Restaurant Carte Blanche – Ærlig fransk mad og god stemning på Østerbro

Anmeldelser 7. januar, 2012 4 Kommentarer

Efter flere anbefalinger måtte jeg prøve Restaurant Carte Blanche, der ligger tæt på Østerport Station. God fransk mad til meget rimelige priser lød argumenterne, og det skulle vise sig at holde stik.

To retter for 210 kroner, tre retter for 230 kroner og fire retter for 260 kroner er priser, der normalt gør, at jeg bliver mistænksom over for det givne sted; det virker ofte for godt til at være sandt; men efter flere anbefalinger, uafhængige af hinanden, skulle Restaurant Carte Blanche på Østerbro i København prøves af. Stedet drives af franskmanden Vincent Chabane, og mad og vin er også rendyrket fransk. Vincent Chabane er en varm mand, der svinger gryder og pander og samtidig er vært og entertainer.

Læs også: Elegant frisk bistrokøkken på Restaurant Oubæk

Én af de fire retter, vi havde i vente – confiteret andelår. Find anden igen længere nede i teksten.

Min medspiser og jeg havde bygget en solid appetit op, for med de ovennævnte priser var fire retter yderst oplagt.

Vi havde reserveret bord til klokken 19 denne lørdag i december, og da vi ankom, var vi de eneste i restauranten. Der gik dog ikke lang tid, før restauranten var fyldt op med glade mennesker. Det er tydeligt, at mange af gæsterne er gengangere, som værdsætter god mad til lige så gode priser i Vincent Chabanes hyggelige omgivelser. Flere af dem kendte øjensynligt den store franskmand, og der blev delt rundhåndet ud af skulderklap og kram fra både vært og gæster.

Indretningen er meget hjemlig med store malerier på væggene og gamle platter med dyremotiver på bordene – lidt som at være til middag hos mormor.

Overskueligt menukort

Menukortet er af en meget overkommelig størrelse, og det er egentlig rart. Dels fordi de tre forretter og ditto hovedretter og desserter nok skal ramme inden for den enkelte gæsts smag, dels fordi alle ni er tiltalende, så det er svært nok at vælge i sig selv. Vinkortet er næsten endnu mere overskueligt og byder kun på små ti vine, hvoraf de fleste fås på glas. Ofte bliver du straffet af heftige drikkevarepriser, når maden er billig, men hos Carte Blanche er både mad og vin yderst anstændigt prissat. Vi bestilte begge to forretter, og til disse ønskede vi et glas hvidvin – Picpoul De Pinet fra Coteaux du Languedoc til 45 kroner. Når du bestiller et glas, FÅR du et glas; der bliver skænket med rund hånd, for som den unge tjener udtrykte det:

”Et glas er et glas!”.

Vinen var tør, som ønsket, med noter af mandarin og pære. God til prisen.

Så er der vin på glas!

Min første ret var rimmet laks med kold peberrodssauce og crudité af fennikel som de mest dominerende elementer. Peberroden var lidt overdøvende, og retten havde fået for meget salt; men laksen i sig selv var frisk med rigtige faste konsistens, som samtidig var mør som smør, når man skar i den.

Læs også: Elegant fransk bistrokøkken på Restaurant Oubæk

Læs også: Anmeldelse af Retour

Aftens visuelt flotteste ret, som desværre var lidt oversaltet.

Min medspiser fik kalvespidsbryst med kold kartoffelsalat. Kødet var mørt og velsmagende, men retten i sin helhed blev lidt tør, så en smule sauce af en art havde givet den et sidste pift.

Min medspisers kalvespidsbryst, som må siges at være en solid forret. Den smagte dejligt – lidt mere sauce havde givet sidste.

Fylde og velsmag

Næste ret havde vi begge bestilt. Når foie gras er på kortet, bestiller jeg det oftest, hvilket også var tilfældet denne aften. Hovedrollen vil jeg dog tilskrive svampene, som var lavet til en frikassé. I midten var et stykke ristet baguette gnedet med hvidløg og toppet  med en friteret rødbedeskive og et lille stykke stegt foie gras, som var fint tilberedt. Det var en rig ret med masser af umami fra svampene og fedme fra flødesaucen og foie gras’en. Saucen bandt retten sammen, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at både min medspiser og jeg rengjorde vores tallerkener med at stykke brød, hvilket tjeneren også kækt bemærkede. Eneste anke var, at champignonerne var undertilberedte, og stykket af foie gras kunne godt have været lidt større, men alt i alt var det en dejlig ret, som passede godt i en kold vintertid.

