Coravin – skænk vin uden at åbne flasken

Vin 19. februar, 2016 1 Kommentar

Der er en ny proptrækker på markedet, som faktisk ikke er en proptrækker. Den trækker nemlig ikke proppen op, og derfor kan man nyde et glas vin uden at åbne flasken, som kan lægges tilbage på hylden i årevis. Skal man tale om en revolution inden for vinopskænkning, må dette være det rette tidspunkt at gøre det på.

Den ligner måske nærmere et torturvåben eller noget fra en rumfilm, men dens egentlige funktion er at skænke vin uden at hive proppen op.

Den ligner måske nærmere et torturvåben eller noget fra en rumfilm, men dens egentlige funktion er at skænke vin uden at hive proppen op.

Som den står der på bordet, ligner den mest af alt et lille mikroskop. Materialet er lækkert, og når man løfter den, har den god tyngde. Der er tale om vinopskænkeren Coravin, som må siges at være en revolution inden for vinbranchen. Måske kender du følelsen af at trænge til et enkelt glas vin, men det er også en smule voldsomt at åbne en flaske for at skænke så lidt. Er man samler, kan det også være svært at afgøre, hvornår man skal åbne den flaske, man så længe har gået og tænkt på i kælderen – er den endnu for ung, eller er den, endnu værre, gået over?

Begge problemstillinger synes løst med Coravin. Dens særlige evne er, at den kan servere et glas vin uden at hive proppen op. Det foregår ved, at man sætter Coravin på flaskehalsen og fører den teflonbelagte nål, som er udviklet inden for medicinalindustrien, ned gennem korkproppen for derefter at trykke på en lille ventil, som skyder argongas ned i flasken, mens vinen i stille og roligt tempo pibler ned i glasset. Mængden af vin i glasset afhænger af, hvor meget gas, man slipper ud, men som udgangspunkt holder én patron til 10-15 glas afhængig af størrelse og håndtering af Coravin.

Helt nye muligheder
Det mest fascinerende sker, når man har hevet nålen op igen. Den spændstige kork er i stand til at lukke sig om sig selv, og dermed lukker den selv det hul, som nålen har lavet. Efter et par minutter kan man altså vende flasken på hovedet, uden at der ryger noget ud. Mange vil vide, at ilt er vins værste fjende, og derfor må det være meget problematisk, at man lægger en delvist tømt flaske tilbage på hylden. Det er her, gaspatronerne kommer ind i billedet.
– Indholdet i patronerne består af 95,5 procent argon, som er en ædelgas, hvis særlige kvalitet er, at den ikke går i forbindelse med andre materialer, i dette tilfælde vinen. Derfor lægger den sig bare som et beskyttende lag, der udfylder det tomrum, som aftapningen har skabt, forklarer Thilde Maarbjerg, chefsommelier hos Løgismose, som har agenturet på Coravin.

Der er gennem de sidste mange år blevet lavet tests af flasker, hvor man over 10 år løbende har tappet fra flaskerne helt ned til bundskjulerniveau for at se, om vinene bliver trætte af tapningen, og ifølge Thilde Maarbjerg har det ikke været til at fornemme nogen negativ forskel. Til gengæld tyder alt på, at flaskerne udvikler sig på samme måde, som de ville have gjort, hvis man slet ikke havde tappet fra dem.

Det giver pludseligt nogle helt andre muligheder for folk, der nyder lidt af vin ad gangen såvel som samlere, der ønsker at følge udviklingen i deres kælder. Nu kan man lade nysgerrigheden råde i større grad, fordi man ikke længere behøver at åbne hele flasken. Det giver også helt nye muligheder for restauranter, der nu har mulighed for at sælge eksklusive vine på glas. Tidligere ville det være utænkeligt at åbne en flaske vin til tusindvis af kroner for blot at opskænke et enkelt glas, men det kan nu lade sig gøre.

Coravin hælder vin ud af flasken ved et let tryk på ventilen med argongas.

Coravin hælder vin ud af flasken ved et let tryk på ventilen med argongas.

Hobbyprojekt
Historien om Coravin begynder hos den amerikanske videnskabsmand og opfinder Greg Lambrecht. Ideen til Coravin opstod, mens hans kone var gravid og derfor ikke drak alkohol. Greg Lambrecht kunne imidlertid godt trænge til et godt glas vin fra tid til anden, og derfor tænkte han, at det kunne være smart med en proptrækker, der slet ikke er en proptrækker. Med sin baggrund i medicinalindustrien havde han opbygget en stor ekspertise inden for nåle, og dermed gik han i gang med udviklingen. Syv forudgående prototyper skulle der til, før model nummer otte kunne blive lanceret i USA. Det tog mange år, før Coravin blev sendt på markedet, og det skyldes, at Lambrecht ville være sikker på, at vinene ikke tog skade af metoden, så han testede dem over mange år.

– I begyndelsen tænkte folk selvfølgelig, at det blot var endnu en smart fidus, ikke mindst i branchen. Greg Lambrecht ville gerne udbrede kendskabet til Coravin, så han opsøgte Chateau Latour (en af Bordeauxs ypperste vinproducenter, red.). De gad ikke at bruge tid på ham, men han var velkommen til at efterlade den medbragte Coravin. På trods af deres skepsis begyndte de at teste den, og de lavede sågar målinger af vinene, og resultatet viste, at der ikke var nogen udsving i vinene over en længere periode. Herefter ville de gerne snakke med ham, fortæller Thilde Maarbjerg.

– Også for producenter af sød vin er Coravin en revolution, for det er sjældent, at folk drikker en hel flaske sød vin. Blandt andet verdens mest eksklusive sauternes-producent, Chateau d’Yquem, begyndte at undre sig over, at de pludselig begyndte at øge salget ganske markant, og det skyldtes, at de gode restauranter nu kunne sælge de dyre dråber på glas til vininteresserede gæster, fortæller Thilde Maarbjerg.

Coravin koster 2.450 kroner, mens gaspatronerne koster 80 kroner per styk. Det er selvsagt en høj pris at betale for at få vin ud af en flaske, men de indlysende fordele er allerede beskrevet. Det giver ikke så megen mening at anvende Coravin til billig vin, men er man samler eller køber af dyrere vine, kan det give god mening at have en model stående. Indtil videre kan Coravin kun anvendes på stille vine med korkprop, men ifølge Thilde Maarbjerg er Coravin så godt som på plads med en løsning, der også kan anvendes til mousserende vine og vine med skruelåg, efter sigende blot ved at udskifte nålen på den Coravin, man har i forvejen. Den nye løsning ventes på markedet i løbet af næste år.

De første erfaringer
Det første, man bemærker, er, hvor nemt det er at anvende Coravin. Umiddelbart skulle man tro, at det kræver en del kræfter at skubbe nålen igennem den faste kork, men det føles nærmest, som at nålen glider igennem ved ren tyngdekraft. Jeg mangler endnu at teste vin, som har stået i længere tid, men jeg lover at vende tilbage om et års tid.

Coravin forhandles hos Løgismose.

Mere tørstig? Læs meget mere om vin her.