Fire gode mad- og drikkebøger at lægge under juletræet

Anbefalinger 21. december, 2017 0 Kommentarer
mad- og drikkebøger
Her er fire interessante bøger lige til at komme under juletræet.

Vanen tro sprøjter forlagene bøger ud af trykkerierne i månederne op til jul, nogle med mere held en andre. Jeg har koncentreret mig om dem, der i min optik hører til blandt de mest interessante mad- og drikkebøger lige nu. Lad os komme til sagen.

Champagne af Søren Frank
Set til 199,95 kr. hos Saxo.com
Søren Frank udgav i efteråret en særdeles flot bog om Champagne og dets vine. Han har brugt flere år på at rejse frem og tilbage for at besøge producenter, smage deres vine og generelt få tilstrækkelig stor ballast med hjem i kufferten, til at han kunne skrive en fyldestgørende bog om emnet.
Det er han sluppet rigtig godt fra med en bog, der henvender sig til nybegyndere inden for dette fantastiske område af vinens verden såvel som garvede champagnenørder.

Han indleder med en god introduktion til området, hvor han på overskuelig vis forklarer om både druesorter, fremstilling og nogle af marketingsmæssige aspekter, som har gjort champagne til en populær drikkevare. Den mere nørdede del kommer i afsnittet, hvor han beskriver og bedømmer en lang række producenter fra de største huse til de helt små producenter. Her giver han selve producenterne en samlet score fra 1-6 baseret på hans overordnede indtryk af deres porteføljer med. Jeg er ikke nødvendigvis enig med ham i alle hans bedømmelser, men han argumenterer godt for sig, og så er smag og behag som bekendt forskelligt.

Champagne af Søren Frank er afgjort en bog, som enhver champagneinteresseret bør have i reolen.

Gastromand Extended af Anders Damm Christensen, Brian Lambæk, Mads Schytte og Klaus Kjeldsen
300 kr. hos Politikens Forlag
De fire gastromænd, Anders, Brian, Klaus og Mads må siges at have ramt en niche, da de for år tilbage lancerede en madblog for mænd, som i dag læses af så mange han- såvel som hunkøn, at det i dag er landets største af slagsen. For godt tre år siden udkom de også i bogformat med Gastromands Kogebog, som blev en stor succes. Oven på successen er de nu kommet med en efterfølger med navnet Gastromand Extended, og som navnet antyder, er der tale om en udvidet version af den oprindelige udgave, så ganske som denne indeholder den en række maskuline opskrifter inddelt i afsnit efter de anledninger, retterne passer til. Det være sig til fest, til drengeaften, tømmermænd og morgenmad. I den nye udgave har gastromændene tilføjet afsnit om sprut og cocktails, saucer og søde sager, og de er ligesom de allerede eksisterende flot udarbejdet og meget anvendelige.

Selv med deres bedste talegaver vil de fire gastromænd nok ikke kunne overbevise mig om, at bogen til dels er lavet for at booste julesalget en smule, og har man den oprindelige udgave, er det i mine øjne en anelse overkill at købe den nye version. Er man til gengæld ikke ejer af denne, er Gastromand Extended et must at have i bogreolen, og med tilføjelserne af de ovennævnte afsnit er bogen så godt som et komplet opslagsværk for drengerøve og andre ligesindede m/k.

Kombucha – en levende te af Nina Parna
179,95 kr. hos Mussmann’ Forlag
Man skal ikke følge meget med på sundhedsområdet for at erkende, at tendenserne skifter. Lige nu er der eksempelvis fokus på, at vi skal indtage de rigtige bakteriekulturer for at sikre en sund tarmflora, som kan være med til at holde os sunde og raske både fysisk og mentalt. En af vejene til sunde bakterier er den fermenterede te kombucha, som er blevet et hit i både hjemmekøkkener og på restauranter. Eksempelvis har Mielcke & Hurtigkarl en hel kombuchamenu til maden, hvor de via forskellige tesorter, urter og lignende kan frembringe forskellige typer med de samme smag og mundfornemmelse som den vin, man normalt ville have drukket til.
Nina Parna er uddannet inden for fødevareinnovation og sundhed, og hendes speciale omhandlede netop kombucha. I bogen giver hun en fagligt stærk og samtidig let fordøjelig redegørelse for, hvad kombucha er, hvorfor vi skal drikke det, og hvordan vi så kan få succes derhjemme med at lave en lang række forskellige udgaver med alt fra havtorn til brombær og solbærsalvie.
Har denne fermenterede te med sine bløde bobler og lave alkoholprocent på cirka 0,5 fanget din opmærksomhed, er der tale om en særdeles interessant og anvendelig bog.

Vin 2018 af Hugh Johnson
150 kr. hos Politikens Forlag
I disse digitale tider er der stadig plads til lommebøger, som man kan have med på farten som praktiske opslagsværker. Det er Vin 2018 et godt eksempel på. Hugh Johnson er en af verdens mest kendte vinskribenter, og i årevis har han guidet alverdens vinelskere til at vælge de rigtige vine, årgange og områder, når de har stået foran butikshylden, ved bordet på en restaurant eller foran skærmen på nettet.
Vin 2018 indeholder information og anmeldelser af mere end 6.000 vine og indeholder sågar danske vine. Det er en bog, som jeg selv vil bestræbe mig på at have med i tasken, når jeg er på farten, og jeg tror også, at du vil kunne have glæde af den, uanset hvor og hvordan du handler vin.

Note: Bøgerne er sendt af de enkelte forlag til anmeldelse. Der foreligger ingen forudgående aftale om omtale mellem forlagende og undertegnede – hverken af positiv eller negativ karakter.