Urban Wine Box – trygge rammer for dig og din vin

Uncategorized 20. januar, 2017 0 Kommentarer

Ligger du inde med flere gode flasker vin, som fylder for meget og i øvrigt ikke bliver opbevaret korrekt hjemme hos dig selv? Hvis det er tilfældet, tilbyder foretagendet Urban Wine Box løsningen til dig. Her bliver dine vine opbevaret under optimale forhold, bliver registreret digitalt, og du kan møde nye ligesindede og handle vin med dem på en og samme hjemmeside.

Mens undersøgelser viser, at langt størstedelen af den vin, der bliver købt, bliver drukket inden for 24 timer, er der også mange, der køber vin med henblik på at gemme det i årevis. Det kan være for at drikke det ved en særlig anledning, gemme det til børnene bliver gamle nok, eller for ganske enkelt at lade vinen udvikle sig i flasken.

Uanset hvad årsagen er, er udfordringen, at det optager en del plads over lange perioder. Den plads har man ikke nødvendigvis, specielt ikke hvis man bor i lejlighed; men nu er der hjælp at hente, for virksomheden Urban Wine Box har meldt sig på markedet med et favorabelt tilbud til personer, der ønsker korrekt, sikker opbevaring af deres vine.

Læs også: Pingus – fra hobbyprojekt til verdenssucces

Urban Wine Box holder til i den hastigt voksende bydel Carlsberg Byen på grænsen mellem Vesterbro og Valby i København. Her har en lille håndfuld iværksættere lejet sig ind i en solid, velisoleret betonkælder, hvor de har sat sig for at tilbyde opbevaring af folks vine under korrekte forhold. Temperaturen ligger stabilt på 14 grader, mens luftfugtigheden er 70 procent, hvilket er optimale vilkår for vin, der skal lagres. Selv om alt det praktiske fylder meget, er det dog selve kærligheden til god vin, der driver værket.

urban wine box

Der er mange fristelser i kælderen hos Urban Wine Box.

”Hele drivkraften for projektet er kærligheden til vin. At drikke vin er en social ting. Det er yderst sjældent, at folk sætter sig ned og drikker deres særlige vin alene; det er en øjeblik, man deler. For os er Urban Wine Box et sted, hvor man kan lære andre vinelskere at kende og dele oplevelser sammen. Derfor er en del af vores aktivitet også, at vi arrangerer middage og smagninger for folk, der er tilknyttet Urban Wine Box,” siger Rasmus Vangby, der er pr-ansvarlig hos Urban Wine Box og har en stor kærlighed til og viden om vin, som han blandt andet har tilegnet sig gennem studier i Bordeaux.

Mere deleøkonomi
Urban Wine Box har plads til 100.000 flasker vin. Det er gratis for hver kunde at have op til 100 vine opmagasineret hos Urban Wine Box, og derefter koster det én krone per vin om måneden. Urban Wine Box tager billeder af samtlige flasker, registrerer dem i regneark og lægger dem på din bruger på hjemmesiden, så du hele tiden har en opdateret oversigt over din vinsamling.

Læs også: feinschmeckeren.dk’s store champagnetest

Når du ønsker at drikke en given flaske, møder du ganske enkelt bare op på adressen inden for åbningstiden og får udleveret din vin.

Man kan vælge at gøre sin samling synlig for sine andre brugere og eventuelt sætte dem til salg på hjemmesidens markedsplads. Det er ved salg af vine blandt brugerne, at Urban Wine Box sigter efter indtægt. De tager 5 procent i salær fra sælger og 2,5 procent fra køber.

”Det er stadig et pænt stykke under de normale salærer andre steder, og så har kunderne den fordel, at når de køber vine af hinanden, kan flasken blive liggende stabilt i kælderen, uden at de behøver at hente den, og samtidig er det en fordel for flasken, som forbliver liggende ro,” siger Rasmus Vangby.

urban wine box

Christian Natorp (forrest) og Rasmus Vangby inspicerer beholdningen.

Idemanden bag Urban Wine Box er Søren Riis, der også står bag det populære delebilskoncept GoMore, hvor bilister kan udbyde lift til folk, der har brug for det, typisk til en lavere pris, end hvis man havde taget offentlig transport.