Aftenens bedste ret for både min medspisers og mit vedkommende. Masser af velsmag, saft og kraft.

Til svamperetten og de følgende retter ønskede vi en flaske rødvin, der kunne følge dem alle på tilfredsstillende vis. Valget faldt på en ”Le Bourgeon” Fleurie 2008 fra producenten Jacques Bourguignon i Beaujolais. Det var en positiv oplevelse til prisen, som var 225 kroner. Masser af hindbær, jordbær og ribs, men også animalske noter. Vinen havde den klassiske Beaujolais-lethed, men den havde også tilpas meget krop til at klare de tungere retter.

Drikkevarefrontens røde indslag – et meget klassisk eksempel på vin fra Beaujolais. Jeg har spottet den på Holte Vinlagers hjemmeside til 80 kroner.

Nu var det tid til hovedretter. Jeg fik dagens fisk, som var en rødspættefilet, der var rullet om en fars af torsk. På tallerkenen lå også en håndfuld dampede blåmuslinger, samt nogle meget rustikt skårede grøntsager i form af fennikel, gulerod. Komponenterne lå i en orange hummerbisque, som egentlig var det, der fik mig til at vælge retten, da tjeneren præsenterede menukortet. På papiret lød retten meget tiltalende, men den skuffede desværre en del. Fisken var tør, og hummerbisquen var simpelthen ikke intens nok. De kogte grøntsager var lidt for rustikke til min smag, og bragte ikke noget ekstra til retten. Bevares, det var en udmærket ret, men den levede ikke op til den forudgående svampefrikassé.

Hummerbisque, blåmuslinger, rødspætte og torsk er komponenter, som på papiret ser lovende ud. Desværre levede retten ikke helt op til forventningerne.

Min medspisers hovedret gjorde det væsentligt bedre; et sprødstegt og saftigt confiteret andelår, omgivet af en dyb, mørk rødvinsglace, hvis intensitet overtrumfede hummerbisquens med flere banelængder, så der var ingen tvivl om, hvem der havde valgt rigtigt i dette tilfælde. Det skal nævnes, at de fornævnte grøntsager også ledsagede andelåret. I en skål til deling fik vi en portion råstegte kartofler, som egentlig ikke var nødvendige, retternes størrelse taget i betragtning, og de var desværre heller ikke specielt interessante. Beaujolias’en gjorde det godt til begge retter.

Confit de canard, som sad lige i skabet. Faktisk har jeg ikke smagt det bedre andetsteds.

Til dessert valgte vi begge en chokoladefondant med vanilleis og karamelsauce. Fondant’en havde en perfekt konsistens med det karakteristiske blødende indre. Når en chokoladefondant er veludført som denne, smager den bare godt. For chokoladenørder kan jeg afsløre, at den anvendte chokolade var Valrhonas Manjari, som er min personlige favorit, fordi den har en frisk syrlighed, som giver lidt modspil til chokoladens mørke noter og fedme. Vanilleisen smagte fint. Desværre var karamelsaucen en anelse brændt, hvilket gjorde den bitter. Havde den siddet lidt mere præcist, havde der ikke været noget at sætte på desserten, som bestemt smagte rigtig godt.

Læg mærke til fondant’ens nærmest trøffellignende overflade, som gemte på et delikat, flydende indre.

I alt betalte vi950 kroner for to gange fire retter, to glas hvidvin og en flaske rødvin(!).

Selv om dele af min kritik muligvis virker hård, vil jeg blot understrege, at Restaurant Carte Blanche er et dejligt sted med glimrende mad og vin til meget imponerende priser. Maden er ærlig og skal ikke forestille noget, den ikke er, selv om retterne generelt er nydeligt anrettet. Der er fokus på velsmag, og på trods af svipsere hist og her er det også, hvad man får. Krydret med Vincent Chabanes varme værtskab, følte vi os i trygge rammer. Han er nærværende uden at være trænge sig på, og humor har han også. Under middagen bragede ’So This is Christmas’ pludselig ud af højtalerne, og i samme øjeblik kommer den store franskmand ud i restauranten med bredte arme og smil på læberne. Vi havde følelsen af at være det helt rigtige sted denne lørdag aften.

Restaurant Carte Blanche

Dag Hammarskjolds Alle 1B

2100 København Ø

Tlf.: 3543 3125

www.restaurant-carteblanche.dk