Nose2Tail holder hoved og hale på konceptet

Anmeldelser 20. november, 2011 10 Kommentarer

På madbodegaen Nose2Tail går de op i, at dyrene, de serverer, har haft et godt liv. Der er glade dyr på bordene og ditto gæster rundt om.

Med så mange forskellige og spændende restauranter, der er at vælge imellem, i København, kan jeg godt slå mig selv oven i hovedet over, at jeg nu har været på Nose2Tail fire gange, siden de åbnede i foråret; men det nytter jo ikke noget, og der er naturligvis en grund til, at jeg ofte ender dér. Madbodegaen Nose2Tail er det perfekte sted at gå hen, hvis du skal ud med en god ven, fordi du kan sidde i nogen af de mest uformelle og frie rammer, der findes. Du må drikke af flasken, snakke højlydt, grine og pjatte med tjenerne. Og det er ting, du får lyst til, når du læner dig tilbage og slapper af i kælderlokalerne i Kødbyen, København, De hvide klinker på væggene er med til at afsløre lokalernes oprindelige funktion – slagteri og produktion af kødvarer i lange baner.

Rustikt og godt

Den røde tråd tilbage til fortiden er bevaret. Kød er hovedrolleindehaver på menukortet. Der er dog ikke tale om masseproduktion og ensartede koteletter, som du finder dem i en bakke i supermarkedet. Tværtimod. For de herrer Martin Becker Rasmussen og Teitur Christensen, der styrer køkkenet på Nose2Tail, er høj dyrevelfærd i form af masser af plads, frisk luft og sundt foder den absolutte førsteprioritet; det skaber glade dyr og ditto gæster, som kan sætte sig til bords med god samvittighed og nyde kød med masser af velsmag og sundhed.

Menukortet er holdt simpelt med forholdsvis få retter, som gør det let og overskueligt. Mens vi overvejede vores bestilling, snuppede vi en ret fra snack-sektionen, som var hjemmelavede flæskesvær med urtemayonnaise. De var salte, sprøde og lækre, og mayonaissen havde en frisk syrlighed, som gjorde, at fedt med fedt på fik en god balance.

En lille snack at starte på. Skulle nogen blive skræmt af denne fedtholdige servering, må jeg blot minde om, at fedtet kommer fra glade frilandsgrise, som har spist rigtigt.

Hver dag har køkkenet to hovedretter, ’Fisken’ og ’Dyret’ (160 kroner per ret.). Førstnævnte byder selvsagt på fisk, men nogen gange byder retten på skaldyr. ’Dyret’ er ofte gris, men både kylling og lam er også set på tavlen. Tidligere har undertegnede fået lammefrikassé med mørt kød, friske grøntsager og en dejlig sovs.

Denne aften valgte min medspiser og jeg dog det evigt sikre kort – ’Brættet’. Det er et skærebræt, som kan vælges i størrelser til én eller to personer (70/180 kroner).

Således ser det lille bræt ud – saft og kraft for alle pengene.

Serveringen byder på lufttørret skinke, forskellige tørrede pølser, danske oste, pisket smør og syltede agurker. Dertil kan man vælge ’Småretter’ (50 kr.) som supplement eller som små forretter i sig selv. Vi bestilte ud over brættet et glas med svinerillettes og fish & chips, som bestod af en kurv med kartoffelchips, små hele friterede fisk a la ansjoser og en hjemmerørt mayo. Svinerilletten sad lige i skabet med en ren smag af kød og indkogt saft og kraft. Til gengæld fandt jeg det lidt uopfindsomt, at servere chips som en del af en reel ret. Her havde det været lækkert med nogle hjemmelavede fritter.

I dette tilfælde var ‘chips’, som vi forstår begrebet herhjemme. Personligt ville jeg have foretrukket briternes chips alias pommes frites.