”Vi vil gerne også brede deleøkonomien ud til vinens verden. Brugerne kan kommunikere internt på vores hjemmeside. Vi ved godt, at privatpersoner kan handle med hinanden via andre platforme, men kan de regne med, at flaskerne ligger korrekt opbevaret under sikre forhold,” siger Christian Natorp, marketingansvarlig hos Urban Wine Box.

Læs også: En hyldest til Søllerød Kro

Når Christian Natorp siger ”sikre forhold”, drejer det sig ikke kun om temperatur og luftfugtighed. En risiko ved at særlige og eller dyre vine liggende i sit eget kælderrum er, at de kan blive stjålet. Det er selvsagt en risiko alle steder, men hos Urban Wine Box er din samling særligt godt sikret. I tilfælde af tyveri, uheld ved håndtering af vinene eller lignende, er dine flasker forsikret. Enkeltflasker er forsikret for op til 50.000 kroner, mens hver bruger samlet set er forsikret for op til 1 million kroner.

Ned i øjenhøjde
Der er som sådan ikke noget fashionabelt over Urban Wine Box, når man ser på faciliteterne. Modtagecenteret er endnu under opbygning, og selve opbevaringskælderen er vitterligt en helt almindelig betonkælder med en masse stålreoler med simple vinholdere i pap.

Det synes med andre ord ikke så eksklusivt, om end nogle af de opbevarede flasker koster tusindvis af kroner; men det er heller ikke intentionen, at Urban Wine Box skal virke fin på den.

”Vi ønsker ikke at lugte af fin gammel kælder, og der skal ikke være logelignende forhold, hvor man skal være velhavende og kende de rigtige for at være med. Vi vil gerne bringe vinen frem til nutiden ved at lægge de fine fornemmelser på hylden og åbne op. Tingene skal være gennemskuelige for alle, og der skal være mulighed for nørderi. Når området i modtagelsen bliver helt færdig (foretagendet har kun været i gang i godt fire måneder, red.) er det meningen, at folk skal kunne komme her og smage deres vine sammen, uden at det skal koste dem noget,” siger Rasmus Vangby.

urban wine box

Specielt champagne fylder meget på hylderne hos Urban Wine Box. Her nogle særligt gode flasker fra en (formentlig) glad samler.

Forhåbninger om udvidelse
I skrivende stund har Urban Wine Box cirka 4.000 flasker fra kunder liggende, så kapaciteten er endnu langt fra fyldt op. I jagten på nye kunder tilbyder foretagendet i øjeblikket særligt favorable løsninger såsom gratis afhentning af folks vine inden for Storkøbenhavn, og alt bliver registreret hos kunden, inden flaskerne bliver kørt til Carlsberg Byen.

Desværre er det ikke alle, der bor i Københavnsområdet, og i det tilfælde bliver det selvsagt en anelse besværligt, hvis man ofte får trang til at hente vin fra sin samling. Urban Wine Box vil dog ikke afvise, at de breder konceptet ud til andre steder end København.

”Hvis der viser sig at være efterspørgsel, er vi selvfølgelig interesserede i at åbne vinkældre andre steder i ind- og udland. Vi tror på, at der er et stort marked inden for området,” siger Rasmus Vangby og Christian Natorp.

Sådan opbevarer du din vin bedst
Hvad enten du får opbevaret din vin hos andre eller hjemme hos dig selv, er der nogle gode regler af følge:

  • Din vin bør ligge ved en stabil, kølig temperatur mellem 10 og 15 grader. Derfor er det en dårlig ide at gemme sin vin i køkkenet, hvor der ofte er store temperaturudsving.
  • Det er en dårlig ide at gemme en vin med korkprop i køleskabet over en længere periode. Man risikerer, at proppen mister sin spændstighed, hvorved luft risikerer at sive ind i flasken.
  • Opbevar flasker med korkprop liggende, så propperne holdes fugtige. Således undgår man, at de tørrer ud og dermed lukker luft ind.
  • Hold vinen væk fra direkte sollys, og undgå at udsætte vinene for vibrationer. Vin har bedst af at ligge roligt og mørkt.