River Cottage på vikingetogt til Samsø – MAD&venner september

Begivenheder 21. september, 2012 0 Kommentarer

Denne artikel er oprindeligt bragt i MAD&venner #89 og skrevet af overtegnede.

Engelske River Cottage har vundet manges hjerter med en ukrukket tilgang til råvarer og ikke mindst tv-programmerne af samme navn. En lille håndfuld af de eftertragtede herrer bag projektet tog i juli til Samsø sammen med Vikingeskibsmuseet Roskilde for at filme og lave vikingemad af lokale råvarer. Det blev til et par udbytterige dage for både programværten Steve Lamb og mestersamleren John Wright.

Steve Lamb (øverst) og John Wright er begge tilknyttet tv-vært og kok Hugh Fearnley-Whittingstalls gård og kursuscenter River Cottage i det sydlige England, hvor de også begge deltager i tv-programmerne; Steve som have- og kursusmand og John som ham, der samler råvarer i naturen.

Hvorfor valgte I af alle steder at tage til Danmark og Samsø?

Steve: Vi blev inviteret af Vikingemuseet Roskilde, og derfor er temaet for turen mad fra vikingetiden. Danmark er spændende på grund af alt det, der sker med noma og det nye nordiske køkken, og vi føler os meget privilegerede over at få mulighed for at opleve, hvordan det forplanter sig i de små hjørner af jeres samfund. I England er der et stort spring mellem den øverste gastronomi og den mad, helt almindelige mennesker spiser. At dømme ud fra vores korte besøg har I et tættere bånd, der bygger på både tradition og nyskabelse.

Hvad er jeres indtryk af Samsø?

Steve: Samsø er en fantastisk ø med et smukt landskab og et væld af gode råvarer. Der er mange dygtige og venlige producenter, der har givet os råvarer til den vikingemiddag, vi skal lave herovre.

Byder den samsøske natur på noget spiseligt?

John: I høj grad. I løbet af en formiddag har jeg fundet omkring 40 forskellige spiselige planter, fx vild timian, hyldeblomster og tang, hvis jeg blot skal nævne nogle gængse ting. Tang holder på saften, hvis du fx pakker kød ind i det, og det giver umami til retterne. I har mange spiselige planter i forhold til i England. Det spændende ved Samsø er især, at kyststrækningen er meget uspoleret, og det danner grobund for masser af liv, både i form af planter, fisk og skaldyr.

Hvorfor skal vi samle vores egen mad i naturen?

John: Fordi der er en stor glæde forbundet med at finde sin egen mad. Du bliver mere knyttet til den mad, du sidder og spiser, hvis du selv har fundet den. Det, at folk finder deres mad i naturen, har manglet i en del år, men jeg fornemmer, at interessen for ”vild mad” er på vej tilbage.

Hvilken vikingemad vil I lave til middagen?

Steve: Noget meget interessant bliver de lammekøller, vi laver, af den gamle race gutefår. Vi graver et hul på godt en meter, lægger brandvarme sten nederst og dernæst køllerne, som er svøbt i tang og urter for at holde på fugten og give smag. Der skal de ligge og hygge sig i fem-seks timer. Derudover vil vi bruge øens mange gode råvarer, fx stikkelsbær, jordbær og hasselnødder. Vi vil lave maden, så hver råvare får sit bedst mulige udtryk af sig selv. Maden skal vi spise sammen med de rare mennesker fra Vikingemuseet Roskilde og samsingerne, der har været med i projektet. En god middag er intet uden personerne ved bordet.

Hvilken råvare får I sværest ved at undvære, når I kommer hjem?

Steve: Samsøs kartofler! Det har simpelt hen været mit kulinariske højdepunkt på turen at smage de små knolde, som er langt bedre end dem, vi har derhjemme. De er små og søde i smagen, og jeg behøver faktisk ikke engang smør til.

Hele teamet i færd med at grave lammekøller op af jorden – viking style.