Anmeldelse – Restaurant Kul i Kødbyen

Anmeldelser 30. oktober, 2014 6 Kommentarer
Der gemmer sig glimrende kokkerier bag den beskedne facade i Kødbyen.

Der gemmer sig glimrende kokkerier bag den beskedne facade i Kødbyen.

”Kul” står der med bøjede gule neonrør på vinduesfacaden ind til restauranten af samme navn, som ligger i Kødbyen. Da vi træder inden for, giver det hurtigt mening, for der dufter umiskendeligt af grill og trækul i restauranten, hvis indretning også er præget af kulsorte borde. Restaurant Kul er åbnet med stor succes og vandt i slutningen af september prisen Årets Bistro ved Årets Ret. Fokus ligger på grillet mad, men ikke i traditionel forstand med en grillstribet bøf og fritter. Der er tale om mad med et råt udtryk, som samtidig også favner elegancen, som er med til at gøre den ganske raffineret i smag og udseende, og det fungerer ganske glimrende. Vi var forbi til frokost for at se, hvad folkene på Kul kunne diske op med.

Læs også: Anmeldelse af formel B

Mens vi kiggede på menukortet, fik teboller med timian og dertil en delikat løgpuré.

Mens vi kiggede på menukortet, fik teboller med timian og dertil en delikat løgpuré.

Menukortet er det samme til frokost og aften og består af knap 20 serveringer, som alle – med undtagelse af to deleretter – er i stor forretsstørrelse, og tre til fire retter gør det ud for et måltid. Priserne ligger mellem 85 og 165 kroner afhængigt af råvarernes eksklusivitet, og alt ser fristende ud. Faktisk valgte jeg de to billigste retter på menukortet; ikke på grund af prisen, men forbi de lød særdeles lovende og anderledes i forhold til det, man kan finde på mange af byens andre restauranter. Således bød min første servering på grillede andehjerter, der var marineret i teriyakisauce og anrettet med stegte shitakesvampe i en skål af radicchiosalat, hvis formål var at bringe bitterhed til retten. Hjerterne var møre og saftige, og den sødlige, let klæbrige sauce sendte sammen med de faste shitakesvampe en solid mængde umami mod mine smagsløg, og bitterheden fra salaten var en god detalje fra køkkenets side. Retten balancerede lige på grænsen til at være oversaltet men var det ikke, så i sidste endte det høje saltniveau med at forstærke de kraftige smage i retten. En stor og flot portion til sølle 90 kroner.

Læs også: Bitter oplevelse på Paté Paté i Kødbyen

Andehjerter i teriyaki med shitakesvampe og radicchio - rigtig godt.

Andehjerter i teriyaki med shitakesvampe og radicchio – rigtig godt.

Min medspiser tog sig af tre vilde rejer, der var grillet og serveret med stykker af moden avocado dyppet i paprika, og rundt omkring lå dutter af avocadocreme (110 kr.). Rejerne blev serveret med hovedet på, så det var en god detalje, at selve den spiselige del var befriet for skal, så man kunne bruge kniv og gaffel. Jeg hader at få serveret færdiganrettede retter, hvor jeg efterfølgende skal sidde med fingrene nede i det. Rejerne var friske og søde i smagen og havde godt af bitterheden fra paprikaen, og avokadoelementerne var møre, som de skulle være.

Store, flotte rejer med avocado.

Store, flotte rejer med avocado.

Eftersom det var til frokost, nøjedes vi med et glas hvidvin, 2013 Riesling Trocken (75 kr.) fra det altid glimrende Weingut Wittmann i Rheinhessen, Tyskland; sprød riesling med masser af citrus og markant syrlighed til at skære igennem de kraftige serveringer.

Min anden ret bestod af kalvespareribs, der var fedtet godt og grundigt ind i den sødlige kinesiske hoisinsauce. Som kontrast dertil syltede grøntsager i form af majroe, gulerod og blomkål samt en sursød mangopuré. Sidstnævnte druknede lidt i mængden og kunne have brugt mere af mangoens syrlighed, mens især majroens bitterhed spillede godt op til det smørmøre kød i den søde, krydrede sauce. Der var ikke meget kød på de tre små ribben, men prisen på 85 kroner var særdeles rimelig.

Kalvespareribs med syltede grøntsager og mangopuré. Endnu en dejlig servering.

Kalvespareribs med syltede grøntsager og mangopuré. Endnu en dejlig servering.

Min medspiser tog sig af en visuelt underholdende servering med fangarmene fra en blæksprutte, der lignede et monster på vej op fra havets dyb, som det lå dér, indpakket i den mest olieabsorberende tempuradej, jeg til dato har oplevet. Blæksprutten (135 kr.) var meget mør og kom fint til udtryk under den tykke dej, selv om det trods alt havde været mere elegant med en tyndere belægning af denne. Underneden lå skiver af iberico-skinke, der i sig selv altid er en forkælelse. Til at dyppe herlighederne i var der en mayo farvet med blæksprutteblæk. Alt i alt noget af en herreservering til de tømmermandsramte, som skal have fedt- og saltbalancen i orden, og jeg bifalder egentlig rettens vulgære udtryk.

Blæksprutte efter en tur i den gyldne brønd med dejlig iberico-skinke underneden.

Blæksprutte efter en tur i den gyldne brønd med dejlig iberico-skinke underneden.

Med to retter i maven var vi faktisk rigeligt tilfredsstillede til frokost, så en omtale af desserterne må vente til en anden gang. De anbefalede tre retter plus dessert er helt sikkert nok til aften. Første indtryk af Restaurant Kul er særdeles positivt, dels på grund af maden men også takket være den gode, behagelige betjening, som var meget vidende og fokuseret på vores ønsker hele vejen igennem. Med en samlet regning på 565 for fire retter og to glas vin placerer Kul sig afgjort i den prisvenlige afdeling, og jeg er begejstret over, at man kan få så god mad til de penge, når man tænker på, hvor meget tarvelig cafémad, der bliver serveret til højere priser rundt omkring i København. Kul har afgjort sin berettigelse, og det er ikke sidste gang, jeg kaster mig over deres hårdt stegte lækkerier.

Læs flere anmeldelser her

Restaurant Kul
Høkerboderne 16B-20
1712 København V
Hjemmeside