Apollo Bar – Frederik Bille Brahe er tilbage i topform!

Anbefalinger 23. maj, 2017 0 Kommentarer

Der er godt nyt til tilhængere af frisk, enkel og ærlig mad lavet af gode, økologiske råvarer. Det kan de fleste være med på, og det er også hele ideen bag Apollo Bar, der ligger i Kunsthal Charlottenborg ved Nyhavn i København. Manden bag er kokken Frederik Bille Brahe, der blandt andet er kendt for sin hyppigt fotograferede avocadomad på Atelier September i Gothersgade.

Som nævnt er Apollo Bar et sted, der ønsker at appellere til alle typer, og det gør de med et koncept, der varierer i løbet af ugen. Apollo Bar er dels en bar, hvor du kan få cocktails, snacks og småretter i hverdagene, og fra torsdag til lørdag fungerer den som mere regulær restaurant, hvor man kan komme at spise en række retter. Det andet aspekt af Apollo Bar er kantinen, der ligger i forlængelse af baren. Her serverer Frederik Bille Brahe alle hverdage fra 11-14 dagens vegetar-, fiske- og kødret til overkommelige priser, og det er ikke kun for Kunstakademiets Billedkunstskoler – alle er velkomne.

Friskt og simpelt
Apollo Bar ligger i Kunsthal Charlottenborgs smukke gård, og er vejret godt, kan man nyde mad og drikke udendørs. I vanlig Bille Brahe-stil er der fokus på råvarerne og et simpelt, rent udtryk frem for alt for meget staffage og pyntetrang. Dermed ikke sagt, at maden bare er slasket på tallerkenen. De enkelte elementer er nøje udvalgt og passer strålende sammen. For nylig var jeg fordi for at se, hvad Apollo Bar har at byde på.

Måltidet begyndte med små, tynde tærter fyldt med en creme på grillede muslinger og friske grønne ærter. Man kan masser af dybde fra cremen, og sammen med de sprøde, søde ærter var der tale om en skøn kombination.

apollo bar
Minitærter med fyld af muslingecreme og grønne ærter.

Første ret var hvide asparges, der var blevet blancheret og serveret med en olie på forskellige vilde urter og drysset med friskreven parmesan. Aspargesene var møre uden at gave mistet deres bid, og den tunge umami fra parmesanen klædte de hvide stængler rigtig godt.

Hvide asparges, urter og parmesan.

Læs også: Disse vine skal du drikke til asparges

Vi fortsatte med tatar af okse, der ganske old school var udformet som en rå hakkebøf. Underneden lå tern af jordskokke og en pikant chilimayonnaise, og på toppen lå strimle af rå radicchio. Radicchio har en udtalt bitterhed, og her blev den for voldsom til kødet, der havde svært ved at svare igen på salatens arrige smag. Det var synd, for jordskokker og chilimayo bidrog med både fedme og sødme til det i øvrigt glimrende kød.

tatar
Tatar med chilimayonnaise, jordskokker og radicchio.

Vidunderlig pighvar
Hovedretten bestod af pighvar. Imens vi nød de forudgående retter, kunne jeg i det åbne køkken betragte Bille Brahe klargøre den endnu hele og friske pighvar. Det viste stort overskud på den måde at kunne følge kronologien og udviklingen i måltidet, og det er altid en fornøjelse at se så dejlige råvarer blive håndteret af dygtige fagfolk.

Pighvarren var velvoksen og kom derfor i store, tykke stykker filet. De var tilberedt perfekt, således at al saften var bevaret i det prægtige stykke fisk. I bunden lå en cremet løvstikkepuré, der duftede i hele lokalet, og sammen med de grønne asparges kunne der ikke klemmes mere forår ind i det simpelt indrettede kantinelokale. Det smagte ganske enkelt forrygende og struttede af energi og friskhed, som jeg ikke har oplevet det længe. Bravo.

pighvar
Pighvar, løvstikke og grønne asparges – guddommeligt.

Måltidet blev rundet af med en dybrød servering af rabarber og rødbede. Den syrlige stængel var tilberedt, så den var helt mør og kompotagtig uden at have mistet sin form, mens rødbeden bidrog med sin muldede smag og sødme. En skefuld cremefraiche sikrede fedme og syre i denne nærmest rødgrød med fløde-lignende servering. Særdeles delikat. Som en lille sideservering fik vi en sprød cookiesandwich med chokoladeganache, og sidstnævnte smagte intenst af chokolade, og sammen med en syrerig espresso var et velsmagende og ærligt måltid overstået.

Rabarber, rødbede og cremefraiche.
apollo bar
Cookies med chokoladeganache i midten. En skøn “småkage” at runde måltidet af med.

Vinmæssigt bevæger Apollo Bar sig i naturvinsgenren, uden at det dog kommer over og bliver ekstremt, og enhver vil kunne finde noget fra kortet.

Jeg vender med sikkerhed tilbage til Apollo Bar, næste gang jeg trænger til velsmag baseret på renhed og udsøgte råvarer, og jeg kan kun anbefale dig at kigge forbi meget snart. Priserne er tilmed overkommelige i både bar og kantine. Skynd dig forbi!

Apollo Bar
Køkkenet er åbent:
Mandag – fredag & søndag 08 – 17
Torsdag – lørdag 08 -24

Apollo Bars Kantine
Frokost
Mandag – fredag 11.30-14

Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2
1051 København K
Web