Golden Milk – cocktail med Linie Aquavit

Opskrifter 13. maj, 2016 0 Kommentarer

Sponseret indlæg i samarbejde med Linie Aquavit

For nogle uger siden havde jeg fornøjelsen af at være en del af dommerpanelet til en cocktailkonkurrence arrangeret af norske Linie Aquavit. Finalen finder sted i Oslo, og vores opgave var at finde den danske deltager, der skal dyste mod de øvrige nordiske finalister i slutningen af maj, hvor vinderen får lov til at lave sit eget fad med Linie Aquavit (se dan danske vinderopskrift længere nede).

linie aquavit
Tre af ingredienserne i vindercocktailen, som du får opskriften på længere nede.

Den norske tradition for akvavit er anderledes end vores. Nordmændene har historisk set lagret deres akvavitter på træfade, som man kender det fra eksempelvis whisky og cognac. Nordmændene anvender typisk sherryfade, som er med til at give en mere fyldig, rund og let sødlig smag af tørret frugt.

Den mest kendte norske akvavit er Linie Aquavit. Flere vil formentlig vide, at den har sit navn, fordi den har krydset ækvator på sin færd. Det var Lysholm-familien, der så tidligt som i 1780 satte sig for at sælge deres kartoffelspiritus ude i den store verden, hvorfor de byggede skibet Trondheims Prøve, der i 1805 drog mod Ostindien (datidens navn for Pakistan, Indien, Bangladesh, Burma, Sri Lanka, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Singapore, fastlandsdelen af Malaysia og Kina). Deres spiritus slog dog ikke igennem, og da de var tilbage i Oslo i 1807, havde de størstedelen af lasten med retur. Spiritussen, der blev opbevaret i træfade, viste sig overraskende imidlertid at have få en bedre smag af den lange rejse, og den erfaring blev bevaret som en hemmelighed i mange år af Lysholm-familien.

Læs meget mere om cocktails

Så skulle man tro, at transporten over verdenshavene for længst var en saga blot, men den dag i dag sejles Linie Aquavit stadig rundt. Den romantiske forestilling om et sørøverlignende skib må dog aflives, for fadene transporteres på et containerskib, men det kan akvavitten sikkert ikke mærke.

Sejladsen varer fire en halv måned og fragter akvavitten forbi 35 lande, og skibet krydser ækvator to gange på vejen (skibet skal trods alt hjem igen).

Skulle alt dette være nødvendigt? Under alle omstændigheder er det formentlig billigere at have sin akvavit opbevaret på et skib frem for i en lagerhal i Norge. Spøg til side. Nordmændene har faktisk forsøgt at lagre de selvsamme fade under stationære forhold, og det har vist sig ikke at give samme effekt som turen til søs, hvor akvavitten skvulper rundt i takt med bølgerne, mens temperaturerne hele tiden skifter, og den salte havluft blæser. Sådan lyder udsagnet i hvert fald.

Tilbage til konkurrencen
De 10 konkurrencedeltageres fornemmeste opgave var at lave en cocktail, der selvsagt formidlede Linie Aquavit så godt som muligt, og samtidig skulle de inddrage tydelig inspiration fra spiritussens rejse rundt i verden.

Konkurrencen var hård, men sejren gik i sidste ende overbevisende til estiske Irina Jelizarova, der til daglig arbejder på Lidkoeb, en stemningsfuld bar på Vesterbro, som afgjort er et besøg værd. Irina Jelizarova formåede på formidabel vis at tage os med på en tur til markedsområdet Little India i Singapore via sin cocktail, der næsten lignede flydende guld takket være en sirup af gurkemeje, lavendel og honning. Mens gurkemejen gav en karryagtig krydring, bidrog lavendelen med markant aroma, som var en reference til Irina Jelizarovas tur rundt på markedet. Jeg har også besøgt Little India, og cocktailen fik mig med ét tilbage – det er dygtigt håndværk!

Irina Jelizarova arbejder til daglig som bartender på Lidkoed, Vesterbro.
Irina Jelizarova arbejder til daglig som bartender på Lidkoed, Vesterbro.

”Som 21-årig rejste sig rundt i Sydøstasien. Jeg var allerede dengang optaget af alverdens mad og drikke, og da jeg kom til Singapore besluttede jeg at gå en tur omkring Little India. Her så jeg farverige blomsterkranse og boder med krydderier og urter overalt. Samtidig spadserede indiske mænd omkring med lidt for megen parfume på sig.

Det minde tog jeg med i min cocktail, og eftersom Singapore er en storartet blanding af kinesisk, malaysisk, indisk og vestlig kultur, kunne jeg sammensætte en masse spændende ingredienser,” fortæller Irina Jelizarova.

linie-aquavit
Følger du dråberne, finder du opskriften længere nede.

Hendes tilgang til cocktails er spændende og afgjort medvirkende til, at hun laver nogle ganske velsmagende kreationer.

”Når jeg skal opfinde en cocktail, forsøger jeg at tænke som en kok, forstået på den måde, at jeg går efter at balancere alle smagene. Simplicitet er som regel nøglen til succes. Min tid i restaurationsbranchen har hjulpet mig meget, for det har givet mulighed for at kigge kokkene over skulderen og lære nogle tricks,” siger hun.

Hendes formidable opskrift skal du naturligvis ikke snydes for – der er hermed dømt orientalsk sommer af den bedste slags.

Golden Milk

Ingredienser
5 cl Linie Aquavit Double Cask (nyhed, lagret på portvinsfade ad to omgange for endnu mere dybde og sødme)
1 cl Mil Pesetas olorososherry eller anden olorososherry
3 cl Gurkemeje-honning-lavendelsirup*
2 cl friskpresset citronsaft

*Gurkemeje-honning-lavendelsirup
130 g sukker
85 ml kogende vand
50 g forårshonning, (Irina har sin fra en veninde i Kalundborg, men andet kan bruges)
1,5 barske gurkemejepulver
1 frisk lavendelblomst

Pynt
Bikage
1 lavendelblomst

Fremgangsmåde:

Siruppen: Bland alle ingredienserne på nær lavendelen, og rør rundt, indtil det hele er opløst. Si siruppen gennem et kaffefilter, tilsæt lavendelen, og lad den trække i fem timer.
Cocktailen: Bland alle ingredienserne i en shaker, og ryst grundigt. Hæld cocktailen gennem en si ned i et glas fyldt med isterninger. Pynt med bikage og en lavendelblomst.

linie-aquavit
Så er der serveret!

Læs mere om Linie Aquavit her.

Interesseret i mere om konkurrencen? Copenhagen Cocktails har også skrevet om eventen.