Danske delikatesser

Brættets skinker og pølser var af dansk afstammelse fra forskellige udvalgte småproducenter. Skinken havde en let sødme og nøddeagtig smag, som var vildt lækker. Pølserne var krydret med røde, varme krydderier, og de blev ligeledes spist med velbehag. Ostene består typisk af en fast ost og en hvid- og blåskimmel. De førstnævnte fra denne anledning husker jeg ikke, men blåskimlen var Thise Mejeris Blå Kornblomst, som giver en ekstremt cremet følelse i munden, og smagen fra blåskimlen er mild og rund, langt væk fra det salmiakprægede. Brød er endnu et tilvalg (30 kr.), som vi gjorde os. Her får man et to solide humpler af henholdsvis hvidt og mørkt mel. Det mørke var desværre temmelig branket, hvilket jeg nævnte, hvorefter en nyt stykke naturligvis kom til bordet. Her kunne jeg fornemme en tydelig smag af kommen, som klædte det rustikke udvalg på bordet foran os udmærket.

Svinerilletten i fokus. På Nose2Tail kan køkkenet sin gris, og denne rillettes kan jeg spise for evigt.

Altid god service

Til ostene må jeg i øvrigt knytte en ekstra kommentar: mens jeg var på toilettet, havde min medspiser sagt ja til, at tjeneren måtte fjerne brættet, i den tro at jeg var færdig; det medførte en vis fortvivlelse hos din skribent, som havde glædet sig til osten. I den forbindelse var det en alle tiders service, at to nye stykker ost kom til bordet med det samme, for det var jo ikke tjenerens skyld, at brættet var blevet fjernet – der var gode point i min bog for det! Selv om der langt hen ad vejen er høflig selvbetjening ved bordene, hvad angår opskænkning med videre, er tjenerne hele tiden opmærksomme, når de skal være det, og de har hele tiden styr på situationen. At de tilmed har humor og fremragende situationsfornemmelse er endnu en sand fornøjelse.

På drikkevaresiden er udvalget også overskueligt med vine fra 200-1600 kr. pr. flaske. Dagens glas fås for 50 kr., og det har været helt anstændigt, de gange jeg har fået det. Denne aften stod den på øl, og disse fås både på fad og flaske. Vi holdt os til sidstnævnte kategori, der byder på Ale no. 16 og økologisk Thy Pilsner til 25 kr. flasken, og det kan man vist ikke klage over. Noget, der næsten er blevet en signaturdrik på Nose2Tail, er Fernet Branca-shots til en 10’er, som nok har sat gang i en fast eller to i tidens løb.

Refsvindinges Ale no. 16 til 25,- er ikke til at modstå på en lørdag aften.

Slutteligt delte vi en dessert – nonneprutter – som er små skefulde af beignetsdej, der dyppes  i friteusen. De minder om små doughnuts, og i denne anledning blev de serveret med kirsebærsyltetøj til. En hyggelig og sprød afslutning på et dejligt måltid. Ved tidligere besøg har desserterne ligeledes været skønne.

Pets de nonne – på dansk: nonneprutter. Et sprødt og velsmagende element at slutte af med.

Aftenens regning landede på 410 kroner i alt for et lille bræt, to småretter, snack, brød og dessert, tre øl og to Fernet Branca’er til hver. Til det kan jeg kun sige ‘ja tak’!

Alt i alt må jeg blot konkludere, at jeg efter fire besøg på Nose2Tail endnu ikke har været skuffet, og det er ikke sidste gang, at jeg besøger dyrevennerne i kælderen på Flæsketorvet.

NOSE2TAIL Madbodega

Flæsketorvet 13A

1711 København V

Telefon: 3393 5045

www.nose2tail.dk

  • Rasmus Holmgård

    Hej Rasmus

    Kunne du lokkes til at uddybe, hvorfor og hvordan du helt konkret oplever at “Nose2tail holder hoved og hale på konceptet”? Jeg går ud fra, du med det fine ordspil mener, at konceptet holder og er gennemført. Er det rigtigt forstået? Jeg har bare lidt svært ved at finde de steder i din anmeldelse, som forklarer, at du oplevede ideologien om brugen af det hele dyr udført i praksis.

    Jeg synes, Nose2tail er et skønt sted, og jeg glæder mig til at komme der igen. Men jeg har personligt haft svært ved at finde ind til grundkonceptets kerne, de 3-4 gange jeg har spist der. Det har altid været noget med charcuteri, kylling, and eller fisk, og desværre endnu ikke hverken hale, hoved, indmad, tæer eller andre dele af dyret, der kunne understøtte påstande om, at “konceptet holder”.

