Saltkaramel-is med kondenseret mælk – en perfekt nytårsdessert

Opskrifter 29. november, 2012 7 Kommentarer
Ready to be scooped.

Det er altid spændende at eksperimentere med sukker i det salte køkken og salt i det søde køkken. I denne opskrift gælder det sidstnævnte i form af en saltkaramel-is. Karamelis kender du måske. Saltet fremhæver karamelsmagen og giver isen en fortrinlig balance. I stedet for en klassisk iscreme med æggeblommer har jeg brugt kondenseret mælk, som giver isen en virkelig cremet konsistens. Isen er en fortrinlig dessert til nytår, hvor det er oplagt at eksperimentere lidt. Jeg anbefaler et syrligt element som ledsager til isen – læs mere om det nederst i opskriften.

Ingredienser

4,5 dl piskefløde

1 dl cremefraiche 18 %

1 dåse kondenseret mælk/400 g – fås i større supermarkeder

100 g sukker

30 g saltet smør, fx Thise Mejeris med sydesalt

Flagesalt, fx Maldon

2-3 spsk piskefløde – til karamellen

Saltkaramel

Varm sukkeret i en gryde ved middel temperatur, indtil du har en lys karamel. Tag gryden af varmen og tilsæt smørret, og rør, indtil blandingen er homogen. Tilsæt derefter de to til tre spiseskeer piskefløde, og rør massen grundigt sammen. Tilsæt nu cirka en tredjedel af den kondenserede mælk til karamellen, og rør rundt, indtil du har en lind, homogen karamel, som ikke størkner nogen steder.

Isblanding

Pisk fløden til en meget let skum. Tilsæt den resterende mængde kondenseret mælk, cremefraiche og karamel. Smag til med flagesalt, gerne så du kan fornemme, at der er salt i, selvfølgelig uden, at den bliver decideret salt. Rør massen på en ismaskine, eller sæt den direkte i fryseren, gerne med et par omrøringer undervejs i frysningsprocessen.

Hvis isen skal blive helt optimal, er en ismaskine uundværlig, men den kan laves uden.

Servering

Server isen med noget syrligt, for eksempel en hindbærpuré eller syltede æbler. Til hindbær går en flydende lakridskaramel fortrinligt. Her kan du gentage karamelprocessen, tilsætte lidt mere fløde og lakrids efter smag.

Læs flere opskrifter fra feinschmeckeren her.

Den færdige dessert med hindbær- og lakridskaramelsauce.

Velbekomme!

Har du liket feinschmeckeren.dk på Facebook? Nej? Du kan gøre det her.

 • Mette

  Hej Rasmus,
  Hihi – den ide synes jeg virker bekendt 🙂 Og du har været i gang hurtigt. Hvad blev der af whiskeyen?
  Kh, Mette

  • Feinschmeckeren

   Hej Mette,

   Faktisk var – ikke bevidst i hvert fald – whiskyarrangementet, der inspirerede mig; men der kunne sagtens have været listet lidt whisky i isen.

   Har du planer om at lave den?

   Kærlig hilsen,
   Rasmus

   • Mette

    Det kan du bande på, jeg har! Synes det er en himmelsk kombo. OG så har jeg slæbt en del saltkaramel med hjem fra Paris her i weekenden 🙂
    Nu har jeg blot endnu mere inspiration efter at have læst med hos dig!! SUPER 🙂

 • Køkkenskriveren

  Det lyder rigtig lækkert og spændende med saltkaramelis – den står nu i fryseren til nytårsaften 🙂 Hvad serverer du til af drikkelse?

  • Rasmus Palsgård

   Det glæder mig meget at høre 🙂

   Hvis karamelisen agerer hovedsmag i din dessert, vil jeg gå efter en riesling-domineret vin med en pæn mængde syre til at give friskhed midt i den pæne mængde sødme. Et godt bud er denne østriger: http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=72552411

   Auslese fra Mosel kunne også være et bud, mens en sød champagne kunne den frække outsider.

   Under alle omstændigheder vil jeg gå efter en hvid, syrerig vin, der kan give modspil til sødmen.

   Godt nytår!
   Rasmus

 • GJ

  Hej Rasmus
  Jeg lavede isen for første gang for 2 uger siden og den blev helt perfekt! Men de sidste to gange er isen begyndt at skille så snart ismaskinen køler under frysepunktet. Jeg har anvendt samme fremgangsmåde og samme ingredienser hver gang. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg gør forkert. Har du er bud på, hvorfor isen opfører sig sådan?

  • Feinschmeckeren

   Hej GJ

   Dejligt, at du har forsøgt dig med opskriften. Brugte du den samme cremefraiche begge gange? Cremefraiche kan godt drille, når den bliver frosset, men ellers kan jeg ikke give dig noget entydigt svar på, hvorfor den skiller. I værste fald kan du undlade cremefraichen og se, om det bliver bedre.

   Håber, at det kan bruges.

   Venligst
   Rasmus