Leckerbaer – gourmet-småkager efter danske traditioner

Anbefalinger 8. december, 2014 0 Kommentarer
Hils på (ægte-)parret bag Leckerbaer, Gabi og Jakob.
Hils på (ægte-)parret bag Leckerbaer, Gabi og Jakob.

Østerbro – og København i det hele taget – er blevet beriget med endnu en spændende specialbutik, denne gang i enden af Ryesgade op til Østerbrogade, hvor småkagebutikken Leckerbaer har slået sig ned i lækre, nyindrettede lokaler, hvor der også er plads til, at besøgende kan sidde med en kop kaffe og lidt søde sager. Fokus er rendyrket på småkager efter dansk tradition lavet af gode råvarer. Folkene bag er Jakob og Gabi Bär Mogensen, der indtil åbningen af Leckerbaer har arbejdet på michelinrestauranter i både ind- og udland.

Læs også: Gourmet-isbutik på Østerbro. 

Hindbærsnitter i småkageformat og af fremragende kvalitet; sprød porøs kage og masser af smag i hindbærmarmeladen.
Hindbærsnitter i småkageformat og af fremragende kvalitet; sprød porøs kage med tydelig smørkarakter og masser af smag i hindbærmarmeladen.

”Vi er ikke interesserede i at løbe efter en trend. Vi vil bygge videre på danskernes kærlighed til småkager og udvide smagen med inspiration fra resten af verden. Den vigtigste ingrediens i de bedste småkager er traditionen – og med vores forskellige baggrunde bringer vi forskellige europæiske og amerikanske bagetraditioner ind i sortimentet,” siger Jakob Mogensen, der har forladt sit job som assisterende køkkenchef hos michelinrestauranten AOC. Schweiziske Gabi Bär Mogensen er udlært på den tostjernede Lampart’s i hjemlandet og sidenhen på WD-50 i New York og AOC i København.

Ideen er at genoplive dansk småkagekulturs gode, gamle travere såsom hindbærsnitten, citronmånen og brunkagen, og det er der en god grund til ifølge Leckerbaer.

Du kan også købe dej med hjem, som du blot skal bage færdig, og så kan du servere friskbagte småkager derhjemme.
Du kan også købe dej med hjem, som du blot skal bage færdig, og så kan du servere friskbagte småkager derhjemme.

”Danmark har en stærk småkagetradition, og vi er verdenskendte for vores masseproducerede butter cookies. Udviklingen har dog stået stillet i rigtig mange år, og der er ikke mange, der udfordrer de klassiske opskrifter eller introducerer nye varianter i en temmelig konservativ konditorkultur”, siger Gabi Bär Mogensen. Leckerbaer serverer ligeledes småkager inspireret af parrets udlandsophold.

Kagerne er meget delikate. Hindbærsnitten er porøs i strukturen, har en intens hindbærkarakter i marmeladen, og sødmen er ikke for udtalt på trods af glasuren på toppen. Jødekagen (nummer to øverst fra højre) har en tydelig smag af kanel og en ensartet blød struktur i kagen med en finurlig knasen. Vandbakkelserne må du heller ikke snyde dig selv for. Der er to slags, men min favorit var fyldt med luftig chokoladeganache, dulce de leche og salt, som virkelig balancerer den næringsrige kage.

Læs også: Luksusbrunch på Nimb til spotpris

Et udvalg af leckerier. Jeg spiser ikke mange småkager, men når jeg gør, skal de være i orden, og det er de hos Leckerbaer.
Et udvalg af leckerier. Jeg spiser ikke mange småkager, men når jeg gør, skal de være i orden, og det er de hos Leckerbaer.
Og hvad koster det så? Det kan du tage et kig på her.
Og hvad koster det så? Det kan du tage et kig på her.

Første indtryk er særdeles positivt. Fra gaden kan man se ind i bageriet, og indenfor er det hele holdt stilrent med træ som gennemgående materiale. Kagerne kan naturligvis købes til at tage med, men det kan også anbefales at nyde dem på stedet med en velbrygget kop kaffe af gode bønner. Eksempelvis koster otte småkager 80 kroner, og det er ikke galt, når der er lagt tid og gode råvarer i fremstillingen, således at småkagerne visuelt ser flotte ud og smager tydeligt at de gode råvarer, de er lavet af. Det er dansk småkagetradition, når den er bedst: Ud med E-numrene og ind med kvalitet og kærlighed til håndværket.

Leckerbaer
Ryesgade 118
2100 København Ø
leckerbaer.dk