Restaurant Pondus – prisvenlig velsmag i hyggelige omgivelser

Anmeldelser 26. september, 2017 0 Kommentarer

Jeg kommer efterhånden desværre for sjældent til min fødeby, Aarhus. Det er synd, for det synes tydeligt, at der sker en masse på den aarhusianske spisescene. I forbindelse med et job på Food Festival bød muligheden sig dog for at blive ajourført en smule. Valget faldt på Restaurant Pondus, der ligger ved åen i enden ned mod biblioteket.

Restaurant Pondus er lillesøster til Substans, der har en michelinstjerne. Restaurant Pondus er i samme guide udmærket med en bib gourmand, Michelins god til prisen-kategori, og når man kigger på stedets priser, forstår man hvorfor, hvis ellers maden kan følge med. Aperitif, snacks, tre retter med vinmenu, kaffe og sødt står i sølle 595 kroner, og så er der altså ingen, der kan påstå, at det behøver at være dyrt at spise ude. Og skulle man tro, at det gik ud over råvarekvaliteten, vil jeg hurtigt skyde den overvejelse ned. Råvarerne kommer fra økologiske og fortrinsvis små producenter, mens vinene ligeledes er økologiske og/eller biodynamiske, flere med ganske naturvinsagtig, funky karakter.

Læs også: Anmeldelse af Dom Pérignon 2009

restaurant pondus
Det er ekstremt hyggeligt at sidde i Restaurant Pondus’ lille, tætpakkede lokale.

God stemning
Stemningen på Restaurant Pondus er perfekt til en hyggelig aften, hvor det først og fremmest skal være uformelt og afslappende. Det lille lokale er indrettet med en masse små borde, der ikke står længere fra hinanden, end at man kan sludre med nabobordet, hvis man får noget at snakke om. Betjeningen er kendetegnet ved et tydeligt kendskab til det, de serverer, og de præsenterer både mad og drikkevarer med en begejstring og passion, der ikke er til at overse.

Læs også: Ruinart – verdens ældste champagnehus

Det er muligt at gå a la carte på Pondus, men vi så ingen grund til ikke at prøve den førnævnte ponduspakke. Den lagde en med cremant og snacks. Det drejede sig om skøn spegeskinke med maltdrys, agurk med rygeost og salturt samt en lille cracker med friskost og karse.
Alle var de simple, velkomponerede og delikate.

restaurant pondus
Spegeskinke og malt.
restaurant pondus
Agurk med rygeost og salturt.

Første ret var rimmet laks med fennikel og pære. Stykkerne af laks var delikate med en ren smag, der blev frisket op af både pære og fennikel. Elementerne blev glimrende bundet sammen af urtemayonnaisen nederst.
Vinen dertil, Nature fra Julien Meyer i Alsace på pinot blanc og sylvaner, var naturvin lige efter min smag. Den var sprød og frisk med masser af syre samt en tilpas funky karakter, uden at det stikker for meget af. Et flot vinmatch.

Laks, pære, fennikel og urtemayo. Nordisk og delikat.

Hovedretten bestod af mørt, saftigt kyllingekød, der var plukket i trevler og serveret med sødmefulde bagte gulerødder, ribs og hjertesalat. Retten blev overhældt med en sauce på rygeost. Igen var der tale om en god, sikker servering med velsmag og et tydeligt og klart fokus.

pondus
Kylling, ribs og hjertesalat.

Desserten faldt ikke helt i min smag. Det bærende element, en rundhåndet doseret ymerfromage, serveret med syltede blommer, blommeis og karamel mindede i min mund lidt for meget om ymer med rugbrødsdrys, og sammenlignet med de øvrige retter fremstod den overdimensioneret og klodset i udtrykket.

Ymerfromage med blommer og karamel.

Til kaffen var der i stedet for de klassiske petits fours endnu en lille dessert i form af syltede solbær med fløde, en temmelig syrlig servering, der som sådan var udmærket, men til kaffen passede den ikke. Et stykke god karamel, chokolade eller lignende var i virkeligheden, hvad vi havde brug for, så selv om der er point for indsatsen, var forsøget ikke helt vellykket.

Solbær og fløde.

Om end dessert og petit four ikke sad lige i skabet, kommer jeg ikke uden om en varm anbefaling af Restaurant Pondus. Maden var generelt frisk, delikat og velsmagende, og de saftige naturvine smagte godt og blev serveret med rund hånd. Med en pris på 600 kroner for en oplevelse, der varede det meste af en aften, er der tale om et decideret røverkøb, og specielt til unge mennesker, der overvejer at prøve kræfter med de bedre restauranter, er Pondus et rigtig godt sted at begynde; men også for os, der går ofte ud, er Restaurant Pondus et virkelig dejligt sted at komme. Det tjener på sin vis som et afbræk fra de spiseoplevelser, der kræver meget koncentration og fokus fra gæsten, og nogle gange er det også dejligt bare at “holde fri”, når man går ud at spise.

Jeg må snart komme til Aarhus igen, og det er langt fra usandsynligt, at Pondus får besøg igen.

Restaurant Pondus
Åboulevarden 51
8000 Aarhus
Hjemmeside