smag til vinen. Vi arbejder, som vi altid har gjort med store, brugte fade på op til 105 hektoliter. Det er vi glade for i dag, men selvfølgelig var det svært, dengang de nye fade blev populære blandt konsumenterne af barolo,” forklarer Pietro Oddero.

Pietro Oddero er yngste generation hos Oddero.

Læs også: Anmeldelse af Dom Pérignon 2009

For den uindviede betyder det, at Odderos stil er mere let, slank og elegant i stilen, hvor frugten og terroiret spiller førsteviolin.

”Min mor siger altid, at vinen er en søn af vinmageren, ikke af bødkeren, der har lavet fadene.”

Pietro Oddero oplever, at der hersker en generel stemning om at gå denne vej blandt sine jævnaldrene.

”Jeg oplever, at især de unge søger tilbage til traditionerne med lang skindkontakt og gamle, store fade.

Når man smager vinene, kan man fornemme, hvad Oddero taler om. Det er elegante, friske vine, hvor mineraliteten får lov til at skinne igennem. Oddero har parceller på nogle af områdets bedste marker, blandt andet Vigna Rionda, Brunate og Bussia, og der er forskellige favoritter omkring bordet. Undertegnede falder især for brunate 2010, en klassisk årgang fra en generøs mark, hvilket resulterer i en flot balanceret barolo med noter af kirsebær, roser og begyndende alderstegn i form af eukalyptus i næsen.

Også vigna rionda 2007 leverer enorm koncentration og fyldig frugt og nærmer sig den helt rigtige drikkemodenhed; en indsmigrende, attraktiv vin.

Mere piemontesisk riesling
Piemonte er primært berømt for sine blå druer såsom nebbiolo, barbera og dolcetto. På hvidvinsfronten spiller moscato d’asti en stor rolle i de søde mousserende vine. Riesling er til gengæld på ingen måde kendt som en piemontedrue, men spørger man Pietro Oddero, spår han riesling en større fremtid i området.

”De seneste 10-12 er producenterne gået væk fra chardonnay og er især begyndt at producere riesling med stor succes. Riesling bliver plantet på nogle af de højest beliggende marker, hvor de har det relativt køligt, hvilket druen har brug for. Jeg ser mere og mere riesling i Piemonte, og jeg vi har også selv rigtig gode erfaringer med egen produktion af riesling, siger Pitro Oddero, der hermed er opfordret til at tage noget riesling med under armen, næste gang han besøger Danmark.

Oddero forhandles i Danmark af Vinveto.dk.