    Har du oplevet at få serveret nogle af de mere perifære dele af dyret, eller været der på en aften, hvor kun seks gæster kunne få mørbrad, mens de næste seks-otte gæster kunne få skank og så fremdeles? Eller hvad er det for et koncept, som du synes holder?

    Tak for et fint indlæg i øvrigt 🙂

    Rasmus

    • Hej Rasmus

      Tak for din konstruktive kommentar. Jeg er enig med dig i, at der sagtens kan komme flere alternative udskæringer på kortet. Under ‘Småretter’ på menukortet kan man pt. få kyllingelevermousse, svinerillettes og marv og ben, som trods alt ikke hører ind under de gængse stykker af dyret. Mit indtryk er, at de forsøger at variere dagens hovedretter, hvad angår udskræringer, men det er nok mest i snacks’ene og småretterne, man kan være mest heldig.

      Uden at afsløre det kommende nummer af MAD&venner fuldstændigt, kan jeg fortælle, at gutterne fra Nose2Tail præsenterer en lang række retter, hvor hele dyret kommer til sin ret – det synes jeg, du skal læse 🙂

      Alt godt,
      Rasmus

    • I forhold til rubrikken handler det også om, at Nose2Tail slår sig an på at være en madbodega, hvor den løsslupne stemning er i højsædet. Den del af konceptet mener jeg, at de har helt styr på.

      Endnu en gang tak for den konstruktive kritik 🙂

  • Hold da op hvor lyder det bare lækkert – og billigt! Det skal jeg helt sikkert prøve næste gang jeg kommer til København. Og synes at Nose2Tail bliver rost til skyerne alle steder.

    Iøvrigt super lækker blog du har dig. Du ryger lige ind på min blogroll med det samme 😉

    Mvh
    Martin

    • Hej Martin

      Tak for de pæne ord. Nose2Tail er et besøg værd, så det er bare af sted!

      Alt godt,
      Rasmus

    • Det er nu ikke alle steder Nose2Tail roses til skyerne;)

      I forlængelse af Hr. Holmgårds kommentar, mener jeg der er en snært af “falsk varedeklaration” over restauranten. Jeg har hverken fået serveret hoved eller hale på Nose2Tail og charcuteri fragtet ind fra Skagen, Fanø mm. er heller ikke så lokalt i min verden.

      Når det er sagt, er konceptet jo lige i Gastromands ånd og de kan sgu godt lave mad! 🙂

      • Anders, jeg kan sagtens følge din holdning.

        En ting, jeg vil opfordre til, er at tage et kig på Nose2Tails facebook-side, hvor de jævnligt skilter med, hvad de har på dagskortet, og skal man tage det for gode varer, serverer de blandt andet confiteret oksetunge, lammetestikler og -hals.
        Naturligvis skal man bruge hele dyret, og de alternative udskæringer skal være der, men at bruge hele dyret omfatter jo heldigvis også de mere kendte udskæringer 🙂

        Herremad er der i hvert fald tale om, og atmosfæren på stedet er jeg altså vild med.

        Tak for feedback!

  • Dejligt at læse, jeg er helt stolt ved at få lov til at levere grise til Martin og Teitur
    Poul

  • Enig i at Nose2Tail bliver rost mange steder. Har fået det anbefalet fra mange venner. Jeg havde derfor inviteret familien til, at tage turen til staden..
    Jeg havde nok for høje forventninger, men var ikke vildt imponeret..
    Maden: Tjek – godkendt, smagte godt.. Vi fik lidt af det hele og delte..
    Betjeningen: Elendig! Der var åbenbart kun en tjener på arbejde den aften, desværre havde hun for travlt til, at tage imod bestillinger – og måske for travlt med at snakke med veninderne på bord 3, så travlt at vi droppede desserten 🙁

    • Hej Rasmus

      Tak for din kommentar. Det er ærgerligt, at den sløje betjening overstrålede det udmærkede måltid. Nose2Tail er et meget hjemligt sted, hvor tjenere og gæster ofte kender hinanden, og det tog vist overhånd i denne omgang.
      Personligt har jeg kun haft gode oplevelser med betjeningen, og jeg kommer der relativt ofte.