Fur Muslingedag – Limfjordsøsters og blåmuslinger i stride strømme

Begivenheder 29. maj, 2012 5 Kommentarer

Lørdag d. 26. maj inviterede muslingefiskerne på Fur for 11. gang til Fur Muslingedag. Her har alle muslingeelskere mulighed for at tage færgen til den lille ø i Nordjylland og mæske sig i blåmuslinger i et hav af afskygninger og – ikke mindst – friske limfjordsøsters, som bliver serveret i tusindvis, og det er gratis at deltage i orgiet. Det gjorde cirka 300 gæster for 10 år siden, men i år var det anslåede antal gæster 3.000, og køen til den store muslingebuffet gik nærmest også helt ned til færgelejet på den hyggelige havn, hvor både lokale og turister hyggede sig med kolde fadøl i det fantastiske maj-vejr.

Bag muslingeserveringerne stod nogle af Furs restauranter, og bl.a. Fur Færgekro og Fur Strandhotel udmærkede sig med henholdsvis moules marinieres med hvedeøl fra bryghuset og blåmuslinger i en krydderurtedressing med masser af frisk dild.

De friske østers var dog undertegnedes  absolutte favorit; store som medaljer og med både fedme, friskhed og mineralitet; en gudespise, som jeg prøvesmagte en del gange for at være helt sikker på, at jeg ikke tog fejl af smagen.

Herunder finder du en kavalkade af stemningsbilleder fra muslingedagen. Hvis du bliver fristet, kan du lige så godt notere dig lørdag d. 25. maj næste år.

En pølseplatte blev sikret, og det var absolut én af de bedre, jeg har fået.
Sådan gratinerer man muslinger på Fur.
… og således blev resultatet. Blåmuslinger fra Limfjorden med grøn pesto.
Vi rundene buffetten igen, denne gang med gevinst i form at muslingesalat fra Fur Strandhotel med masser af frisk dild
Limfjordsøsters, close up.
En stor én af slagsen blev fanget…
…og to modige, lokale piger greb udfordringen – med succes.

På gensyn næste år til Fur Muslingedag 2013.

Er du glad for de smukke danske øer – læs om fire skønne restauranter på Samsø her.

  • Haha,
    Hvor er det skidegodt at se Fur på feinschmeckeren. Muslinger og østers ska spises tæt på det vand de kommer fra.
    Jeg var der desværre ikke selv i år, men billederne siger jo det hele.
    Håber alt er vel.

    • Hej Kristian

      Ligeså er det dejligt at se dig på feinschmeckeren.dk. Jeg kan kun give dig ret i, at muslingerne ikke bliver bedre, end når de nydes friskfangede i vandkanten. Håber, at vi ses til arrangementet næste år.

      Alt godt,
      RP

  • Forhåbentlig var alle østers og muslinger håndfanget eller linedyrket. Ellers har alle deltagerne været med til at støtte en skaldyrsindustri, som ødelægger havbunden med bundskrabende redskaber.

    • Hej Allan

      Tak for din kommentar; det er positivt med noget debat på siden, og jeg har sendt dit “spørgsmål” videre i systemet. More to come…

    • Peter D. Pedersen

      Hej Allan.

      Muslinger og østers som er brugt til “muslingedagen”, er alle fanget med muslinge/østers skrabere.
      Jeg vil dog ikke give dig ret i at fiskeriet ødelægger havbunden.
      Muslinge fiskeriet er sådan tilrettelagt at der kun fiskes i korte perioder, i et givent område, derefter flyttes fiskeriet til nye områder, netop for ikke at gøre varig skade på muslingebestand og miljøet omkring dem. Dette fiskeri er, så længe det står på, nøje kontrolleret. Og det sikres at ikke alle både fisker i samme område på én gang. netop for at skåne miljøet og belastningen på og omkring muslingerne.
      Det skal også nævnes at muslingefiskeriet i 2008 blev MSC certificeret.
      MSC certifikatet er et bevis for forbrugeren om, at varen de køber, er fisket på et bæredygtigt plan, der beskytter bestandene. Og at fiskeriet har “ingen el. ringe” påvirkning på miljøet.
      Siden dette certifikat er givet, har muslingefiskerne fået udviklet en ny muslinge skraber, som blot vejer det halve af de tidligere brugte skrabere, og derfor må menes gør en endnu mindre påvirkning af havbunden.

      Til slut vil jeg nævne at, muslingefiskerne i fællesskab har fået bygget et “genudlægningsfartøj”, som ikke bare genudlægger små muslinger, skalder og andet bifangst som sten osv, som ikke kan undgås kommer med sammen med muslingerne.
      Fartøjet sejler også ud og “flytter” de muslinger der ligger på områder man af erfaring ved er hårdt ramt af iltsvind i forbindelse med det varmere vejr om sommeren, til områder med bedre vilkår for overlevelse.

      Jeg tror muslingefiskerne i limfjorden har mere interesse end nogen andre, i at drive et bæredygtigt og miljørigtigt fiskeri. Det er trods alt det de skal leve af. og ødelægger de havbund og muslingebestand som du hentyder til, skriver de jo deres egen fyreseddel…!!