Nymindegab kro – Vestjylland på togt i København

Anbefalinger 2. december, 2013 0 Kommentarer

Jeg kan godt lide mennesker, der tør at tage chancer. Det kræver mod, og det har et hold vestjyder, der de seneste par måneder har valgt at lave en pop-up-udgave af Nymindegab Kro, der ligger helt ud til Vesterhavet mellem Ringkøbing og Esbjerg. Pop-up-restauranten har lejet sig ind på Andersens Boutique Hotel nær Københavns Hovedbanegård, hvor de frem til den 14. december vil præsentere den østlige del af landet for, hvad man kan stille op de danske råvarer på vestkysten. Det hele sker ud fra devisen ”hvis københavnerne ikke vil komme til Vestjylland, må Vestjylland komme til københavnerne”, og det klæder vestjyderne at være lidt fremme i skoene.

Læs også: Kähler i Tivoli – en jysk oase i København

Min kollega fra Gastromand.dk og jeg blev budt indenfor til en præsentation af restauranten, og jeg må sige, at jeg fik lyst til at stikke næsen forbi kroen, næste gang jeg rammer den del af landet.

Denne aften var bygget op om et italiensk tema med vine fra kultproducenten Marchisi Antinori, og således kom vi igennem nogle ikoniske vine på vores vej. Vi lagde ud med et glas Antinori Montenisa fra Franciacorta, Italiens, efter min mening, bedste bud på en champagnekonkurrent, der ligger i den nordlige del af landet. Vinen er lavet efter champagnemetoden og bød således også på en mineralsk friskhed tilføjet en svampet undertone; en appetitvækkende indledning.

Læs også: feinschmeckeren.dks store nytårschampagnetest

Første ret havde velvoksne kuber af koldrøget laks med en fast, men mør struktur i hovedrollen. De fik selskab af en klassisk bitter salat med vinaigrette og brødcroutoner, som ikke helt formåede at løfte retten helt op. Men der er store point for de store stykker laks, der gav mulighed for at fornemme fiskens struktur.

Koldrøget laks i solide, velmente stykker.

Koldrøget laks i solide, velmente stykker.

Næste ret tog os i højeste grad på en sviptur til Vesterhavet. To vadehavsøsters i tatarform var garneret med henholdsvis havtorn og salturt samt kornotto og Rømø-rejer. Tilsammen gav det en fuldendt oplevelse af et stå med ansigtet rettet mod en kølig efterårsbrise ved Vesterhavet; flot!

En tur til Vadehavet med ekpresfart? Så gerne! Østersservering på rigtig højt niveau.

En tur til Vadehavet med ekpresfart? Så gerne! Østersservering på rigtig højt niveau.

Med hovedretten rykkede vi op på landjorden; sprængt kalv med stykker af bagt rødbede, flager af peberrodstoast samt en peberrodsfløde. Retten var fyldt med smagshenvisninger til mormorkøkkenet med rigdom, godhed og masser af velsmag. Peberrod er eminent til at holde de brede smage i skak, og her fungerede det glimrende.
På vinsiden blev vi præsenteret for en af de første såkaldte supertoskanere, Tignanello, som tilbage i 1971 kom i sin første årgang. Denne aftens 2010’er på 80 procent sangiovese samt cabernet sauvignon og cabernet franc fremstod, sin unge alder til trods, meget blød og imødekommende med stor smagsintensitet, frugtrigdom og kryddernoter, der kunne råbe de cremede smage fra retten op. En imponerende vin at få på en vinmenu, og her vil jeg også pointere, at det skyldtes aftenens særlige vintema.

Et bevis på, at en jysk hovedret ikke kræver en sidevogn med kartofler for at nå i mål.

Et bevis på, at en jysk hovedret ikke kræverkartofler i sidevogn for at nå i mål.

Verdensmesterost

Menuens osteservering bød på en verdensmester, Skallingen fra Enghavegård ved Ho i Vestjylland. Den har vundet guldmedalje ved The World Cheese Award i 2010, og der er bestemt tale om en ost med karakter. Osten, der lagrer i 12 måneder, er forholdsvis stærk, som danske oste bliver det, og den blev mildnet i retten, hvor den blev ledsaget af syltet pære og rugbrødscrumble. En udfordrende ost, der ikke er sat i verden for at behage alle. Point for det.

Skallingen i et jordbundslandskab af rugbrød og syltet pære. Her er tale om dansk ost med karakter.

Skallingen i et jordbundslandskab af rugbrød og syltet pære. Her er tale om dansk ost med karakter.

Aftenen rundede vi af med en signaturret fra Nymindegab. En dyb tallerken var fyldt med en smagsintens lakridsparfait, toppet med et brændt lag sukker crème brulée-style. På toppen en råcremelignende flødeskum tilsmagt med citron og flager af lakridskaramel. En sand drømmedessert for lakridselskere, hvor der ikke var sparet på mængderne af kvalitetslakrids, og det var bestemt en nydelse for min medspiser og jeg.

Signaturdessert på Nymindegab Kro, og det forstår jeg så udmærket.

Signaturdessert på Nymindegab Kro, og det forstår jeg så udmærket.

Modet til at tage chancer er én ting. Noget andet er at føre ideerne ud i livet på overbevisende vis. Jeg indrømmer med glæde, at Nymindegab denne aften beviste, at de formår begge dele, og jeg kan kun anbefale alle, der måtte befinde sig i København, at slå et smut forbi Vesterbro og få et indblik i, hvordan madlavning på et højere niveau ser ud, når den kommer fra Vestjylland. Den store pakke med bobler, ni serveringer, seks glas vin, kaffe og sødt står i 1.200 kroner, hvilket ingenlunde kan anfægtes. Du har chancen til og med den 14. december. Skulle du ikke nå det, kan du selvfølgelig tage turen til Nymindegab Kro en anden gang; det vil jeg i hvert fald gøre.

Læs mere om Nymindegab pop-up her 

Du kan også se dette indslag fra TV Avisen, der satte fokus på vestjydernes indtog i København.