Gode tapas i Madrid

Anbefalinger 26. oktober, 2011 4 Kommentarer

Spanien er tapa’ens moderland, og Madrid er hovedstad i Spanien. I mit hoved gav det faktum mulighed for at smage nogle lækre tapas, da jeg var på besøg i den spanske storby

Det spanske turistbureau havde inviteret MAD&venner på en tur til regionen Ribera del Duero for at smage områdets vine, og det tilbud takkede jeg ja til. Ribera del Duero ligger to timer nord for Madrid, og derfor var det mest nærliggende at lande i hovedstaden, hvor jeg havde onsdag aften fri, inden programmet gik løs om torsdagen. Den friaften valgte jeg at nyde i selskab med min gode veninde Sidsel, som i øjeblikket studerer i Madrid; det havde hun på daværende tidspunkt gjort længe nok til, at hun havde fundet nogle gode tapasbarer, som vi selvfølgelig skulle afprøve.

Den første, advarede hun mig, skulle jeg ikke forvente mig den allerstørste smagsoplevelse af; men stedet skulle opleves, fordi det er tapasbarernes svar på McDonald’s eller lignende. Museo del Jamon – skinkemuseet – hedder stedet, og ganske rigtigt var maden ikke af topkvalitet. Til gengæld er der masser af stemning og hurtig servering. Samtidigt kan du betragte en smuk loftsdekoration i form af lufttørrede skinker, der hænger langs hele barområdet – et godt bud på et alternativ til julekugler og kravlenisser, hvis jeg skal skrive det, den kommende højtid in mente. Maden er ikke fantastisk, men du får et glimrende indblik i den spanske tapaskultur. Museo del Jamon har flere filialer i byen, så søg på nettet, når du skal finde den nærmeste. Nyd de hængende skinker, snup lidt væske til ganen, og smut så videre.

Hos Museo de Jamon hænger skinker ned fra loftet som pynt. Oplev den intense tapasstemning, og stik så videre.

Efter et par cañas (spansk for lys fadøl af cirka 20 cl) og lidt skinke drog vi videre til aftenens egentlige spisedestination, Vinoteca Barbechera, som ligeledes var én af flere under samme koncept. Dette var dog væsentligt bedre end Museo del Jamons, når det kommer til det gastronomiske aspekt.

Sidsel har flere gange fundet sig godt til rette på Vinoteca Barbechera. Prøv stedet, hvis du er i Madrid.

Omgivelserne er hyggelige. Man sidder på høje barstole ved gamle vintønder, som har fået en glasplade oven på sig, og dermed udgør et bord. Da drinksene var bestilt, var det blot at vælge blandt de mange fristende tapas, der var på kortet. Jeg har flere gange drømt om croquetas, som ret beset er panerede kugler af bechamelsauce, for eksempel med skinke eller svampe. De smager skønt, når de har været en tur i ønskebrønden, så dem skulle vi selvfølgelig have en sending af. En anden klassiker er tortilla, som er spaniernes svar på en omelet/æggekage med kartofler og løg.

Du ser nok ikke Christian Bitz anbefale disse i Go’ Morgen Danmark, men de smager ikke desto mindre fremragende.
På fransk – omelet, på dansk – æggekage, og spanierne kalder det en tortilla; du finder den – stort set – på alle spanske tapasbarer.

Lidt foie gras blev der også plads til (min kærlighed for denne spise er slået fast flere gange på dette domæne). Denne version var i terrine, liggende på en tynd, sprødstegt skive brød og to skiver syltet æble – en lækker lille happer.

Lidt fed andelever blev det også til – æbler og foie gras går godt i spænd. Se et andet eksempel på dette her.

Sidste valg faldt på en terrine på krabbekød, som smagte fremragende. Denne var ligeledes placeret oven på et tyndt, sprødt stykke brød, som var smurt med en syrlig chilimayonnaise.

Måske aftenens lækreste tapa, som var en terrine af krabbeekød.

To drinks og fire solide tapas resulterede i en regning på 23 euro, cirka 175 kroner, hvilket jeg finder meget rimeligt, og en anbefaling kan jeg roligt stå inde for.

Vinoteca Barbechera

Santa Ana
C/ Príncipe 27
28012 Madrid

Slutteligt vil jeg anbefale dig at slå et smut forbi Spaniens svar på Magasin, El Corte Ingles, som har et imponerende udvalg i deres delikatesseafdeling. Der finder du de bedste manchego-oste, og den lækreste, smukt marmorerede Bellota-skinke fra sortfodssvin. Du finder El Corte Ingles en lang række steder i Madrid, så en søgning på Google er igen mit bedste råd.

 

Står du rådvild i Madrid, så håber jeg, at du kan drage nytte af disse tips. Har du selv gode tips, spørgsmål eller andet, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

  • For satan jeg får lyst til tapas (og varme Spanien) og meget gerne med et køligt glas hvidvin i hånden… åååh…

    • Det er meget forståeligt, Anders. Alternativt et køligt glas fino sherry, når nu det er Spanien; det er altså en fantastisk drik.

  • Kære Rasmus,

    Anbefalet af Bitz eller ej – Tapas er en fantastisk spise som kun bliver bedre af, at blive indtaget i Spanien.
    Desuden er er jeg helt enig med dig i relation til sherry – det drikkes der for lidt af på disse breddegrader.

    Kommer der måske et lille indlæg om de vine du stiftede bekendtskab med i Ribera del Duero?

    • Hej Jimmy

      Tak for din kommentar – det glæder mig, at du også har fundet frem til de fantastiske kvaliteter, som sherry besidder.
      Planen er helt sikkert at teste nogle vine fra området på et tidspunkt, så der kommer et indlæg på et tidspunkt.

      Alt godt,
      RP